Risboller

Risboller
Ingredienser

150 g Delfia fett (kokosfett)
100 g kokesjokolade
2 ss sterk kaffe
1 egg
150 g melis
1 ts vaniljesukker
6 dl puffet ris

Fremgangsmåte

Smelt Delfia fett i en liten kjele. Brekk opp sjokoladen i små biter og la den smelte i fettet. Ha i kaffe og rør blandingen jevn. Avkjøl.

Pisk egg og melis luftig. Bland i den avkjølte sjokoladeblandingen. Rør til slutt i puffet ris.

Fordel blandingen i papirformer ved hjelp av to spiseskjeer. La stivne i kjøleskapet.

Tips

Når Risbollene har stivnet kan du stable dem oppå hverandre i en tett kakeboks med matpapir imellom lagene. Oppbevares kjølig og helst i kjøleskapet.

Se også Ristopper og Riskaker med melkesjokolade.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

62 kommentarer

Trodde dette skulle vært en enkel oppskrift, men kokesjokoladen og fettet skillte seg og skokoladen festet seg til bunnen og pisken. Brukte lys kokesjokolade i og med at det ikke står at en er nødt til å bruke mørk, fordi jeg synes det smaker bedre. Men dette ble en skikkelig fiasko! Må en bruke mørk kokesjokolade?? Isåfall burde det stå på oppskriften

Hm, så synd at forsøket ditt mislyktes, Maja. Det skal ikke ha noe å si om du bruker lys eller mørk sjokolade. Problemet her er vel at noe gikk galt da du smeltet sjokoladen. Jeg lar først delfiafettet smelte helt i kjelen. Så kan du godt ta platen av varmen før du tilsetter oppdelt sjokolade. La sjokoladen smelte i det varme delfiafettet og så rører du blandingen sammen. Skal ikke skille seg da. Blandingen med delfia og sjokolade skal ikke piskes, men røres sammen med en skje.

Det kan kanskje være lurt å smelte i vannbad. Da skal det ikke skille seg hvertfall. Sjokoladen må ikke bli for varm, og det er nok det som har skjedd hos deg.

Jeg lagde halvannen porsjon her for et par dager siden, og da fikk jeg 24 stykker. Så med samme størrelse ville jo det blitt 16 stykker.

Yvonne: Du må virkelig ha lagd noen digre!! ;-) Jeg tror jeg holdt meg til en ganske normal størrelse. :-) Nam, nam, gleder meg til å spise! Men i år er det strengt forbudt å spise før lille julaften!! Jeg får så mange gjester på julaften, så jeg kan ikke risikere at alle kakene blir borte.

Flott oppskrift! De smaker himmelsk! Jeg fikk 27 risboller med denne oppskriften :) (men om det har noen slags betydning så smeltet jeg 200 gr sjokolade sammen med 150 gr delfia isteden for 100 gr sjokolade)

Da lagde du de sikkert ikke så store som de andre her. Poenget her er vel at det er en smaksak hvor store man liker å ha kakene. De skal jo ikke stekes, så det spiller ingen rolle for fremgangsmåten. Takk for tilbakemeldingen Julianne:)

Hei,
Når skal vaniljesukkeret blandes inn?

Som svar på av Ellen (ikke bekreftet)

Vaniljesukkeret blandes vanligvis inn med de andre tørrre ingridiensene, her sammen med melis :)

syntes det er sååå !!! mange bra oppskrifter på "det søte liv". Også risbollene ble perfekt. :)
Nå gleder jeg meg til å lage fløtekarameller :) putte i en fin glass krukke med en liten sløyfe på. Perfekt som julegave :)

Brukte 150 g delfiafett, 2 stk Dronning kokesjokolade, 1/2 plate Melkesjokolade, 1,5 dl kokosmelk og en pose Puffet ris.
Ble 14 stker..

Jeg laget denne oppskriften i går, og de ble akkurat så gode som jeg husker fra barndommen :) eneste jeg stusset litt på var at det så ut til at det var så mye mere sjokoladeblanding enn puffet ris, så da jeg tok det i formene rant bare sjokoladen til bunns. Jeg leste et annet sted at man skulle fylle på med puffet ris til blandingen var mettet, så jeg gjorde det...og da ble de perfekte! Mitt lille tips til oppskriften...

Hei! Hvordan tror du det funker å bruke puffet hvete til slike oppskrifter? Takk ellers for nydelig og inspirerende blogg.

Rører dere bare inn 2 ss kaffe i delfiafettet og sjokoladen eller blander dere ut kaffen med vann først?

Heia. Laget disse i dag og lurer på hvorfor sjokoladen ble liggende i bunnen?
Jeg rørte flere ganger før jeg hadde de i formene, men fortsatt la all sjokoladen seg i bunn på papiret :(

Jeg syns det var for mye sjokolade og det la seg fort på bunnen av bollen, så jeg tilsatte bare mer ris.. Får se når de stivner om det hjalp.. :)

Hei,
Dette er de beste risbollene jeg noen gang har laget.
Enkel og grei oppskrift.
Jeg hadde absolutt ingen problem med at det skillet seg, smeltet sjokolade og delfiafett sammen på middels varme.
Pisket eggedosis og blandet sammen til slutt, nyyyyyydelig !!!

må man ha kaffe i den? drikker ikke kaffe så jeg aner ikke hvordan jeg eventuelt skulle fått tak i det.

Delfia og sjokoladen skilte seg litt, men gikk fint. Glemte vaniljesukker da... men ble veldig godt fordeom. Doblet dosen og fikk laget 43 stk

Hei - vil ikke anbefale å tilsette mer puffet ris. Da blir de for tørre etter min smak. Vil heller se om man gjør noe feil - husk å pisk egg og melis luftig og tilsett sjokoladeblanding avkjølt.

Hei!

Når skal vaniljesukkeret tilsettes? ☺️
Takk for oppskrift!

- Maria

Som svar på av Maria (ikke bekreftet)

Pisk det sammen med eggedosisen, det bruker jeg! Perfekt resultat ;-)

Jeg pleier å synes det er litt lite sjokoladesmak på riskaker. Tilsatte 50 g (60%) i denne oppskriften og synes sjokoladesmaken kom godt til sin rett. Ellers veldig fin oppskrift.

Et tips er å legge inn i oppskriften at Delphia fettet bør smeltes på ikke for høy varme, ta av platen når ferdig smeltet, for så å legge kokesjokoladen oppi. Er det for varmt skiller sjokoladen seg. Det er ikke alle som vet slike basic ting, inkl meg selv - som måtte lage røra på nytt grunnet at sjoko'n skilte seg :-(

Jeg lagde dobbel å det ble sukksess;) jeg brukte mørkkokesjokolade i vannbad. Dette har vert mitt favoritt snopp siden jeg var litten jente

1 ts vaniljesukker står det i oppskriften, men ikke når den skal brukes ?
ps er helt blank på slik så sikkert en selvfølge

Dette var den beste oppskriften jeg har brukt. De ble fine og gode,! Alt sto så greit på hvordan alt skulle utføres . Tusen takk

Veldig gode Jeg droppa kaffen og rocka de litt opp ved å ha i popcorn og nonstop også! Ellers syns jeg at litt flaksalt gjør seg. Moser det litt ekstra med fingrene før jeg drysser det i helt til sist. Salt og søtt er ❤️

Lagde risbolle for første gang i 2017.
Tenkte da å gjøre en liten vri og hadde ca 50 gram finhakket tørket mango og 50 gram mandelflak i røren. Fikk mye skryt av smaken på disse.
I år tester jeg med ca 100 gram finhakket blandet tørket frukt og bær. Blir spennende å høre reaksjonen på disse.

Kjempe gode, men samme problem som over. Sjokoladen ble liksom litt klumpete, og smeltet ikke ordentlig. Enda plata var skrudd av, men jeg tok frem sila og fikk silkemyk sjokolade uten klumper. Risbollene ble faste og kunne bare legge dem på et stekebrett i så store boller jeg ville ha. Tidligere oppskrifter jeg har prøvd har sjokoladen vært for tynn, så denne blir fast innslag hvert år!

Nå står risboller for tur, har ikke lagd det på mange mange år men nå står det på dagsorden.
Nytt av året er at jeg har tenkt å bytte ut kaffen med Baileys , er det noen som har prøvd det?

VIKTIG ! DERE SOM MISLYKTES MED BRENT SJOKOLADE! Mamma har sagt dette i alle år; SVAK VARME! FOR SJOKOLADE OG FOR FETT!

Heia jeg prøvde med melkesjokolade og kokesjokolade å d vart mye bedre.:)100gr.med en av vær:).å svak varme når jeg smelter å d går kjempe fint.:)

Jeg opplevde det samme som en del i tråden her.
Sjokolade og fett skiller lag når man tilfører vann, altså kaffe.
Jeg hadde laget ferdig eggedosis og sjokomasse og tenkte at jeg prøver! Sjokolademassen var fortsatt varm, men jeg kadde en og en spiseskje med klumpete sjokolademasse i eggedosisen. Og så kjørte jeg full guffe på mixmasteren! Det funket!
Eggedosis og sjokolademassen ble jevn og fin og glatt igjen.
Nå venter jeg bare på at de skal kjøles ned og klar til smaksprøve.

Nam!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift