Nøttebrød med tørket frukt


Jeg tror jeg har sagt det før:  Jeg elsker ost! 

At tørket frukt og nøtter passer utmerket sammen med oster er også en kjent sak. I dette saftige brødet laget på både rug og hvete er det et rikt utvalg av forskjellige typer nøtter, som sammen med tørkede tranebær og aprikosbiter gir en perfekt og passe søt smak til ost. Brødet er nokså mykt, kompakt og mettende, og det er akkurat slik det skal være.

 

 

Jeg har her servert brødet til et spennende utvalg norske oster....  Yum

 

 

....men du kan være trygg på at dette brødet passer godt til alle typer ost!

 

  Smile  Thumbs up 

 

Ingredienser:

♥ 300 g fint rugmel
♥ 200 g hvetemel
♥ 1 ts tørrgjær
♥ 1 ts salt
♥ 5 dl lunkent vann
♥ 1 ss flytende honning
♥ 0,5 dl matolje (se tips)
- -
♥ 100 g valnøtter
♥ 70 g pistasjnøtter
♥ 70 g hasselnøtter
♥ 100 g aprikoser
♥ 100 g tranebær

Pynt:
♥ 100 g hele valnøttkjerner
 

Tilbehør:
♥ et utvalg gode oster
♥ flytende honning
♥ nøtter og tørket frukt
♥ ferske fiken og små tomater
 

Fremgangsmåte:

Bland sammen rugmel og hvetemel i en bolle. Bland i tørrgjær og rør godt så det fordeler seg jevnt. Gjør det samme med saltet. Hakk nøtter og tørket frukt grovt så det blir store biter. Bland også dette med melet.

Bland flytende honning og olje med lunkent vann. Ha dette i bollen med det tørre og rør kraftig i deigen så den blir jevn og fin. La den heve lunt i 1 time.

Kna sammen den hevede deigen og form den til en pølse som du legger i en stor brødform (2 liter). Spray formen med formfett og legg bakepapir i bunnen før du har i deigen. La deigen etterheve i 30 minutter.

Pensle lett over brødet med litt vann eller melk og pynt med hele valnøttkjerner (se tips).

Stek brødet midt i ovnen ved 200°C i 45-50 minutter, til det er gjennomstekt.

Avkjøl brødet litt i formen før du hvelver det ut. Avkjøles helt på rist.

 

 

Tips:

♥ Husk å bruke olje av god kvalitet. I dette brødet kan du gjerne bruke en god olivenolje eller valnøttolje, hvis du får tak i. Ellers går det veldig fint med matolje med nøytral smak (du kan godt bruke solsikkeolje eller rapsolje, men ikke bruk soyaolje).

♥ Det er selvfølgelig ikke nødvendig å pynte brødet med hele valnøttkjerner, men jeg synes det blir veldig dekorativt. Det er sjeldent så mange hele valnøttkjerner i en pakke man kjøper, men jeg pleier alltid å legge til side de hele valnøttene og sparer på dem til anledninger der jeg vil pynte med valnøtter. Derfor hadde jeg nå nok hele valnøttkjerner til å dekke hele brødet. Hvis du ikke er like matnerd som meg, går det såklart like fint å pynte med valnøtter i biter  Smile

♥ Bytt honning med agavesirup hvis du ønsker helt vegansk nøttebrød.

♥ Nøttebrødet er holdbart om du pakker det godt inn i plast. Det er også veldig fint å fryse.

♥ Se også oppskrift på Frukt- og nøttebrød (med yoghurt) og Nøttebrød (enkelt).

 

♥ Brødet passer til alle slags oster. Som jeg skrev innledningsvis, valgte jeg meg denne gangen et utvalg norske oster.

Jeg kjøpte disse perlene av noen oster hos Bondens butikk som har en butikk i Mathallen i Oslo.

 

Norske osteperler: Fjelldronning - Mor Åse - Snøhetta - Sæterost - Huldreost

 

Ah - fantastisk!

 


Den brune osten du ser i forgrunnen var spesielt spennende: Huldreost - en mørkebrun ost med urter og akevitt!

 

Jeg hadde faren min på besøk, og gjett om det ble ostefest! Grin

 

 

Jeg fikk tatt noen bilder før både Nøttebrødet og ostene forsvant...  Grin

 

 

Valnøtter og honning er alltid supert til oster!

 

 

 

Nøttebrødet med tørket frukt var supert tilbehør til alle disse ostene!

 

 

Nøttebrødet med tørket frukt er også testet med blåskimmelsost, valnøtter, honning og ferske fiken...

 

 

Jepp - godkjent!  Icon e biggrin

 




♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Nøttebrød med tørket frukt
Ingredienser

♥ 300 g fint rugmel
♥ 200 g hvetemel
♥ 1 ts tørrgjær
♥ 1 ts salt
♥ 5 dl lunkent vann
♥ 1 ss flytende honning
♥ 0,5 dl matolje (se tips)
- -
♥ 100 g valnøtter
♥ 70 g pistasjnøtter
♥ 70 g hasselnøtter
♥ 100 g aprikoser
♥ 100 g tranebær

Pynt:
♥ 100 g hele valnøttkjerner

Tilbehør:
♥ et utvalg gode oster
♥ flytende honning
♥ nøtter og tørket frukt

Fremgangsmåte

Bland sammen rugmel og hvetemel i en bolle. Bland i tørrgjær og rør godt så det fordeler seg jevnt. Gjør det samme med saltet. Hakk nøtter og tørket frukt grovt så det blir store biter. Bland også dette med melet.

Bland flytende honning og olje med lunkent vann. Ha dette i bollen med det tørre og rør kraftig i deigen så den blir jevn og fin. La den heve lunt i 1 time.

Kna sammen den hevede deigen og form den til en pølse som du legger i en stor brødform (2 liter). Spray formen med formfett og legg bakepapir i bunnen før du har i deigen. La deigen etterheve i 30 minutter.

Pensle lett over brødet med litt vann eller melk og pynt med hele valnøttkjerner (se tips).

Stek brødet midt i ovnen ved 200°C i 45-50 minutter, til det er gjennomstekt.

Avkjøl brødet litt i formen før du hvelver det ut. Avkjøles helt på rist.

Tips

♥ Husk å bruke olje av god kvalitet. I dette brødet kan du gjerne bruke en god olivenolje eller valnøttolje, hvis du får tak i. Ellers går det veldig fint med matolje med nøytral smak (du kan godt bruke solsikkeolje eller rapsolje, men ikke bruk soyaolje).

♥ Det er selvfølgelig ikke nødvendig å pynte brødet med hele valnøttkjerner, men jeg synes det blir veldig dekorativt. Det er sjeldent så mange hele valnøttkjerner i en pakke man kjøper, men jeg pleier alltid å legge til side de hele valnøttene og sparer på dem til anledninger der jeg vil pynte med valnøtter. Derfor hadde jeg nå nok hele valnøttkjerner til å dekke hele brødet. Hvis du ikke er like matnerd som meg, går det såklart like fint å pynte med valnøtter i biter  Smile

♥ Bytt honning med agavesirup hvis du ønsker helt vegansk nøttebrød.

♥ Nøttebrødet er holdbart om du pakker det godt inn i plast. Det er også veldig fint å fryse.

8 kommentarer

Jeg har et tips til tilbehør til ost - nøttedressing. Hakk opp 250 gr hasselnøtter (eller valnøtter) og kok opp med en flaske lønnesirup (250 gr) og ca 300 gr lys, vanlig sirup (grunnen til at jeg koker det opp er at det er da tåler jeg nøttene bedre).

Kjøl det ned og ha det til alle typer oster (eller bare rett på et rundstykke som våre barn gjør, uten noe annet). Det er veldig godt til is også!

Jeg pleier også å gi det bort som vertinne/julegave I en søt liten glasskrukke med lokk sammen med en flaske vin (og kanskej en ost ogs).

Jeg fikk dette første gang fra en dansk økologisk gård, og har ikke funnet det I norge (her brukes ofte honing, som jeg syns har en litt for utpreget smak i fht sirup).

Bondens butikk sluttet tydeligvis fra Mathallen i Oslo (her er fortsatt ostebutikker) https://mathallenoslo.no/butikker/ og dessuten fra et kjøpesenter i Sandvika så sent som 23.12.16, men holder til mange steder i landet inkl. Oslo og omegn: http://bondensmarked.no/markeder/hvor-er-vi Har ikke fått se etter Huldreost ennå, men går inn på butikkens hjemmeside når jeg får tid til å studere vareutvalg.

Viser til mitt svar for litt siden. Under produsenter innlemmet i Bondens Butikk (heter nå Bondens Marked) fant jeg dessverre ingen fra Lesja i Gudbrandsdalen, heller intet ved googling av navnet øverst på osteemballasjen, AVDEM. Det beste er å kontakte de oppførte osteprodusenter på Bondens Marked http://bondensmarked.no/produsenter - eller i første omgang ringe eller maile ledelsen i Oslo på hverdager (se nederst på siden) http://bondensmarked.no/om-oss/om-bondens-marked -Er selv allergisk mot modnede oster (unntatt parmesan), blåmuggoster, flere urter, kryddersorter, mye frukt og grønnsaker, fisk, skalldyr o. s. v.. Er derfor ekstra ivrig etter å både finne nye eller sjeldne ingredienser jeg tåler og etter å lage desto mer kjempegod mat!:) (Tåler til gjengjeld gluten, melkeprodukter, selleri, mandler, alle nøtter og mye annet som er typiske allergener og har byttet ut fisk og skalldyr med vilt og sopp og mye nytt i ettertid). Denne Huldreosten høres svært god ut! -

Håper disse opplysningene kan være til hjelp, og til veiledning om mye annen god ost og mat forøvrig som vi ikke visste om fra før av. Drømmer også om å kunne få kjøpe noen av varene rundt om i landet pr. bestilling. F. eks. syltetøy og tørre varer som tåler varierende temperaturer under transport. Namm, namm....:)

Jeg hadde med dette brødet til en ost- og vin kveld med gode venner i helgen - det var høylytt smatting rundt bordet og komplimentene haglet;) Anbefaler dette brødet, det var knallgodt! :-)
Takk for oppskriften!

Min deig hevet seg nesten ikke - er det riktig med 1 ts tørrgjær? Deigen ble veldig «våt» og vanskelig å bake ut. Er spent på resultatet

Knallgodt brød og en stor suksess! Jeg brukte sammalt rug siden det var det jeg hadde, og det fungerte veldig bra. Deigen ble veldig klissete så jeg var redd for st jeg hadde gjort noe feil. Gleden var derfor ekstra stor over at brødet ble perfekt. Anbefales!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift