Lemon Meringue Cheesecake (Ostekake med sitronkrem og marengs)


Hei dere! 

Dagens innlegg postes mens jeg nyter solrike sommerferiedager og smaker på kakene i Spania. Smile  Håper dere også har fine julidager!

Kakeoppskriften dere får her er en amerikansk klassiker som jeg synes smaker veldig godt på sommeren.

 

 

Amerikanske ostekaker er jo gjerne nokså mektige saker, men den syrlig sitronkremen som smøres over denne ostekaken gjør at kaken blir mye lettere og friskere på smak.

Marengsen oppå kaken får kaken til å se festlig og delikat ut.

 

 

Dette er virkelig en drøm av en kake som smelter på tungen!

 

 

Ingredienser:

Kjeksbunn:
♥ 200 g digestivekjeks
♥ 1 ss brunt sukker
♥ 100 g smør

Ostefyll:
♥ 900 g kremost
♥ 3 dl sukker
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 2 ss hvetemel
♥ 4 egg
♥ 2 sitroner
♥ 2 dl crème fraîche

Sitronkrem:
♥ 4 eggeplommer
♥ 150 g sukker
♥ 1 dl presset sitronsaft
♥ revet skall av 2 sitroner
♥ 100 g smør

Marengs:
♥ 4 eggehviter
♥ 3 dl sukker

 

Fremgangsmåte:

Kjeksbunn:

Knus kjeksen og bland kjekssmulene med brunt sukker og smeltet smør. Trykk kjeksmassen utover bunnen på en rund form som er 26 cm i diameter. Sett formen kjølig.


Ostefyll:

Lag ostefyllet ved å piske sammen kremost, sukker, vaniljesukker og hvetemel til en glatt og kremete masse.

Tilsett eggene og visp blandingen luftig. Ha i revet skall og presset saft fra sitronene. Bland deretter inn crème fraîche.

Hell osteblandingen i formen.

Stek kaken midt i ovnen ved 100°C i 3 timer (ved steking over lang tid på lav temperatur forhindrer du at ostekaken sprekker på toppen).

Avkjøl kaken i kjøleskapet over natten.


Sitronkrem:

Lag også sitronkremen klar dagen i forveien:

Ha eggeplommer, sukker, sitronsaft og sitronskall i en metallbolle. Sett bollen over en kjele med kokende vann.

Varm opp sitronkremen over vanndampen under stadig visping helt til kremen blir tykk og kremete.

Ta kjelen av platen og rør i mykt smør.

Hell sitronkremen i en skål og la den avkjøles i kjøleskapet over natten. Den vil da blir mye tykkere i konsistensen.

 


Dagen etter:

Løsne kaken fra formen og flytt den over på et fat.

Smør sitronkremen over toppen av kaken.

 


Marengslokk:

Pisk eggehviter og sukker til tykk og blank marengs i en bolle over vannbad i 5 minutter.

Ta bollen vekk fra varmen og pisk videre i 5 minutter til.

Smør marengsen i et tykt lag oppå sitronkremen.

 

 

 

Grill marengsen deretter lett med en gassbrenner.

 

 

LOVE THIS CAKE! 

 

 

Herlig smak og fløyelsmyk konsistens..

 

 

Tips:

♥ Det er viktig at du lager både ostekaken og sitronkremen klar dagen før servering. Både den stekte ostekaken og sitronkremen må stå i kjøleskapet over natten for å få den riktige konsistensen.

♥ Gassbrenner til husholdningsbruk fås tak i kjøkkenutstyrsbutikker (se f eks hos Jernia og Clas Ohlson), og husk at du også må kjøpe gass for å fylle på brenneren for at den skal virke. Smile

 

 

♥ Ostekaken smaker aller best samme dag den pyntes med marengs, men kan oppbevares i kjøleskapet i et par dager. Jeg synes ikke denne kaken egner seg spesielt godt til frysing da marengsen kan bli litt rennende og ostefylles kornete ved tining. 

 

 

Ønsker dere fin helg!

 

 

Make some yummyness ♥

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Lemon Meringue Cheesecake (Ostekake med sitronkrem og marengs)
Ingredienser

Kjeksbunn:
♥ 200 g digestivekjeks
♥ 1 ss brunt sukker
♥ 100 g smør

Ostefyll:
♥ 900 g kremost
♥ 3 dl sukker
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 2 ss hvetemel
♥ 4 egg
♥ 2 sitroner
♥ 2 dl crème fraîche

Sitronkrem:
♥ 4 eggeplommer
♥ 150 g sukker
♥ 1 dl presset sitronsaft
♥ revet skall av 2 sitroner
♥ 100 g smør

Marengs:
♥ 4 eggehviter
♥ 3 dl sukker

Fremgangsmåte

Knus kjeksen og bland kjekssmulene med brunt sukker og smeltet smør. Trykk kjeksmassen utover bunnen på en rund form som er 26 cm i diameter. Sett formen kjølig.

Lag ostefyllet ved å piske sammen kremost, sukker, vaniljesukker og hvetemel til en glatt og kremete masse. Tilsett eggene og visp blandingen luftig. Ha i revet skall og presset saft fra sitronene. Bland deretter inn crème fraîche. Hell osteblandingen i formen. Stek kaken midt i ovnen ved 100°C i 3 timer (ved steking over lang tid på lav temperatur forhindrer du at ostekaken sprekker på toppen). Avkjøl kaken i kjøleskapet over natten.

Til sitronkremen has eggeplommer, sukker, sitronsaft og sitronskall i en metallbolle. Sett bollen over en kjele med kokende vann. Varm opp sitronkremen over vanndampen under stadig visping helt til kremen blir tykk og kremete. Ta kjelen av platen og rør i mykt smør. Avkjøl også sitronkremen i kjøleskapet over natten.

Dagen etter løsnes kaken fra formen og settes over på et fat. Smør sitronkremen over toppen av kaken.

Pisk eggehviter og sukker til tykk og blank marengs i en bolle over vannbad i 5 minutter. Ta bollen vekk fra varmen og pisk videre i 5 minutter til. Sprøyt marengsen i et tykt lag oppå sitronkremen og grill den deretter lett med en gassbrenner.

Tips

♥ Det er viktig at du lager både ostekaken og sitronkremen klar dagen før servering. Både den stekte ostekaken og sitronkremen må stå i kjøleskapet over natten for å få den riktige konsistensen.

♥ Gassbrenner til husholdningsbruk fås tak i kjøkkenutstyrsbutikker (se f eks hos Jernia og Clas Ohlson), og husk at du også må kjøpe gass for å fylle på brenneren for at den skal virke.

♥ Ostekaken smaker aller best samme dag den pyntes med marengs, men kan oppbevares i kjøleskapet i et par dager. Jeg synes ikke denne kaken egner seg spesielt godt til frysing da marengsen kan bli litt rennende og ostefylles kornete ved tining. 

28 kommentarer

Hei! Fantastisk oppskrift, har lagd den idag, kaka står i ovnen nå! Gleder meg til å smake:-) Kaka mi har nå stått i oven i 3 timer og 20 minutter men virker fortsatt ikke gjennomstekt. Det virker veldig blaut i konsistensen, den hadde ikke en skorpe en gang. Når jeg da tok en stikkprøve etterlot det et lite merke, men fortsatt ikke gjennomstekt. Har skrudd opp varmen litt fra 100 grader, for å få fortgang på det, men fortsatt lavt nok til at den ikke sprekker. Er det virkelig 100 grader den skal stå på? Tusen takk for oppskriften! Ha en flott sommerferie videre!!

Ofte skal stekte ostekaker være litt "dissete" i midten. Den setter seg etter en natt i kjøleskapet.. Dersom den er helt "tørr" og gjennomstekt når du tar den ut av ovnen vil den ikke bli så god og kremet som den skal være..

Hei, du har nok gjort alt riktig. Det er riktig at ovnen skal være 100 grader. Etter over 3 timer har nok kaken stekt lenge nok. Den blir stiv av å stå over natten i kjøleskapet.

Lagde denne til i dag, og den ble såå god! Takk for oppskriften, både denne og alle de andre dine i grunn. Søker alltid etter oppskrifter&inspirasjon hos deg først når jeg skal bake noe. :) Liker at alle prosessene er så detaljert forklart, da blir det mer "idiotsikkert", og "tryggere" for en amatør som meg.. :D

Hei. Ville bare si jeg lagde kaken i går og serverte i dag. Beste ostekaka jeg har smakt. Den er helt fantastisk god. Veldig mektig, men super god. Sikkert veldig god å lage i små porsjonsformer og lage som kakedessert også. Anbefales sterkt :)

Hei!
Is it possible to put the cake in the oven to get meringue brown if I don't have a gassbrenner? :)

Veldig god kake, men kjeksbunnen ble veldig bløt, er det noe en kan gjøre for å få den litt mer sprø?

Som svar på av Anne Grete (ikke bekreftet)

Den skal ikke bli bløt... Men du kan evtl forsøke å steke kjeksbunnen litt for seg selv (200 grader, 10 minutter). Så avkjøle før du har over ostefyllet.

Sitronkremen i denne oppskriften er helt håpløs. Den blir altfor tynn,og renner omtrent av kaka. Det er ikke morsomt når man har brukt over et døgn på dette.
Elendig oppskrift!

Som svar på av Emil (ikke bekreftet)

Da kan du ikke ha fulgt oppskriften som den skal være... Kokte du kremen over vannbad i flere minutter? Brukte du nok smør og helt sikkert ikke for mye sitronsaft? Og lot du kremen stå kaldt over natten. Jeg har laget denne sitronkremen mange ganger, så denne oppskriften er meget velprøvd.
Gi den en ny sjanse... :-)

Hei Kristine:)
Denne kaka er fantastisk, og faller i smak hos de aller fleste! Fant oppskriften i Desember, og har laget den til hver anledning som har dukket opp:) Har litt lyst til å lage det som porsjonskake, men hvordan blir det når jeg skal steke dem i ovnen, i og med at det er mindre mengde i hver form enn i den store kaken?

Tusen takk på forhånd

Hei Kristine:)
Jeg er stor fan, og prøver titt og ofte en av oppskriftene dine. Denne kaken var kjempegod, men jeg slet sånn med å få kaken ut av formen og over på fat etter stek. Hvilken form bruker du for å få den av så pent? Tusen takk på forhånd!

Som svar på av Helene (ikke bekreftet)

Hun har ikke flyttet kaken over på fat, den er stekt på fatet - ser ut til å være bake it easy fra Porsgrund Porselen eller noe tilsvarende. Vil tro det er bortimot umulig å flytte en ostekake med kjeksbunn over på fat uten at den faller i tusen biter :)

Som svar på av Helene (ikke bekreftet)

Var og spent på akkurat det å flytte den over på kakefat, men det gikk kjempefint! Ingen problem. Hadde bakepapir i bunnen av springformen, og kaka hadde "satt" seg godt etter et døgn i kjøleskap. Jeg holdt en hånd under kaka og bakepapiret mens jeg dro bakepapiret forsiktig av mens den delen av kaka som var "papirfri" ble satt forsiktig på fatet. :)

Hei.

Tenkte å prøve å lage denne, men må lage den glutenfri. Vil det fungere å bytte ut hvetemelet i ostefyllet med maisstivelse isteden? Eller ville du brukt et annet glutenfritt alternativ?

Denne måtte jeg bare prøve, og angrer ikke. Den var aldeles nydelig med den friske smaken av sitron. Anbefales og lett å lage med den gode beskrivelsen. Takk for oppskrift.

Har laget alt klart og skal montere den sammen i morgen. Den lukter fortreffelig etter 3 timer i ovnen og den sitronkremen er helt fantastisk god. Har aldri før laget en slik avansert kake før men det er jo lekende lett med den gode oppskriften som er veldig godt forklart Det er en ting som jeg synes ikke er så klart: Marengsen, er det meningen at den skal steikes av gassflammene eller er det bare for å få den gylden?

Jeg opplever at smøret i kjeksbunnen smelter og siver ut av Bake easy-formen under steking. Er det noen måte å forhindre det?

Hei, og takk for fantastiske oppskrifter!
Denne har blitt min favoritt ostekake! Helt nydelig ostefyll som smelter i munnen og som passer perfekt sammen med den syrlige sitronkremen.
Har lyst til eksperimentere litt med å lage kaken i flere porsjonskaker (i keramikkformer). Har du noen tips til temperatur og hvor lenge de må stå i ovnen?

Tusen takk på forhånd 😊

Hei. Takk for oppskriften på denne fantastiske kaken, min absolutte favoritt! Endel arbeid å lage den men etter mitt syn overkommelig for de fleste. Kaken gir nesten en eksplosjon av smak i munnen og konsistensen er fantastisk.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift