Marmorkake


Marmorkake er en kjent og kjær formkake med lange tradisjoner. Her blandes lys vaniljekakedeig og mørk sjokoladekakedeig sammen i formen, og det er alltid like spennende å se hvordan marmor-mønsteret har blitt når man starter å skjære kaken i skiver.

Marmorkake har blitt bakt av bestemødre og oldemødre over hele landet, men formkaken er fortsatt like moderne i dag! Tror du at Marmorkake er typisk norsk? - I så fall tar du feil; "Marble cake" er en like stor klassiker i utlandet.

Denne marmorkaken har fløte i deigen, som gjør den ekstra myk og saftig.

Oppskriften passer til liten formkakeform som rommer ca. 1 liter.

Marmorkake
Ingredienser

200 g smør
250 g sukker
3 egg
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 dl matfløte

Lys deig:
2 ts vaniljesukker

Mørk deig:
2 ss kakao

Pynt:
1 ss melis

Fremgangsmåte

Pisk mykt smør og sukker til smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg. Sikt sammen hvetemel og bakepulver. Bland det tørre i deigen vekselsvis med fløten.

Ha omtrent halvparten av deigen i en egen bolle og rør inn kakao. Bland vaniljesukker i den andre halvparten av deigen.

Smør en liten brødform (ca. 1 liter) og ha bakepapir i bunnen. Ha et lag lys deig nederst i formen. Ha over et lag av den mørke deigen. Dekk til slutt til med resten av den lyse og mørke deigen. Bruk en kniv og dra noen ganger igjennom deigen i formen slik at lys og mørk deig blandes lett, for å få en marmoreffekt på kaken.

Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 40 minutter (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt i midten før du tar den ut av formen). Avkjøl kaken noe før du hvelver den ut av formen og fjerner bakepapiret.

Pynt med melisdryss før servering.

Tips


Marmorkaken kan fryses!

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

14 kommentarer

Jeg tok ut kaka fra ovnen 20 min før det som står i oppskriften, men kaka ble fortsatt for mye stekt.

Jeg måtte også ta den ut 20 min før tiden. Har ikke smakt ennå, så er usikker på om den er tørr.

Jeg stekte kaka i 50 min.
30 min på 175 grader
20 min på 150 grader.
Da fikk kaka en god og sprø skorpe, men fortsatt ekstremt saftig inni.

Bra

Hei. Jeg leste litt feil og klarte å smelte smøret. Hva blir evt forkjellen hvis man smelter smøret istedenfor at den bare er myk? Håper jeg kan få svar snarest,er redd for at kaken blir helt feil nå:(

Takk for mange gode oppskrifter. Når det gjelder marmorkaken, forstår jeg ikke at dette er en oppskrift til en form som rommer én liter. Skal det ikke være to énlitersforner? Jeg brukte en form på 1,5 liter, men kaken «kokte over» i ovnen og en halv liter røre ble liggende på bunnen av stekeovnen. Jeg er erfaren baker og fulgte oppskriften.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift