Søt focaccia med kanel, sukker og vaniljekrem


En stor bollekake i langpanne med masse kanel, sukker og vaniljekrem - ja, at dette blir populært er nokså "bankers"! Smile

 

 

Focaccia finner du i mange varianter her på Det søte liv, og jeg har også laget en søt bollevariant tidligere, se Søt focaccia med vaniljekrem og bær.

Denne gangen altså en versjon med et klassisk kanel- og vaniljekremfyll som alle liker! 

 

 

Oppskriften er til stor langpanne.  

 

 

Ingredienser:

Gjærdeig:
♥ 6,5 dl melk
♥ 200 g smør
♥ 150 g melis
♥ 50 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1 kg hvetemel

Fyll:
100 g smør
♥ 1 dl sukker
♥ 2 ss kanel

Topping:
♥ 7 dl vaniljekrem (se tips)
♥ 1 ss kanel
♥ 1 ss sukker

 

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37 °C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Elt deigen til den er smidig. Deigen kan gjerne heves i en halvtime, men det er ikke absolutt nødvendig med denne deigen. 

Legg bakepapir i en stor langpanne (ca 30x40 cm).

Del deigen i to like store deler.

Kjevle den ene delen ut til en firkantet leiv som er omtrent like stor som langpannen. Løft leiven opp i langpannen og klem deigen jevnt utover i kantene.

 

 

Smelt smøret og hell det over deigen i langpannen. Pensle over slik at smøret fordeler seg jevnt over deigen.

Bland sukker og kanel og dryss kanelsukkeret over smøret.

 

 

Kjevle også ut den andre delen av deigen til en firkantet leiv på tilsvarende måte. Løft leiven opp og legg forsiktig over kanelfyllet. Dra og klem litt i leiven slik at du får deiglaget noenlunde jevnt og slik at kanelfyllet dekkes over det hele. 

 

 

Nå er det viktig at deigen får stå og heve lunt i 1 time.

Trykk deretter tett med hull i deigen med fingrene (men pass på at du ikke klemmer luften ut av deigen).

Ha vaniljekremen i en sprøytepose og sprøyt godt med vanijekrem i hullene.  Du kan også legge vaniljekremen oppå hullene med to teskjeer, men du kommer dypere ned i deigen med en sprøytepose. 

 

 

Jeg har brukt en sprøytepose som jeg stikker dypt ned i deigen slik at vaniljekremen kommer ned i deigen og ikke bare legger seg på toppen.

 

 

Dryss over kanel og sukker. 

 

 

Så er kaken klar for ovnen! 

 

 

Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i 20-30 minutter, til kaken er gyllen og gjennomstekt.

 

 

Det lukter fantastisk godt av nystekt gjærbakst! 

 

 

Avkjøl kaken i formen. Kaken kan derette løftes ut av langpannen og deles opp i firkanter.

 


Mmmm, mye smør, kanelfyll og vaniljekrem gir veldig smakfull gjærbakst! 

 

 

Og det blir mange biter! Smile  Thumbs up  

 

 

  Yum  

 

 


Tips:

♥ Du kan bruke ferdigkjøpt vaniljekrem eller hjemmelaget, men hjemmelaget blir såklart alltid best. En veldig god oppskrift på hjemmelaget vaniljekrem som jeg bruker ofte finner du her.

♥ Det er viktig at du steker kaken lenge nok slik at den blir helt gjennomstekt i midten. Dekk eventuelt over kaken med et stykke aluminiumsfolie på slutten av steketiden hvis du synes den blir for mørk på overflaten.

 

 

♥ Det blir mye gjærbakst av denne oppskriften, men stykkene er kjempefine å fryse.

 

 

Jeg vil si at dette er en perfekt kake å ha på lur i fryseren. De frosne bitene kan varmes lett i ovnen før servering, så smaker de som nystekte igjen. 

Lovely! ♥
 

 

Håper du ble fristet! Smile  

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
 

Søt focaccia med kanel, sukker og vaniljekrem
Ingredienser

Gjærdeig:
♥ 6,5 dl melk
♥ 200 g smør
♥ 150 g melis
♥ 50 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1 kg hvetemel

Fyll:
♥ 100 g smør
♥ 1 dl sukker
♥ 2 ss kanel

Topping:
♥ 7 dl vaniljekrem (se tips)
♥ 1 ss kanel
♥ 1 ss sukker

Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37 °C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Elt deigen til den er smidig. Deigen kan gjerne heves i en halvtime, men det er ikke absolutt nødvendig med denne deigen. 

Legg bakepapir i en stor langpanne (ca 30x40 cm).

Del deigen i to like store deler.

Kjevle den ene delen ut til en firkantet leiv som er omtrent like stor som langpannen. Løft leiven opp i langpannen og klem deigen jevnt utover i kantene.

Smelt smøret og hell det over deigen i langpannen. Pensle over slik at smøret fordeler seg jevnt over deigen. Bland sukker og kanel og dryss kanelsukkeret over smøret.

Kjevle også ut den andre delen av deigen til en firkantet leiv på tilsvarende måte. Løft leiven opp og legg forsiktig over kanelfyllet. Dra og klem litt i leiven slik at du får deiglaget noenlunde jevnt og slik at kanelfyllet dekkes over det hele. 

La deigen stå og heve lunt i 1 time.

Trykk tett med hull i deigen med fingrene (men pass på at du ikke klemmer luften ut av deigen).

Ha vaniljekremen i en sprøytepose og sprøyt godt med vanijekrem i hullene (du kan også legge vaniljekremen på med to teskjeer). 

Dryss over kanel og sukker. 

Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i 20-30 minutter, til kaken er gyllen og gjennomstekt.

Avkjøl kaken i formen. Del den deretter opp i firkanter.

Tips

♥ Du kan bruke ferdigkjøpt vaniljekrem eller hjemmelaget, men hjemmelaget blir såklart alltid best. En veldig god oppskrift på hjemmelaget vaniljekrem som jeg bruker ofte finner du her.

♥ Det er viktig at du steker kaken lenge nok slik at den blir helt gjennomstekt i midten. Dekk eventuelt over kaken med et stykke aluminiumsfolie på slutten av steketiden hvis du synes den blir for mørk på overflaten.

♥ Det blir mye gjærbakst av denne oppskriften, men stykkene er kjempefine å fryse.

Brødbakst
Allergier og preferanser

1 kommentar

Hei!
Går det an å halvere oppskriften, og bruke en liten langpanne?
Dette ser kjempegodt ut!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift