Brente mandler

"Brente mandler" er noe av det beste jeg vet! 

Jeg har alltid trodd at dette knallgode snopet er vanskelig å lage selv, men det viste seg å være feil. Denne oppskriften er helt perfekt!

Brente mandler
Ingredienser

250 g mandler
150 g sukker
1 dl vann
20 g smør

Fremgangsmåte

Det er ikke absolutt nødvendig, men start gjerne med å riste mandlene i ovnen for å få frem ekstra god smak på mandlene. Ha da mandlene på en stekeplate og sett dem i ovnen ved 180°C i ca. 10 minutter. 

Ha mandler, sukker og vann i en vid kjele eller stekepanne (gjerne med teflonbelegg). Varm opp og la småkoke mens du stadig rører forsiktig med en tresleiv. Etterhvert vil du se at vannet fordamper og da blir mandlene tørre og grå, og sukkeret kornete og hardt og fester seg til mandlene (denne prosessen tar ca. 10-15 minutter).

Senk varmen til medium og fortsett å varme mandlene mens du rører forsiktig med tresleiven. Sukkeret vil da smelte og bli brunt og flytende.

Når sukkeret har smeltet, tas stekepannen av platen. Tilsett smør i små klatter og rør godt rundt. 

Ha de karamelliserte mandlene over på en bakepapirdekket stekeplate (pass på så du ikke brenner deg). Bruk to gafler og skill mandlene litt fra hverandre. Avkjøl.

Brekk mandlene fra hverandre når karamellen har stivnet.

Tips

Pass på varmen etter at sukkeret har krystallisert seg og begynner å smelte, for det skal ikke mye til før det smeltede sukkeret smaker brent. 

Husk at smeltet sukker er ekstremt varmt, så pass på så du ikke brenner deg. 

Du kan gjerne smaksette mandlene med litt kanel eller havsalt under karamelliseringsprosessen.

Brente mandler oppbevares i tett boks eller på glass. For å unngå at mandlene klistrer seg sammen, bør de være helt tørre før du har dem i boksen/glasset. La mandlene gjerne lufttørke i et par dager for å være sikker. Oppbevares deretter tørt og ikke for varmt. 

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

10 kommentarer

Altså.. Jeg har mandlene i stekeovn først på 180° i fem til ti minutter (pass på så de ikke blir brent)
Imens har jeg sukkeret og vannet i en stekepanne eller gryte, på middels varme, og når alt sukkeret er smelta/oppløst har jeg mandlene i.
Så rører jeg ofte, etterhvert vil mandlene se helt gråhvite ut og alt er helt tørt.. Og det er da er det viktig å røre og røre konstant - etter en god stund karamelliserer sukkeret seg igjen og man får blanke fine mandler. Pass på varmen :)

SÅ tar jeg de av varmen, tilsetter smør og litt salt, og har over på stekebrett og lar de kjølne...

Hei!
Stemmer virkelig mengden vann i denne oppskriften?

Hei, jeg tok ikke med så mye smør på mandlene, gjør det så stor forskjell? Jeg fikk ikke de gråhvite men det gikk bra;)

Hva gjør jeg feil??? Mine mandler blir ikke krystalisert!! Har prøvd 5 ulike oppskrifter inkl denne. Er det for varmt? Det koker,vannet forsvinner,sukkeret blir tykk blan karamellfarget til mørk brun(kommer sef ann på korr lenge man har den på plata). Så mandlene får bare ett tynt lite lag sukker.

Jeg trodde jeg hadde gjort feil da sukkeret ble hvit og kornete, og i panikk prøvde jeg å "redde" det inn, det endte ikke godt. Jeg forsto ikke at det var her jeg skulle fortsette å røre og la sukkeret smelte på nytt, blir en ny runde før jul. Forhåpentligvis blir det mer vellykket da!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift