Marvposteier

"Marv" er et gammelt ord for marg.

I "Fru Messels konditorbok" står det å lese: "Disse posteier heter marvposteier, fordi vore gamle husmødre gjerne tilsatte litt oksemarv. De blandet marven ind i sukkeret."

I dag regnes "Marvposteier" som klassiske, norske julekaker av det litt fine slaget. Det er dog intet i veien for å lage dem ellers på året også. Jeg husker godt at jeg som 13-åring på impuls lagde tredobbel porsjon til min kjære bestemor en gang hun var ute av huset en ettermiddag. Dette var på våren og således helt utenfor sesongen. Hun ble både overveldet og svært begeistret da hun kom hjem, og hun snakket ofte om denne episoden i årene etterpå.

Marvposteier består av mørdeig som fylles med deilig mandelmasse. Oppskriften gir 12-15 stk.

Marvposteier
Ingredienser

Mørdeig:
150 g hvetemel
150 g smør
25 g sukker
1 eggeplomme

Til utbaking:
0,5 - 1 dl hvetemel

Fyll:
150 g mandler
125 g melis
3 eggehviter

Fremgangsmåte

Smuldre smør i melet. Tilsett sukker og eggeplommen og kna deigen sammen. (Har du food processor, kan du ha i alle ingrediensene på en gang og kjøre på full hastighet til deigen samler seg). La deigen ligge i kjøleskapet en stund.

Til fyllet males mandlene i mandelkvern. Bland mandlene med melis. Stivpisk eggehvitene. Vend mandelblandingen inn i eggehvitene til du får en jevn mandelmasse.

Spray sandkakeformer med formfett og kle dem deretter med deig (hold av deig til å lage kryss oppå kakene). Bruk litt ekstra hvetemel på hendene hvis deigen kjennes bløt.

Fyll formene med mandelfyll. Kjevle ut resten av deigen og skjær ut tynne remser med bakstespore som legges i kryss over fyllet.

Stek kakene ved 200°C på nederste rille i ovnen i 10-15 minutter, til kakene er gylne på overflaten.

Avkjøl kakene litt i sandkakeformene før de forsiktig hvelves ut. Avkjøles på rist til de er helt kalde.

Tips

Denne mørdeigen er nokså bløt. Jeg bruker litt ekstra hvetemel på bordet og på hendene når jeg kler sandkakeformene med deig, og så enda litt til når jeg kjevler ut og lager remsene på toppen. 

"Marvposteier" bør stå og tørke et par timer på kjøkkenbenken før de has i en tettsluttet kakeboks, gjerne med matpapir mellom lagene.

Se også oppskrift på "Helenakaker", som ligner i både smak og utseende.

Kakekategori
Sesong

4 kommentarer

Hei
Jeg har lært at marvposteier skal lages med butterdeig, men her ser jeg du bare bruker vanlig mørdeig. Tidsbesparende, men juks om man skal lage ekte marvposteier..

Hei! Takk for smakfull oppskrift. Er det slik at marvposteiene skal være fuktige inni? Hvis ikke, hvordan steker du marvposteiene? Da vi stekte marvposteiene på 200 grader ble de veldig fort brune og rakk ikke å bli gjennomstekt. Takk for svar! :)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift