Fyrstekake

Fyrstekake er en av Norges mest tradisjonsrike selskapskaker som bakes ofte til jul og andre festlige anledninger.

Kaken består av myk mørdeig og deilig makronfyll og kjennetegnes av gittermønsteret på toppen. 

Jeg er så glad i denne kaken, og liker at det er ekstra mye makronfyll! Smile

Fyrstekake
Ingredienser

Mørdeig:
300 g hvetemel
1 ts bakepulver
165 g sukker
165 g smør
2 eggeplommer
2 ss fløte

Makronfyll:
4 eggehviter
200 g sukker
250 g mandler

Fremgangsmåte

Bland mel, bakepulver og sukker godt i en bakebolle. Smuldre i mykt smør. Pisk sammen eggeplommer og fløte med en gaffel og tilsett. Kna sammen deigen.

Smør bunn og kanter på en rund form (24 cm i diameter). Ha bakepapir i bunnen på formen. Trykk 2/3 av deigen godt ned i bunnen og oppover kantene på formen.

Pisk eggehviter og sukker til marengs. Vend i malte mandler. Hell i kakeformen og stryk overflaten jevn. Trykk deigkanten lett nedover til samme nivå som høyden på fyllet.

Lag gittermønster med resten av deigen (se tips). Bruk ca 1 cm brede remser, gjerne skåret med bakkelsspore. Legg 4 remser hver vei på kaken. Legg så en lang remse langsmed kanten.

Stek fyrstekaken på nederste rille i ovnen ved 180°C i 50 min. Avkjøl kaken helt i formen. Skjær forsiktig rundt kanten på kaken med en kniv og ta kaken ut av formen. Fjern bakepapiret og sett kaken på et passende fat.

Tips

Bruk melis på bakebordet i stedet for hvetemel når du kjevler ut remsene for å unngå at mørdeigen blir hard. Bruk en stekespade når du forsiktig løfter remsene fra bakebordet til kaken. Likevel hender det at de går i stykker. Da er det bare å lappe dem sammen på kaken. -Det gir kaken bare et sjarmerende og hjemmelaget preg!

Det finnes flere ulike oppskrifter på Fyrstekake, f.eks. bruker noen rom i makronfyllet, mens andre bruker skåldede mandler. Fyrstekake stekes også av og til i langpanne og deles deretter opp i firkantede serveringsstykker (se Fyrstekake i langpanne). Her har du den helt klassiske, runde versjonen av fyrstekake.

Fyrstekake er fin å fryse! 

Kakekategori

18 kommentarer

Mange år siden jeg laget fyrstekake sist. Denne ble veldig god. Brukte ikke varmluft.

Hei :) Som jeg savner fyrstekaken siden jeg flyttet till Sverige, men ska jo absolutt prøve å bake den. Ellers har du mange flotte bilder og oppskrifter. :)

Far ble veldig fornøyd med kaken. Jeg likte den også, første gang jeg har laget den. Det blir ikke siste gangen. Hvordan oppbevare den best?

Hei, mamma og jeg har laget den kaken x2! Den første skal loddes ut på julemarked i morgen og den andre skal ned til morfar! Hilsen Super Kitty og mamma!

Hei.

Kan mørdeigen lages dagen i forveien? :-)

Hei. Jeg skal ha den med på jobb og må lage den dagen før. Hvordan jeg skal oppbevare den til dagen etter?

Hei!
Veldig god oppskrift! Jeg har problemer med at den faller sammen i midten, har du noen tips for å unngå dette? Evt gjør jeg noe feil?

Som svar på av Cecilie (ikke bekreftet)

Du måste vispa äggvitorna hårdare, eftersom det är marängen som håller ihop kakan så att säga.

Veldig flott side jeg har hatt god nytte av svært mange ganger. Senest tidlig i dag morges har jeg brukt en oppskrift på panna cotta som skal serveres til middagsbesøk i kveld. Så, ikke tro her at jeg er misfornøyd med siden - langt ifra! Jeg har også kjøpt to av bøkene dine, så tusen takk av alt det du deler :)
Men jeg ser jo at det er mange som stiller spørsmål og som ikke får svar, på noe som for seg er viktig der og da. Jeg har all forståelse for at det blir mye å følge opp kommentarer på mer enn 4.000 publiserte oppskrifter, og det er en populær og ettertraktet blogg. Men kanskje det også da bør stå i forbindelse med kommentarfeltet slik at man ikke forventer seg svar om det er det den ikke er ment til?

Hei.
Baker flere kaker etter dine oppskrifter, jeg har favoritten på fyrstekake og langpanne sjokoladekake.
Jeg baker fyrstekaken fra bunn, og maler mandlene selv, men synes fyllet blir litt tørt?
Hvordan kan jeg få mandelfyllet litt saftigere enn bare med eggeviter og sukker?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift