Grove, eltefrie rundstykker (langtidshevet)

Eltefrie rundstykker er virkelig en herlig oppdagelse! 

Det er så kjekt å røre sammen en deig for hånd på ettermiddagen og bare la den stå og heve for seg selv til dagen etter. Deigen settes enkelt i klatter på stekeplaten, og kort tid etter kan du servere varme, nystekte rundstykker til frokost!  

 

 

Denne varianten gir kjempegode, halvgrove rundstykker, med sunne frø og solsikkekjerner som bidrar til god smak.

 

 

Oppskriften gir 12 stk.


Ingredienser:

♥ 250 g hvetemel
♥ 250 g fullkornshvetemel
♥ 0,25 ts tørrgjær (se tips)
♥ 20 g linfrø
♥ 20 g chiafrø
♥ 1 ts salt
♥ 4,5 dl lunkent vann

Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ solsikkekjerner


Fremgangsmåte: 

Bland meltypene i en romslig bakebolle (se tips). Tilsett tørrgjær og rør så dette fordeler seg jevnt i melet. Bland deretter inn linfrø, chiafrø og salt.

Ha så i lunkent vannet (ca. 35°C), og rør deigen sammen for hånd med en sleiv eller lignende. Deigen skal være temmelig bløt og klissete.

Dekk til bakebollen med plastfolie, og la deigen heve i romtemperatur over natten i 18 - 20 timer. Hvis du for eksempel rører sammen deigen kl. 15 på ettermiddagen og lar den stå tildekket på kjøkkenbenken, er deigen klar til å stekes til rundstykker til frokost kl 9.00 dagen etter. (Se tips hvis du vil korte ned hevetiden.)

 

 

Dagen etter varmes ovnen opp til høy varme, 240°C, vanlig over- og undervarme.

Finn frem en stekeplate og dekk den med bakepapir. Bruk en stor skje til å sette deigen i 12 noenlunde jevnstore klatter på stekeplaten. Ikke rør rundt i deigen i forkant, slik at luften i deigen bevares. 

 

 

Pensle over rundstykkene med lett sammenvispet egg og dryss over solsikkekjerner. 

 

Jeg liker masse solsikkekjerner! 
 

Sett brettet med rundstykkene midt i ovnen og skru straks ned varmen på ovnen til 225°C.

La rundstykkene steke i ca. 20 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. 

 

 

Det lukter deilig på kjøkkenet av de nystekte rundstykkene... 

 

 

Altså, hvor herlig er det ikke å sette frem nystekte rundstykker til frokost...!  🤩

 

 

Disse rundstykkene får en herlig skorpe og blir myke og luftige inni. 

 

 

Gode til alle typer pålegg. Jeg foretrekker alltid ost.  😊

 

 

Tips: 

♥ Denne deigen inneholder svært lite gjær og trenger derfor 18 - 20 timers hevetid i romtemperatur. I stedet for 0,25 ts tørrgjær, kan du bruke 4 gram fersk gjær som du rører ut i det lunkne vannet.

♥ Dersom du ønsker å korte ned på hevetiden til 10 - 12 timer, slik at du kan røre sammen deigen på kvelden og steke rundstykkene på morgenen dagen etter, øker du mengden gjær fra 0,25 ts til 0,5 ts tørrgjær (eller 8 gram fersk gjær).

♥ Pass på at du rører deigen sammen i en romslig bakebolle, slik at deigen har god plass til å heve. 

♥ Merk at denne deigen ikke skal eltes, knas eller formes med hendene på noe tidspunkt. Deigen skal bare røres sammen for hånd med en sleiv, og rundstykkene skal deretter settes direkte på stekeplaten med skje. Den hevede deigen er klissete og er ikke beregnet til at du skal trille ut rundstykker med hendene. 

♥ Rundstykkene stekes rett etter de er gjort klare på stekeplaten og trenger ikke å etterheves.

♥ I stedet for solsikkekjerner kan du drysse over sesamfrø, valmuefrø, gresskarkjerner eller annet du liker. 

♥ Rundstykkene smaker aller best samme dag. De er perfekte til frokost og lunsj, og også til kvelds. De du får til overs, kan oppbevares innpakket i plast. Rundstykkene er fine å fryse. 


Se også oppskrift på Eltefrie, kaldhevede rundstykker

Alle eltefrie oppskrifter finner du samlet HER

 

 

Grove, eltefrie rundstykker er så enkle å lage at de like gjerne kan serveres til hverdags som til helgefrokosten. 

 

 

God fornøyelse!  😋

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Grove, eltefrie rundstykker (langtidshevet)
Ingredienser

♥ 250 g hvetemel
♥ 250 g fullkornshvetemel
♥ 0,25 ts tørrgjær (se tips)
♥ 20 g linfrø
♥ 20 g chiafrø
♥ 1 ts salt
♥ 4,5 dl lunkent vann

Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ solsikkekjerner

Fremgangsmåte

Bland meltypene i en romslig bakebolle (se tips). Tilsett tørrgjær og rør så dette fordeler seg jevnt i melet. Bland deretter inn linfrø, chiafrø og salt.

Ha så i lunkent vannet (ca. 35°C), og rør deigen sammen for hånd med en sleiv eller lignende. Deigen skal være temmelig bløt og klissete.

Dekk til bakebollen med plastfolie, og la deigen heve i romtemperatur over natten i 18 - 20 timer. Hvis du for eksempel rører sammen deigen kl. 15 på ettermiddagen og lar den stå tildekket på kjøkkenbenken, er deigen klar til å stekes til rundstykker til frokost kl 9.00 dagen etter. (Se tips hvis du vil korte ned hevetiden.)

Dagen etter varmes ovnen opp til høy varme, 240°C, vanlig over- og undervarme.

Finn frem en stekeplate og dekk den med bakepapir. Bruk en stor skje til å sette deigen i 12 noenlunde jevnstore klatter på stekeplaten. Ikke rør rundt i deigen i forkant, slik at luften i deigen bevares. 

Pensle over rundstykkene med lett sammenvispet egg og dryss over solsikkekjerner. 

Sett brettet med rundstykkene midt i ovnen og skru straks ned varmen på ovnen til 225°C. La rundstykkene steke i ca. 20 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

Tips

♥ Denne deigen inneholder svært lite gjær og trenger derfor 18 - 20 timers hevetid i romtemperatur. I stedet for 0,25 ts tørrgjær, kan du bruke 4 gram fersk gjær som rører ut i det lunkne vannet.

♥ Dersom du ønsker å korte ned på hevetiden til 10 - 12 timer, slik at du kan røre sammen deigen på kvelden og steke rundstykkene på morgenen dagen etter, øker du mengden gjær fra 0,25 ts til 0,5 ts tørrgjær (eller 8 gram fersk gjær).

♥ Pass på at du rører deigen sammen i en romslig bakebolle, slik at deigen har god plass til å heve. 

♥ Merk at denne deigen ikke skal eltes, knas eller formes med hendene på noe tidspunkt. Deigen skal bare røres sammen for hånd med en sleiv, og rundstykkene skal deretter settes direkte på stekeplaten med skje. Den hevede deigen er klissete og er ikke beregnet til at du skal trille ut rundstykker med hendene. 

♥ Rundstykkene stekes rett etter de er gjort klare på stekeplaten og trenger ikke å etterheves.

♥ I stedet for solsikkekjerner kan du drysse over sesamfrø, valmuefrø, gresskarkjerner eller annet du liker. 

♥ Rundstykkene smaker aller best samme dag. De er perfekte til frokost og lunsj, og også til kvelds. De du får til overs, kan oppbevares innpakket i plast. Rundstykkene er fine å fryse.  

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

4 kommentarer

Hei😊 Jeg setter stor pris på å finne nye oppskrifter jeg kan prøve ut, takk for det! Men....er det virkelig nødvendig å poste 20 bilder som ser helt like ut???

Denne oppskriften måtte jeg bare prøve, da rundstykkene så såå gode ut! Men, jeg har gjort en feil og lurer på om jeg fortsatt kan spise dem. Jeg har tatt 0,5ts tørrgjær i stedet for 0,25 da jeg hadde tenkt å korte ned hevetiden, men så gjorde jeg ikke det likevel og er nå redd for at deigen er ødelagt etter 18t på benken med for mye gjær i. Kan den spises?

Er det mulig å tilsette revet gulrot for å lage gulrot rundstykker, eller ødelegger det langtidshevingen?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift