Plommelikør

Bruk høstens plommer til å lage nydelig plommelikør! 

Jeg testet å lage dette i fjor høst, og her ser dere bilder fra prosessen. Etter noen måneders lagring var likøren ferdig, og resultatet ble kjempebra! 

Supert å servere eller å gi bort til jul! 

 

 

Oppskriften passer til tilberedning i 2 liters glass med tett lokk (men kan enkelt tilpasses til glass i andre størrelser, se tips nedenfor).


Ingredienser:

♥ ca 1 kg plommer (se tips)
♥ 700 g sukker (se tips)
♥ 2 vaniljestenger (se tips)
♥ 1 liter vodka (40%) eller sprit (60%) (se tips)

 

Fremgangsmåte:

Fyll glassene:

Vask og rens plommene.

 

 

Del dem på midten og fjern stenene.

Noen plommer kan beholdes hele (med sten inni), men snitt de da opp slik at spriten trekker inn i fruktkjøttet. 

Fyll rene glass halvfulle med plommer. 

 

 

Snitt opp vaniljestang og ha både frø og selve vaniljestangen i glasset. 

 

 

Fyll opp med sukker til plommene blir dekket. Rist litt på glassene, slik at sukkeret synker nedover og legger seg mellom plommene i glasset. 

Hell vodka i glasset til plommene blir dekket.

Fortsett så å fylle opp resten av glasset med plommer. Fyll opp med sukker til plommene blir dekket og hell deretter i vodka.

 

 

PS: På bildene ser dere at jeg fylte glassene helt opp med plommer fra starten, men det er lettere å fylle halve glasset om gangen som jeg beskriver i teksten. 

 

 

 

Glassene skal bli helt fylt opp før du har på lokket og skrur igjen slik at glassene blir helt tette. 

 

 

 

 

Lagring:

La glassene stå mørkt og kjølig i 2 - 3 måneder.

Du kan gjerne ha dem i en plastpose og oppbevare bakerst i kjøleskapet.

Vend glassene opp ned noen ganger om dagen i starten og deretter et par ganger i uken. Dette gjør at sukkeret løser seg opp. 

 

 

Servering:

Når ventetiden er over, er likøren klar til servering.

 

 

Sil den og hell den over på flaske.

 

 

Små serveringsflasker ser dekorative ut, og er fine å gi bort i gave. 

 

 

 

Tips:

♥ Mengden plommer, sukker og sprit er veiledende og du trenger ikke å følge den nøyaktig. Tilpass mengden plommer, sukker og sprit til størrelsen på glassene du bruker. Poenget er at glassene du bruker skal bli fylt opp med plommer, sukker og sprit så de blir lufttette når du skrur på lokket. 

 

 

♥ Det går fint å bruke vanlig vodka (40%). Den ferdige likøren får lavere alkoholprosent enn vodkaen, fordi plommene avgir en god del saft som tynner ut alkoholen. 

 

 

♥ Med 60 % sprit får du en mer konsentrert likør. Den ferdiglagrede likøren kan da eventuelt tynnes ut litt med vanlig vodka før du heller den på serveringsflaske (1 dl vodka til 4 dl likør).

 


Dette kjøpes selvfølgelig på polet. 

♥ I tillegg til vodka og/eller sprit, kan du også tilsette en skvett portvin eller konjakk, som gir en litt annen smak på likøren. 

♥ I stedet for eller i tillegg til vaniljestang, kan du tilsette krydder som stjerneanis, kanelstang og nellikspiker. Da blir det julesmak på plommelikøren. 

♥ Når likøren er ferdig, kan plommene som er gjennomtrukne av sprit, serveres som dessert til voksne, sammen med iskrem. 

 

 

Se også oppskrift på Bringebærlikør, som har vært en populært oppskrift her på Det søte liv i mange år. En annen favoritt er Multelikør. Samme gjelder Ripslikør

 

Husk - det er bare 3 måneder til jul.. 😉 

God fornøyelse! 


 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Plommelikør
Ingredienser

♥ ca 1 kg plommer (se tips)
♥ 700 g sukker (se tips)
♥ 2 vaniljestenger (se tips)
♥ 1 liter vodka (40%) eller sprit (60%) (se tips)

Fremgangsmåte

Fyll glassene:
Vask og rens plommene. Del dem på midten og fjern stenene. Noen plommer kan beholdes hele (med sten inni), men snitt de da opp slik at spriten trekker inn i fruktkjøttet. 

Fyll rene glass halvfulle med plommer. 

Snitt opp vaniljestang og ha både frø og selve vaniljestangen i glasset. 

Fyll opp med sukker til plommene blir dekket. Rist litt på glassene, slik at sukkeret synker nedover og legger seg mellom plommene i glasset. 

Hell vodka i glasset til plommene blir dekket.

Fortsett så å fylle opp resten av glasset med plommer. Fyll opp med sukker til plommene blir dekket og hell deretter i vodka.

Glassene skal bli helt fylt opp før du har på lokket og skrur igjen slik at glassene blir helt tette. 

Lagring:
La glassene stå mørkt og kjølig i 2 - 3 måneder.

Du kan gjerne ha dem i en plastpose og oppbevare bakerst i kjøleskapet.

Vend glassene opp ned noen ganger om dagen i starten og deretter et par ganger i uken. Dette gjør at sukkeret løser seg opp. 

Servering:
Når ventetiden er over, er likøren klar til servering. Sil den og hell den over på flaske.

Små serveringsflasker ser dekorative ut, og er fine å gi bort i gave. 

Tips

♥ Mengden plommer, sukker og sprit er veiledende og du trenger ikke å følge den nøyaktig. Tilpass mengden plommer, sukker og sprit til størrelsen på glassene du bruker. Poenget er at glassene du bruker skal bli fylt opp med plommer, sukker og sprit så de blir lufttette når du skrur på lokket. 

♥ Det går fint å bruke vanlig vodka (40%). Den ferdige likøren får lavere alkoholprosent enn vodkaen, fordi plommene avgir en god del saft som tynner ut alkoholen. 

♥ Med 60 % sprit får du en mer konsentrert likør. Den ferdiglagrede likøren kan da eventuelt tynnes ut litt med vanlig vodka før du heller den på serveringsflaske (1 dl vodka til 4 dl likør).

♥ I tillegg til vodka og/eller sprit, kan du også tilsette en skvett portvin eller konjakk, som gir en litt annen smak på likøren. 

♥ I stedet for eller i tillegg til vaniljestang, kan du tilsette krydder som stjerneanis, kanelstang og nellikspiker. Da blir det julesmak på plommelikøren. 

♥ Når likøren er ferdig, kan plommene som er gjennomtrukne av sprit, serveres som dessert til voksne, sammen med iskrem. 

17 kommentarer

Hi:) thanks for all goog receipes u share with us! I want to make plum liquer wanted to check where u find this nice serveringflaske rhe one u have in the picture?!
Thanks in advance

De glassene du bruker til å oppbevare dem i (i oppskriften), hvor store er de? Du skrev 2 liters glass, betyr det at de er 1 liter hver sånn ca?

Hei. Takk for oppskriften 😊 Jeg har plommer i fryseren fra i sommer og skulle gjerne få brukt de. Må de tines først eller kan jeg bruke de frosne?

Hei, det er ikke så nøye. Jeg har nok her veid opp plommene med sten, men det spiller ingen rolle for resultatet. Som jeg skriver i innlegget er det en fordel at man beholder stenene i noen av plommene.

Hei,
Nå har jeg satt dette i produksjon, men må de stå på hodet hele tiden? Merker det lekker litt ut fra disse glassene!

Hei, laget dette i går og ser nå at noen plomner flyter opp slik at de stikker opp av spriten, må jeg fylle på med med sprit?
Eller vil de synke etterhvert?

Hei. Korleis bør ei oppbevare plommene etter å ha silt av likøren? Tenkte på om ein vil ha dei til dessert som du beskriv. Og ikkje skal bruke dei med det samme 😄

Hei:-)tusen takk for oppskrift. jeg satte flere glass med både plommelikør og morell likør i august. Har aldri prøvd dette før, så nå er jeg spent. De skal få godtgjøre seg i kjøleskapet frem til jul.
Jeg bare lurer på hvor du har fått tak i disse dekorflaskene. Jeg finner ingen fine flasker noe sted.

Hei, ikke et spørsmål direkte relatert til oppskriften, men hvor har du fått tak i serveringsflaskene? Skulle gjerne hatt noe liknende å helle det over i 😊

To ting:

1 Hvorfor legge sukkeret i "løst", istedefor sukkerlake?

2 Må det benyttes noenlunde lufttette glass, eller holder det å legge et lokk løst oppå, fx en kasserolle med lokk?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift