Brukere online: 1374
Brukere i dag: 33898
Brukere siste 7 dager: 170863
Hei dere!
Jeg har fått mange henvendelser fra dere etter at jeg for noen dager siden publiserte oppskriften på Pistasjkrem her på Det søte liv. Dere synes kremen ser så god ut og har lurt på hva den kan brukes til.
Vel - ja, denne pistasjkremen er FANTASTISK god! 😍 Og den er helt super å bruke som fyll i kaker og ikke minst gjærbakst!
Disse bollene for eksempel, har jeg fylt med både pistasjkrem og Nutella, og er noe av det beste jeg har smakt!
Prøv dem du også!
Oppskriften gir ca. 30 boller, avhengig av hvor store du lager dem.
Ingredienser:
Gjærdeig:
♥ 125 g smør
♥ 5 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 1,5 dl sukker
♥ 1 egg
♥ ca. 15 dl hvetemel
Pistasjkrem:
♥ 300 g pistasjnøtter (usaltede)
♥ 6 ss olivenolje
♥ 1 dl melis
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 400 g søtet, kondensert melk (se tips)
Nutellafyll:
♥ 2 dl Nutella (se tips)
Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
Pynt:
♥ melisdryss
Fremgangsmåte:
Pistasjkrem:
Lag gjerne pistasjkremen klar minst dagen i forveien. Den tykner i konsistensen etter en natt i kjøleskapet og får da tykk og fin smørekonsistens.
Legg pistasjnøttene i varmt vann i ca. 10 minutter, eller til du ser at det tynne skallet løsner, og grønnfargen på pistasjnøttene kommer frem.
La de skåldede pistasjnøttene tørke på kjøkkenpapir.
Ha pistasjnøttene i en food processor og kjør dem sammen til en finkornet masse. Tilsett olivenolje, melis og vaniljeekstrakt og bland inn. Tilsett så søtet, kondensert melk, litt om gangen, mens du kjører nøttene i food processoren, helt til du synes at pistasjkremen har passe tykk konsistens.
Ha pistasjkremen på glass med lokk og oppbevar i kjøleskapet til dagen etter.
Gjærdeig:
Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp blandingen til den er lunken (fingervarm).
Løs opp gjæren i smørmelken. Tilsett deretter sukker og lett sammenpisket egg. Ha så i hvetemelet (spar litt til utbakingen), og elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok til deigen i noen minutter, til den er skikkelig jevn og smidig.
La deigen heve lunt i 1 time.
Utbaking:
Del deigen i to emner. Kjevle ut hvert emne til et stort rektangel.
Smør halvparten av pistasjkremen på den ene halvdelen av rektangelet og ca. 1 dl Nutella på den andre halvdelen.
Brett leiven dobbelt fra langsiden, slik at de to typene fyll møtes.
Bruk en kniv eller pizzahjul til å dele den doble leiven i lengder.
Tvinn lengdene og knyt dem sammen til boller.
Legg bollene på bakepapirdekket stekeplate.
Gjenta med den andre deigen slik at du får to fulle stekebrett.
Etterhev bollene i ca. 20 minutter.
Steking:
Pensle over bollene med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca. 10 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Så fantastisk gjærbakst!
Avkjøl bollene.
Så stilige farger på fyllet!
Sikt over melis rett før servering.
Så utrolig lekre boller!
Boller med marsipanaktig pistasjfyll og Nutella - det må jo bli bra!
NAM!
Tips:
♥ Til pistasjkremen trenger du søtet, kondensert melk. Dette kjøpes på hermetikkboks og finnes i de fleste matbutikker. Husk at du må bruke søtet type, som er tykk og seig i konsistensen og gulhvit i fargen. (Den usøtede typen er tynn og hvit som melk og kan ikke brukes i denne oppskriften.) 1 boks pleier å være på 397 gram, så det holder å bruke 1 boks.
♥ Pistasjkremen oppbevares på glass med lokk i kjøleskapet og har da lang holdbarhet. Kremen kan blir litt fast når den er kald, men mykner igjen dersom den står en stund i romtemperatur.
♥ Nutella er sjokoladepålegg som finnes i de fleste matbutikker. Du kan i stedet bruke Nugatti eller annen type sjokoladepålegg du liker.
♥ Bollene er fine å fryse. Gi dem gjerne et nytt melisdryss rett før servering, så ser de som nybakte ut.
Håper du vil like disse bollene like godt som det jeg gjør!
Vel bekomme!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Gjærdeig:
♥ 125 g smør
♥ 5 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 1,5 dl sukker
♥ 1 egg
♥ ca. 15 dl hvetemel
Pistasjkrem:
♥ 300 g pistasjnøtter (usaltede)
♥ 6 ss olivenolje
♥ 1 dl melis
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 400 g søtet, kondensert melk (se tips)
Nutellafyll:
♥ 2 dl Nutella (se tips)
Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
Pynt:
♥ melisdryss
Pistasjkrem:
Lag gjerne pistasjkremen klar minst dagen i forveien. Den tykner i konsistensen etter en natt i kjøleskapet og får da tykk og fin smørekonsistens.
Legg pistasjnøttene i varmt vann i ca. 10 minutter, eller til du ser at det tynne skallet løsner, og grønnfargen på pistasjnøttene kommer frem. La de skåldede pistasjnøttene tørke på kjøkkenpapir.
Ha pistasjnøttene i en food processor og kjør dem sammen til en finkornet masse. Tilsett olivenolje, melis og vaniljeekstrakt og bland inn. Tilsett så søtet, kondensert melk, litt om gangen, mens du kjører nøttene i food processoren, helt til du synes at pistasjkremen har passe tykk konsistens. Ha pistasjkremen på glass med lokk og oppbevar i kjøleskapet til dagen etter.
Gjærdeig:
Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp blandingen til den er lunken (fingervarm).
Løs opp gjæren i smørmelken. Tilsett deretter sukker og lett sammenpisket egg. Ha så i hvetemelet (spar litt til utbakingen), og elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok til deigen i noen minutter, til den er skikkelig jevn og smidig. La deigen heve lunt i 1 time.
Utbaking:
Del deigen i to emner. Kjevle ut hvert emne til et stort rektangel.
Smør halvparten av pistasjkremen på den ene halvdelen av rektangelet og ca. 1 dl Nutella på den andre halvdelen. Brett leiven dobbelt fra langsiden, slik at de to typene fyll møtes. Bruk en kniv eller pizzahjul til å dele den doble leiven i lengder. Tvinn lengdene og knyt dem sammen til boller.
Legg bollene på bakepapirdekket stekeplate. Gjenta med den andre deigen slik at du får to fulle stekebrett. Etterhev bollene i ca. 20 minutter.
Steking:
Pensle over bollene med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca. 10 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Avkjøl bollene på rist. Sikt over melis rett før servering.
♥ Til pistasjkremen trenger du søtet, kondensert melk. Dette kjøpes på hermetikkboks og finnes i de fleste matbutikker. Husk at du må bruke søtet type, som er tykk og seig i konsistensen og gulhvit i fargen. (Den usøtede typen er tynn og hvit som melk og kan ikke brukes i denne oppskriften.) 1 boks pleier å være på 397 gram, så det holder å bruke 1 boks.
♥ Pistasjkremen oppbevares på glass med lokk i kjøleskapet og har da lang holdbarhet. Kremen kan blir litt fast når den er kald, men mykner igjen dersom den står en stund i romtemperatur.
♥ Nutella er sjokoladepålegg som finnes i de fleste matbutikker. Du kan i stedet bruke Nugatti eller annen type sjokoladepålegg du liker.
♥ Bollene er fine å fryse. Gi dem gjerne et nytt melisdryss rett før servering, så ser de som nybakte ut.
13 kommentarer
Hei. Har laget den…
Hei. Har laget den pistasjkremen din og den ble nydelig, men min ble fastere i konsistens enn din ser ut. Brukte druekjerneolje da jeg ikke liker olivenolje. Foreløpig har jeg brukt den som fyll i makroner. Blandet den med Manuela Kjeilens vintage vanilla frosting. Det ble helt fantastisk. Tusen takk for oppskrifta.
Hei Birgit, det er bare å…
Hei Birgit, det er bare å tilpasse konsistensen på pistasjkremen ved å tilsette litt mer søt, kondensert melk dersom du synes den er for fast. Det har ikke noe å si på konsistensen hvilken type olje du bruker. Sikkert kjempefin som fyll i makroner!
Hvor får man kjøpt usaltede…
Hvor får man kjøpt usaltede pistasjnøtter?
Mette. Det får du tak i på…
Mette. Det får du tak i på en vanlig matbutikk. De store matbutikkene pleier å ha det
Bor tydeligvis på feil sted…
Bor tydeligvis på feil sted. Her var det hverken på Rema, Joker, Extra eller Kiwi. 😅
Jeg brukte saltede siden…
Jeg brukte saltede siden samboer kjøpte feil. Ble supert fordeom. De skal jo ligge i varmt vann en stund samt skrelles så da forsvinner saltet.
Lagde disse idag. Kjempe…
Lagde disse idag. Kjempe gode og luftige 😊 Men pistasjfyllet såg jeg ikke noe til etter steking, alt var nutella. Kjente smaken, så vet ikke om pistasjfyllet bare ble trukket inn i bollen på et eller annet vis? For det var ingenting på bakepapiret, så det har ikke rent ut 🤣
Går det an å kaldheve denne…
Går det an å kaldheve denne deigen? Det er så greit hvis man kan gjøre klart dagen i forveien. Når det gjelder pistasj så fant jeg kun saltede og med skall. Det tar mye tid og mange poser å komme opp i 300 gram :-)
Hei Kristine! Kan man bruker…
Hei Kristine! Kan man bruker pistajpasta istedenfor krem?
Må bare benytte anledningen til å takke deg for dine fine oppskrifter. Du er RÅ.
Hei! Denne må jeg prøve 😃…
Hei! Denne må jeg prøve 😃 Kan Nutella byttes med f.eks kanel, sukker og smør aka kanelbollefyll?
Jeg hadde problemer med å…
Jeg hadde problemer med å knute bollene . Mulig at jeg hadde for mye Nutella og pistasjkrem på deigen . Det rant ut
Får man tak i billige…
Får man tak i billige pistasjenøtter? Om man skal lage disse bollene så koster det 350 kr kun for nøttene.
Håper på svar raskt. Hvordan…
Håper på svar raskt. Hvordan oppbevare disse best mulig før servering? Må bake de på torsdag, de skal serveres på fredag. Men vil ikke servere tørre boller. Pakke de i brødposer når de er avkjølt også varme de et par min i ovn rett før servering kanskje?
Skriv ny kommentar