Toscakake

"Vissi d’arte, vissi d’amore,
non feci mai male ad anima viva!"

("I lived for art, I lived for love,
I never did harm to a living soul!")

- Fortvilet over sin egen og kjæresten Cavaradossis skjebne synger Floria Tosca en av verdens vakreste arier som er skrevet for sopran. "Toscakake" er selvsagt oppkalt etter den verdensberømte operaen til den italienske komponisten Puccini, og er vel en av de aller kjenteste formkakene som finnes. Det nydelige dekket av karamelliserte mandler gir kaken sitt særpreg (også kalt toscaglasur). Se også oppskrift på kjempegode "Toscaruter" og "Toscaboller".

Toscakake
Ingredienser

3 store egg
180 g sukker
150 g hvetemel
100 g smør

Toscaglasur:
100 g smør
100 g sukker
1,5 ss melk
1,5 ss hvetemel
150 g mandelflarn

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker i 10 minutter, til du får en lys og tykk eggedosis (se tips). Smelt smøret og vend det i eggedosisen. Sikt i hvetemelet. Rør forsiktig med en slikkepott til alt er godt blandet.

Hell deigen i en rund kakeform (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist på midterste rille ved 180°C i 25-30 min.

Lag imens toscaglasuren: Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av platen. Ha i sukker, melk og hvetemel og rør til blandingen er jevn og klumpfri. Bland inn mandlene.

Når kaken har stekt i 25-30 min, tas den ut av ovnen. Fordel glasuren over kaken med en spiseskje. Sett kaken tilbake i ovnen og stek videre i ca 20 min, til glasuren er gyllenbrun.

Avkjøl kaken helt i formen. Løsne den fra formen med en skarp kniv. Ta den forsiktig ut av formen og dra av bakepapiret. Sett kaken på et passende fat.

Tips

Hensikten med å piske eggedosisen så lenge er at kaken da vil heve seg fint, selv om deigen ikke inneholder bakepulver. Har du ikke tid til dette, kan du i stedet blande 1 ts bakepulver i deigen sammen med hvetemelet.

Kaken kan lages med hakkede mandler i stedet for mandelflarn.

"Toscakake" holder seg myk dersom den pakkes inn i plast. Kaken er dessuten fin å fryse.

- -

Kakekategori

4 kommentarer

Tosca kake er ikkje oppkalla etter nokon komponist. Tosca Pladsec som kom til Årdal frå Jugoslavia på 50-talet, vann på slutten av 50-talet ein konkurranse i Norsk ukeblad med denne kaka. Kaka har namn etter ho. Tosca var italiensk og mannen var jugoslav. Dei måtte flytte frå Jugoslavia grunna hennar italienske opphav

Hei! Bruker mange av dine gode oppskrifter! Toscakake smakte jeg da jeg var barn for 40 år siden. Prøver å lage den idag. I min ovn er kaken ferdigstekt etter 20 min på 175 grader. Så har jeg altså lagt glasuren på og satt inn igjen. Blir den ikke tørr av dette, tro? Har forresten byttet ut mandler med pekan i skiver og bruker brunt sukker. Spent!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift