Veitlegrøt (Veitlagraut)

 

Hei!

I dag vil jeg gjenopplive en gammel klassiker, som mange av dere unge kanskje aldri har hørt om en gang!

En gammeldags, norsk "Veitlegrøt" er en semulegrøt som serveres med rosiner og kanel.

Det egentlige navnet er Veitlagraut, for dette er en festgrøt som stammer fra Odda i Hardanger ("veitla" betyr fest eller selskap). Serveres gjerne i dåp, konfirmasjon, begravelse, bryllup og store, runde dager. 

Deilig tradisjonsrik dessert!

 

Ingredienser:

♥ 1 liter helmelk
♥ 100 g semulegryn
♥ 150 g smør
♥ 150 g sukker
♥ 1 ts vaniljesukker

Servering:
rosiner
kanel

 

Fremgangsmåte:

Kok opp melken i en kjele. Ha semulegryn i en bolle og rør ut litt og litt med nok melk til at det blir en tynn suppe (se tips). Ha dette i resten av melken og rør blandingen jevn. Kok opp og la grøten småkoke i minst 15 minutter (se tips). Rør hele tiden så grøten ikke svir seg i bunnen av kjelen.

Rør sukker og smør oppdelt i klatter inn i grøten mens den småkoker, så sukkeret og smøret smelter inn i grøten.

Når grøten er ferdig, skal den vispes lett og luftig.

Veitlagrauten fylles i dessertskåler og drysses med sukker for å hindre snerk.

Serveres romtemperert. Dryss på kanel og rosiner ved servering.

 

 

Tips:

♥ Det er viktig at semulegrynene blandes litt og litt med melken for at du skal få en jevn og klumpfri grøt. Har du alt sammen rett i kjelen med melken, vil grynene lett klumpe seg sammen.

♥ Tilsett gjerne en god skvett matfløte i tillegg til melken. 

♥ Etter tips jeg har fått fra en som kommer fra Odda kan grøten gjerne koke i 2 timer. Da kjennes ikke semulegrynene og grøten smelter i munnen. Men som sagt veldig viktig å røre hele tiden så grøten ikke svir seg i bunnen.

♥ Veitlagrauten smaker best samme dag den er laget.

 

Prøv ut denne nydelige, norske festgrøten, du også!  Smile

 

♥ ♥ ♥ ♥

Veitlegrøt (Veitlagraut)
Ingredienser

1 liter helmelk
100 g semulegryn
150 g smør
150 g sukker
1 ts vaniljesukker

Servering:
rosiner
kanel

Fremgangsmåte

Kok opp melken i en kjele. Ha semulegryn i en bolle og rør ut litt og litt med nok melk til at det blir en tynn suppe (se tips). Ha dette i resten av melken og rør blandingen jevn. Kok opp og la grøten småkoke minst 15 minutter (se tips). Rør hele tiden så grøten ikke svir seg i bunnen av kjelen.

Rør sukker og smør oppdelt i klatter inn i grøten mens den småkoker, så sukkeret og smøret smelter inn i grøten.

Når grøten er ferdig, skal den vispes lett og luftig.

Veitlagrauten fylles i dessertskåler og drysses med sukker for å hindre snerk.

Serveres romtemperert. Dryss på kanel og rosiner ved servering.

Tips

♥ Det er viktig at semulegrynene blandes litt og litt med melken for at du skal få en jevn og klumpfri grøt. Har du alt sammen rett i kjelen med melken, vil grynene lett klumpe seg sammen.

♥ Tilsett gjerne en god skvett matfløte i tillegg til melken. 

♥ Etter tips jeg har fått fra en som kommer fra Odda kan grøten gjerne koke i 2 timer. Da kjennes ikke semulegrynene og grøten smelter i munnen. Men som sagt veldig viktig å røre hele tiden så grøten ikke svir seg i bunnen.

♥ Veitlagrauten smaker best samme dag den er laget.

4 kommentarer

Denne oppskriften har i overkant mye smør og sukker i forhold til den "vanlige" veitlagrautoppskriften fra Hardanger. 100 g smør og 100 g sukker holder lenge, mener jeg (og er det den gamle oppskriften jeg har oppgir).

Oppskriften ovenfor samsvarer ikke med våre tradisjoner i indre Hardanger når det gjelder ingredienser. Den jeg/vi bruker inneholder : 2 liter heilmelk + en skvett (1 dl) matfløte), 1/2 tskj. kardemomme, 180 gr. usalta smør, 150-155 gr. semuljegryn, 170 gr. farin. ---- Kok opp melk,kardem. og smør - rør hele tiden. Dryss i semuljegryn og farin , Rør-rør rør uten opphold. Kokes ca. 15 min.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift