Appelsinkake Taormina

Appelsinkake Taormina

08.11.2009
Appelsinkake Taormina

Ingredienser

250 g smør
250 g sukker
4 store egg
250 g hvetemel
250 g potetmel
5 ts bakepulver
revet skall av 2 appelsiner
2 dl presset appelsinsaft
250 g melis

Fremgangsmåte

Pisk mykt smør og sukker til smørkrem. Tilsett revet appelsinskall fra 1 appelsin. Skill eggene. Pisk eggeplommene inn i smørkremen. Sikt hvetemel, potetmel og bakepulver. Vend dette inn i deigen vekselsvis med appelsinsaft.

Fordel deigen jevnt utover i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca 30x40 cm). Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i 20 min.

Pisk imens eggehvitene til stivt skum. Bland inn melis og revet appelsinskall fra den andre appelsinen.

Når kaken tas ut av ovnen etter 20 min, fordeles marengsen jevnt over den varme kaken. Sett kaken tilbake midt i ovnen og stek kaken videre ved 180°C i ca 15 min til, så marengsen blir lys gylden og fast. Avkjøl kaken i langpannen.

Del kaken i firkanter. Løft kakestykkene ut av langpannen med en stekespade.

Tips

Merk at dette er en nokså lett og porøs kake. Dette skyldes potetmelet i deigen, og det er slik kaken skal være.

Kakestykkene kan fryses, men vær forsiktig når du pakker dem ned, så de ikke går i stykker.

08.11.2009
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

1 kommentarer

Hei! Jeg bakte denne kaken, og den ble helt fantastisk god! Saftig og luftig og herlig! Nydelig smak. MEN, den ble veldig fort tørr igjen. Så den var ikke særlig holdbar. Jeg tror det må ha med den høye andelen potetmel i oppskriften. Samtidig var det jo potetmelet som gjorde at jeg for en gangs skyld fikk en kake som ikke var tung og kompakt. Jeg tror jeg skal gå litt opp på hvetemel og ned på potetmel neste gang. Som da blir i morgen, siden jeg skal bake en ta-med-kake til en bursdag på torsdag. Skal også forsøke å øke litt på væskemengden. Jeg tilsatte litt yoghurt naturell sammen med appelsinjuicen, så mengden væske var allerede en smule høyere enn i oppskriften. Skal øke det litt ytterligere, tror kaken tåler det. Jeg brukte også litt mindre sukker, og da ble kaken litt for lite søt. Muligens kan det gjøre at kaken blir fortere tørr, kanskje?

Jeg skippet marengsen på toppen, da jeg ikke orket å piske eggehviter. Var lat på bakedagen. Neste gang blir det med marengstopping. Tror jeg skal forsøke å finne noe å tilsette som kan bevare fuktigheten bedre. I kjøpekaker er det alltid tilsatt såkalt "fuktighetsbevarende middel". Og det må jo finnes noe man kan blande sammen som etterlikner den effekten? Kanskje fiberhusk eller noe i den stil.

Uansett, dette var en veldig god oppskrift. Tusen takk! For selv om kaken ikke holdt så godt på saftigheten, så var den helt herlig samme dagen den var bakt. Og ofte spises jo kakene opp i løpet av kun 1 dag, så da er det jo ikke noe problem.

Jo, kanskje marengtoppingen sørger for å holde fukten inne i kaken? Kom til å tenke på det nå. Det blir jo som et lokk, og uten lokk bør i teorien fukt ha mulighet til å fordunste. Så jeg skal se hva som skjer neste gang, da jeg skal følge oppskriften mer slavisk.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter