Laup (boller fra Trøndelag)

Laup (boller fra Trøndelag)

06.11.2009


"Laup" er en spesialitet fra Trøndelag! Disse deilige, trønderske bollene er store og litt flate av utseende, og inneholder rugmel og anis. Dette gir en spesiell og veldig god smak.

"Laup" er nydelige å spise som de er, men serveres også ofte med smør og brunost og en varm kopp te. Perfekt på høst- og vinterstid når det er kaldt og guffent ute!

Oppskriften gir 20 stk. Se også "Laup med sirup".

Laup (boller fra Trøndelag)

Ingredienser

100 g smør
7 dl melk
80 g gjær
150 g sukker
1 ts malt anis
325 g rugmel
750-850 g hvetemel
- -
1 egg til pensling

Fremgangsmåte

Smelt smøret i kjele. Ha i melken og la blandingen bli lunken (37°C). Smuldre gjæren i en bolle og løs opp i den fingervarme væsken. Rør så i sukker og anis. Bland deretter i rugmel og til slutt hvetemel. Ikke ha i alt melet med en gang. Elt sammen til en passe fast deig. Du skal ha i så mye mel at den akkurat slipper bollen (jeg synes det holder å bruke ca 700-750 g hvetemel). La deigen heve til dobbel størrelse.

Hvelv deigen over på et melet bakebord og kna den litt sammen. Del den i to, og så hver del i 10 emner, slik at får 20 jevnstore emner til sammen. Rull hvert emne ut til runde boller. Legg dem på bakepapirdekkede stekebrett (ha god avstand mellom - ikke mer enn 6 boller pr brett). Trykk bollene nesten helt flate med hendene. Etterhev i 20 min.

Pisk egget lett sammen og pensle over de etterhevede bollene. Stek bollene nederst i ovnen ved 225°C i 12-15 minutter, eller til de har gyldenbrun farge. Avkjøles rist.

Tips

Laup er fine å fryse!

Se også oppskrift på "Sirupsboller".

06.11.2009
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter