
Brukere online: 1017
Brukere i dag: 21053
Brukere siste 7 dager: 131596
Baba ganoush er en kjempegod auberginedipp, som opprinnelig stammer fra Libanon, men som serveres over hele Midtøsten i litt ulike varianter.
Noen versjoner av Baba ganoush er kremete, som den jeg har laget her, og kalles da også ofte for Moutabal. Den kremete konsistensen og nydelige smaken kommer av at auberginemosen blandes med tahini, olivenolje, knust hvitløk, paprikapulver og sitronsaft. Moutabal inneholder av og til også yoghurt, som gjør den enda mer kremete, mens yoghurt ikke er så vanlig i Baba ganoush. Andre varianter av Baba ganoush er mer chunky, og blandes i tillegg med hakkede tomater, løk og noen ganger valnøtter. Både Baba ganoush og Moutabal toppes ofte med granateplekjerner, urter, olivenolje og et dryss sumak (syrlig og fruktig krydder som brukes mye i Midtøsten).
Et kjennetegn ved tradisjonell Baba ganoush er røyksmaken, som kommer av at auberginene helst skal grilles over åpen flamme til skinnet på utsiden blir svidd og lett kan dras av. Det går imidlertid fint å steke auberginene i stekeovnen også, selv om røyksmaken da blir mindre fremtredende.
Baba ganoush (og Moutabal) serveres typisk til Meze, som består av kalde og varme småretter. Serveres også gjerne som forrett sammen med for eksempel Libabrød eller Pitabrød. Baba ganoush er også herlig tilbehør til grillet kjøtt!
Ingredienser:
♥ 3 store auberginer
♥ 1 sitron, presset saft
♥ 0,5 dl olivenolje
♥ 1 dl lys tahini
♥ 2 fedd hvitløk
♥ 1 ts paprikapulver (søt type)
♥ kvernet salt og pepper
Topping:
♥ olivenolje
♥ sumak (se tips)
♥ paprikapulver (søt type)
♥ bladpersille
♥ granateplekjerner
Fremgangsmåte:
Legg auberginene på en bakepapirdekket stekeplate. Prikk dem med en gaffel så de får noen hull i seg.
Sett platen midt i en svært varm ovn, 240°C. La auberginene steke i ca. 1 time (se tips). Snu på dem hvert kvarter. Auberginene skal da ha klappet sammen, og skallet skal være skrukkete og gjerne litt svidd også.
Ta auberginene ut av ovnen og la de avkjøles på platen (de er veldig varme, så dette er viktig så du ikke brenner deg).
Skjær et snitt i auberginene og skrap ut innmaten med en skje.
La det sile godt av seg slik at du fjerner overflødig væske.
Ha innmaten fra auberginene deretter i en food processor sammen med presset sitronsaft, olivenolje, tahini, pressede hvitløksfedd og paprikapulver. Kjør dette sammen til en jevn krem. Smak til med kvernet salt og pepper.
Ha auberginekremen over i en flat skål.
Lag gjerne et mønster på toppen med en spiseskje, slik at toppingen kan legge seg i gropene.
Ringle over litt olivenolje og dryss over sumak og eventuelt også litt paprikapulver.
Dryss deretter over fint hakket bladpersille og gjerne noen granateplekjerner.
Serveres med brød.
Herlig å rive Libabrød i biter og dyppe bitene i denne kremete auberginedippen!
Tips:
♥ Auberginene trenger lang tid i ovnen på høy varme for å bli tilstrekkelig myke inni. Til store auberginer trengs altså 1 time på 240°C. Har du litt mindre auberginer, kan du bruke 4 stykker, og det pleier da å holde med 45 minutter i ovnen.
♥ Du kan alternativt legge auberginene på grillen til de er helt myke inni.
♥ Sumak er et litt syrlig krydder som består av malte sumakbær. Fås kjøpt i matbutikker i Norge med godt utvalg av krydder.
♥ Libabrød fås kjøpt i internasjonale matbutikker og en del av de store, norske matbutikkene også. Pitabrød kan også brukes.
♥
Kjempegod Baba ganoush! 😍
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 3 store auberginer
♥ 1 sitron, presset saft
♥ 0,5 dl olivenolje
♥ 1 dl lys tahini
♥ 2 fedd hvitløk
♥ 1 ts paprikapulver (søt type)
♥ kvernet salt og pepper
Topping:
♥ olivenolje
♥ sumak (se tips)
♥ paprikapulver (søt type)
♥ bladpersille
♥ granateplekjerner
Legg auberginene på en bakepapirdekket stekeplate. Prikk dem med en gaffel så de får noen hull i seg.
Sett platen midt i en svært varm ovn, 240°C. La auberginene steke i ca. 1 time (se tips). Snu på dem hvert kvarter. Auberginene skal da ha klappet sammen, og skallet skal være skrukkete og gjerne litt svidd også.
Ta auberginene ut av ovnen og la de avkjøles på platen (de er veldig varme, så dette er viktig så du ikke brenner deg).
Skjær et snitt i auberginene og skrap ut innmaten med en skje.
La det sile godt av seg slik at du fjerner overflødig væske.
Ha innmaten fra auberginene deretter i en food processor sammen med presset sitronsaft, olivenolje, tahini, pressede hvitløksfedd og paprikapulver. Kjør dette sammen til en jevn krem. Smak til med kvernet salt og pepper.
Ha auberginekremen over i en flat skål. Lag gjerne et mønster på toppen med en spiseskje, slik at toppingen kan legge seg i gropene.
Ringle over litt olivenolje og dryss over sumak og eventuelt også litt paprikapulver. Dryss deretter over fint hakket bladpersille og gjerne noen granateplekjerner.
Serveres med brød.
♥ Auberginene trenger lang tid i ovnen på høy varme for å bli tilstrekkelig myke inni. Til store auberginer trengs altså 1 time på 240°C. Har du litt mindre auberginer, kan du bruke 4 stykker, og det pleier da å holde med 45 minutter i ovnen.
♥ Du kan alternativt legge auberginene på grillen til de er helt myke inni.
♥ Sumak er et litt syrlig krydder som består av malte sumakbær. Fås kjøpt i matbutikker i Norge med godt utvalg av krydder.
♥ Libabrød fås kjøpt i internasjonale matbutikker og en del av de store, norske matbutikkene også. Pitabrød kan også brukes.
Skriv ny kommentar