Delfiakake

Da jeg fortalte til mannen min at jeg ville begynne på en julekakebok, var det første han sa at da måtte jeg ha med Delifiakake! 

Delfiakake er ikke en kake i egentlig forstand, men heller en slags konfektkake som består av sjokolade og søt kjeks som legges lagvis. Noen legger også noen lag marsipan og gelétopper innimellom kjekslagene. 

Delfiakake er enkel å lage og superpopulær blant små og store! 

Delfiakake
Ingredienser

250 g delfiafett
250 g kokesjokolade
4 ss sterk kaffe
2 egg
3 ss sukker
1/2 pakke PER-kjeks (se tips)

Pynt:
gelétopper, non-stop, marsipan, etc

Fremgangsmåte

Smelt delfiafettet i en liten kjele. Ta kjelen av platen. Ha i sjokoladen oppdelt i biter og la den smelte i fettet. Tilsett kaffe og rør til blandingen er jevn. Avkjøl til sjokoladeblandingen er lunken.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Pisk inn sjokoladeblandingen gradvis.

Kle en liten, smurt brødform (1 liter) med matpapir i bunn og kanter. Hell først i litt av sjokolademassen, slik at bunnen på formen blir godt dekket. Legg på et lag med kjeks. Dekk over med sjokolademasse, og gjenta til du har fire lag med kjeks og et lag med sjokolade på toppen. Sett formen i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.

Ta kaken ut av formen og fjern matpapiret. Sett kaken på et passende fat og pynt med gelétopper, non-stop, marsipanfigurer eller det du måtte ønske.

Serveres i tynne skiver, gjerne sammen med en kopp kaffe.

Tips

PER-kjeks er firkantede, søte kjeks som egner seg ypperlig til Delfiakake. Du kan alternativt bruke Mariekjeks eller kjøpte eller hjemmelagde Goro. Ritz- og TUC-kjeks kan også brukes dersom du liker en litt salt smak. 

Delfiakake er svært holdbar. Oppbevares kjølig.

Se Delfiakake med Kvikklunsj, Delfiakake med marsipan og Mild Delfiakake. Se også oppskrift på Kalter Hund, som er en tysk og svært god variant av vår norske "Delfiakake".

- -

ROMJULSDRØM

En skulle vøri fire år i romjul'n
og kjint ei jinte som var nesten fem,
og begge skulle kledd seg ut med masker
og kømmi julbokk tel et bæssmorhem.

Og klokka skulle vara midt på dagen
og vægen skulle vara lett å gå,
og æille bikkjer skulle vara inne
og æille biler skulle bære stå.

Og hvis en møtte onger etter væga
som lo og sa dom ville vara med
da sku en hatt en bror i femte klassen
som rødde væg så dom fekk gå i fred.

Og bæssmorhuset skulle mæssom såvå
og bak gardina skulle ingen sjå -
før dom fekk stiltre seg på tå i gangen
og feste maska før dom knakke på.

Så sku dom klampe inn på tunge hæler
og kvinke i julbokkmål "Godkvell, godkvell".
Og djupt i stolen sku a bæssmor svara:
"Så kom det julbokk åt en stakkar lell!"

En skulle vøri fire år i romjul'n
da julelysa brente dagen lang -
og væla var et hus med fire vegger,
der saligheta var et bæssmorfang.

(Alf Prøysen)

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

12 kommentarer

Jeg har laget denne kaken til julefeiringen i flere år nå, men denne gangen ble den ikke like flytende da jeg skulle ha den i formen, slik at den ikke la seg like fint :-( Jeg lurer på om jeg avkjølte sjokoladeblandingen for lenge, eller om jeg pisket eggedosisen for mye? Er litt skuffet over resultatet, selv om den sikkert (som vanlig) blir kjempegod å spise :-) Har du noen teorier, slik at jeg kan forsøke å unngå og gjøre samme feil til neste år? Mvh. Ellen Marie

PS. Elsker kokeboken som jeg fikk i julegave i fjor!

Er Lavkarbo & Høyfett digger(i 10 år) og lager min egen variant av "Delfia" kaka, med Flott matfett. Absolutt alle skriver "NEI det står på Flott pakka: Til smult/smultringer" så det går IKKE"
JO det går, og det går fint. Bruker også gjerne selskaps sjokoladen, men ikke Per kjeksen som inneholder flerumettet(dårlig fett) men strimler av aprikose, rosiner og hakkede nøtter. Pynter med aprikose strimler på toppen før settes kaldt og benytter silikon form. Denne varianten blir mykere og seigere enn med deliafett og den kjennes feitere ut i munnen Bruker ofte 2-3 litt "gode skiver" av kaka som drivstoff på lange turer, etter 5-6 timer. og jeg holder fint 5-6 timer til, selv med ganske høy belastning. Vlle gjerne benyttet den 70% mørke sjokoladen men ikke fått dreis på den enda, men det kommer

med Freia selskaps sjokolade og Flott matfett

I noen oppskrifter er per-kjeks erstattet med Mariekjeks.
Jeg skal prøve meg på delfiakake i kveld.
Har fått råd om at sjokolade og fettblandinga skal være mellom 36 og 40 grader.

Hei!
I dag skulle eg lage delfiakake. Har laga det i årevis, men i dag gjekk alt på tverke. Eggedosisen blei skumaktig, ikkje fyldig og kremaktig slik den skal. Delfiafettet og sjokoladen/kaffien skilte seg, så fettet ligger som eit kvitt lag på toppen av kaka! Kva har eg gjort galt i dag??
Tips til innhold: vi er ikkje glade i Per-kjeks, så har prøvt meg fram og funne noko som fell i smak her i heimen!
Tar røre i botn, så rosiner, røre, så 1/2 marsipanpølse kjevla flat i størrelse som forma, så røre, så valnøtter og geletopper, meir røre, nytt lag marsipan før du slutter av med røre. Pynter med dei "vanlige" trefarga gelestengene som brukes til delfiakake heromkring i alle fall :-)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift