Dronning Maud-pudding

 

Hei søte dere

 

I dag er en merkedag for meg, for fra og med i dag blir det også desserter her på Det søte liv!

Beslutningen ble tatt etter overveldende respons på mitt spørsmål på Facebook i går om det kunne vært noe?

Flere hundre svarte mometant JA!!!!!!  Tongue smile

 

 

Jeg starter med den aller, aller beste desserten jeg vet om!

 

Dronning Maud-pudding

 

 

"Dronning Maud-pudding" ble jeg introdusert for da jeg nettopp hadde truffet mannen min og besøkte svigermor på Vestlandet for første gang. ......Det er visst nesten 20 år siden nå (ooops..  Omg smile )

 

 

"Dronning Maud-pudding" er egentlig ikke en pudding, men en luftig eggefromasj som legges lagvis med revet sjokolade.

Derfor vet jeg at også mange kaller denne desserten for "Dronning Maud-fromasj".

 

Verdens beste dessert!

 

Desserten ble komponert til ære for Dronning Maud da hun og Kong Haakon dro til Haugesund på signingsferd i 1906.

 

 

Dette er svigermors fenomenalt gode oppskrift, og alle hun eller jeg lager den til blir straks forelsket i denne utrolig nydelige desserten!

 

Ingredienser:

♥ 5 store egg
♥ 5 ss sukker
♥ 5 plater gelatin
♥ 2 ss kokende vann
♥ 5 dl kremfløte
- -
♥ 100 g kokesjokolade

 

Fremgangsmåte:

Start med å piske kremfløten til tykk, myk krem. Ha kremen i en bolle og sett i kjøleskapet.

Riv sjokoladen fint (bruk mandelkvern til dette eller eventuelt food processor med hakkekniv, se tips).

Pisk egg og sukker til skikkelig lys og tykk eggedosis (ca 10 min med elektrisk mikser). Det er viktig at du bruker helt ren og tørr bolle og mikser (se tips). Mens eggedosisen pisker, bløtlegger du gelatinplatene i en bolle kaldt vann.

Når eggedosisen er ferdig pisket, klemmer du vannet godt ut av gelatinplatene og løser dem opp i en kopp med 2 ss kokende vann. Hell så den varme gelatinblandingen i eggedosisen mens du fortsetter å piske på lav hastighet slik at gelatinen blir jevnt og godt blandet inn i eggedosisen.

Ta så kremen ut av kjøleskapet og bland den inn i eggedosisen. Jeg pleier å bruke en ballongvisp til dette. Det er viktig å røre nok til at alle kremflekker fjernes, men ikke mer enn nødvendig så luften i fromasjen bevares.

Ta frem en stor dessertskål og hell i 1/3 av fromasjen. Dryss over sjokolade. Hell over 1/3 til av fromasjen og dryss over sjokolade. Så har du over resten av fromasjen og drysser over resten av sjokoladen til slutt.

Sett dessertskålen i kjøleskapet i noen timer eller over natten, til fromasjen har stivnet.

 

 

 

Tips:

♥ For å få skikkelig tykk og luftig eggedosis er det viktig at du bruker helt ren og tørr miksebolle og mikser. Fall altså ikke for fristelsen å ikke vaske bollen skikkelig etter at du har pisket kremfløten hvis du bruker det samme utstyret. Selv om du skyller raskt med vann, vil det være et tynt fettlag i bollen etter kremfløten som vil gjøre at eggedosisen ikke blir skikkelig stiv.

♥ Følg nøye rekkefølgen i oppskriften som jeg har beskrevet, dvs ha alltid varm, flytende gelatin i eggedosisen og rør godt før du vender i den kalde, piskede fløtekremen. Da er du helt sikker på at du ikke får gelatintråder i fromasjen. 

♥ Jeg er for lat til å rive kokesjokolade med rivjern eller mandelkvern slik man vel egentlig skal, og bruker derfor food processor med hakkekniv. Det går fint synes jeg, men du må la den gå nokså lenge slik at sjokoladen blir helt finkornet. Du kan doble mengden kokesjokolade hvis du foretrekker mer sjokoladesmak. 

♥ Dronning Maud pudding blir aller best om du lager den kvelden før serveringsdagen og lar den stå i kjøleskapet frem til servering. Myk kransekake er perfekt tilbehør!

♥ Du kan lage desserten i glass, se Dronning Maud-pudding i glass. Se også min favoritt Dronning Maud-fromasjkake og Dronning Maud-konfektkake her på Det søte liv.

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Hva er din yndlingsdessert?  Gi meg gjerne tips enten ved å skrive det som kommentar til dette innlegget eller poste yndlingsoppskriften din på Det søte livs forum på facebook (som du finner her) - så skal jeg teste den ut:-)

 

Ønsker dere en fortsatt fin kveld!

Dronning Maud-pudding
Ingredienser

5 store egg
5 ss sukker
5 plater gelatin
2 ss kokende vann
5 dl kremfløte
- -
100 g kokesjokolade

Fremgangsmåte

Start med å piske kremfløten til tykk, myk krem. Ha kremen i en bolle og sett i kjøleskapet.

Riv sjokoladen fint (bruk mandelkvern til dette eller eventuelt food processor med hakkekniv, se tips).

Pisk egg og sukker til skikkelig lys og tykk eggedosis (ca 10 min med elektrisk mikser). Det er viktig at du bruker helt ren og tørr bolle og mikser (se tips). Mens eggedosisen pisker, bløtlegger du gelatinplatene i en bolle kaldt vann.

Når eggedosisen er ferdig pisket, klemmer du vannet godt ut av gelatinplatene og løser dem opp i en kopp med 2 ss kokende vann. Hell så den varme gelatinblandingen i eggedosisen mens du fortsetter å piske på lav hastighet slik at gelatinen blir jevnt og godt blandet inn i eggedosisen.

Ta så kremen ut av kjøleskapet og bland den inn i eggedosisen. Jeg pleier å bruke en ballongvisp til dette. Det er viktig å røre nok til at alle kremflekker fjernes, men ikke mer enn nødvendig så luften i fromasjen bevares.

Ta frem en stor dessertskål og hell i 1/3 av fromasjen. Dryss over sjokolade. Hell over 1/3 til av fromasjen og dryss over sjokolade. Så har du over resten av fromasjen og drysser over resten av sjokoladen til slutt.

Sett dessertskålen i kjøleskapet i noen timer eller over natten, til fromasjen har stivnet.

Tips

♥ For å få skikkelig tykk og luftig eggedosis er det viktig at du bruker helt ren og tørr miksebolle og mikser. Fall altså ikke for fristelsen å ikke vaske bollen skikkelig etter at du har pisket kremfløten hvis du bruker det samme utstyret. Selv om du skyller raskt med vann, vil det være et tynt fettlag i bollen etter kremfløten som vil gjøre at eggedosisen ikke blir skikkelig stiv.

♥ Følg nøye rekkefølgen i oppskriften som jeg har beskrevet, dvs ha alltid varm, flytende gelatin i eggedosisen og rør godt før du vender i den kalde, piskede fløtekremen. Da er du helt sikker på at du ikke får gelatintråder i fromasjen. 

♥ Jeg er for lat til å rive kokesjokolade med rivjern eller mandelkvern slik man vel egentlig skal, og bruker derfor food processor med hakkekniv. Det går fint synes jeg, men du må la den gå nokså lenge slik at sjokoladen blir helt finkornet. Du kan doble mengden kokesjokolade hvis du foretrekker mer sjokoladesmak. 

♥ Dronning Maud-pudding blir aller best om du lager den kvelden før serveringsdagen og lar den stå i kjøleskapet frem til servering. Myk kransekake er perfekt tilbehør!

68 kommentarer

Denne så enkel og god ut og denne vil jeg prøve:) Etter pinnekjøttmiddag 2 juledag tenker jeg-håper bare den blir vellykket...

Nyyydelig oppskrift,denne blir lagd tiil barn og barnebarn til julemiddagen,pinnekjøtt eller overraskelse uasett miiddag,også lutefisk. Takk for smksglden som vventer

Lagde denne 2 ganger i julen. Utrolig god! Alle elsket den. Og hos oss holdt den til 6-7 personer. Og restene var like gode dagen etter. Så takk for at du delte den!

Jeg elsker den også, men må si, at den smaker mye bedre/enestående hvis du tilsetter Portvin eller Sherry i kremen. Laget også flere ganger dronningmaud isparfait med hasselnøttbunn - kjempegod.

Det er slik jeg er vant til å se oppskriften i hvert fall. Hele egg gir en luftigere fromasj enn om man bare bruker eggeplomme, så jeg anbefaler deg å prøve denne oppskriften:-)

Prøv også med rørte jordbær/ jordbærsyltetøy i lag med sjokoladelagene, fantastisk godt! Blir friskere dessert, og du klarer å spise enda mer.. :) :)

Det er portvin som er mest kjent å ha i Haugesund. Min mor har variert litt med Bailys, og det er kjempe godt i.

er ikke 2 ss altfor lite vann til gelatin platene (5 stk) ??
samt at skal ikke alltid det kalde røres inn i gelatinen, å ikke gelatinen i det kalde (f.eks krem o.l)
for jeg startet å lage denne, å betviler ikke et sekund hvor god den må være, men jeg valgte avvente til jeg får svar fra deg på dette. for den anbefalte mengden vann er jo hele 0,5 dl på 6 plater, å da ser jeg ikke for meg 5 plater på 2 ss? stemmer dette? i såfall hvordan klare få dette helt løst opp?
ellers, tusen takk for en inspirerende flott side :)
god jul ønsker deg og dine!

Hei, det går helt fint å løse opp den bløtlagte gelatinen i 2 ss kokende vann!
Følg rekkefølgen som beskrevet i oppskriften, så går det bra. Gelatinen skal helles varm i eggedosisen. Deretter blandes den kalde kremen gradvis inn.

Mengde vann til bløtlegging av gelatinplatene er jeg usikker på men det skal være kaldt og nok, jeg bruker ett litermål.
I min oppskrift er det 1ss kokende vann til å løse opp gelatinplatene.

Med vennlig hilsen Ann

Dere som lurer på riktig mengde vann: ja, det er riktig med 2 ss kokende vann. Bare følg oppskriften og den blir helt perfekt! (Husk å piske eggedosisen lenge nok) :) Jeg lagde denne for 3. gang i dag.
Det vi imidlertid avdekket i dag, er at det faktisk er "feil" å bruke hele egg; man skal kun bruke plommene; da blir det "ekte" Dronning Maud, som min Haugesunds-svigerfamilie har laget i alle år.
Denne med hele egg ble også godkjent av dem ;-), men er ikke fullt så smakfull og mektig som den originale. Så da blir det jo en smakssak hva man foretrekker :)

Takk for kommentar, Lotte. Ja, 2 ss kokende vann er riktig. Jeg foretrekker hele egg som gir mye luftigere fromasj. Dette er en smakssak, som du skriver. :-)

Helt nydelig, jeg hadde stort familieselskap 2. juledag der jeg fikk mye ros for denne fromasjen.
Jeg hadde i noen dråper romessens som satte en fyldig og god smak på den. Skal lage ny porsjon til
nyttårsaften. Takk for fine og gode oppskrifter. Godt nyttår! Mvh Gerd

Syns den blir for søt med 5 ss- bruker 5 barneskjeiersmelter gelantinen over vannbad- det funker bra!!

Kjempegod og familiens favoritt her. Jeg har prøvd min egen vri med espresso kaffe i stedet for vann til bløting av gelatin, ble kjempe god :-)

Til selve bløtleggingen av gelatinplatene må det være kaldt vann, men det blir sikkert kjempegodt å løse opp de bløtlagte gelatinplatene i 2 ss kokende kaffe! Takk for tips!

Har lagt denne mange ganger. Følger oppskriften nøyaktig og resultatet blir alltid bra. Ser det er mange som tviler vedrørende gelatinen. Følg oppskriften! Bløtlegg i kaldt vann. Trenger ikke mye, bare nok til at gelatinen dekkes. Jeg bruker en dyp barnetallerken. Har sett at det i andre oppskrifter skal brukes mer vann når gelatinen skal røres ut. Tull og tøys, 2 ss er nok. Ha gelatinen i en kopp, ta oppi kokende vann og rør raskt med en gaffel med en gang og fortsett med det i ca 1 min. Får alltid en perfekt dronning maud uten klumper. Takl for kjempe god oppskrift!

Pleier ikke å skrive på blogger men denne har jeg brukt så mye at jeg må rose deg. Skal ut å kjøpe ingredienser nå da min mor har bestilt denne til sin 50års dag imorgen.

TIPS. Har du tid så lag den dagen før og ha i kjøleskapet, blir stooooor forskjell. Og ikke vær gnien på sjokoladen!

Dette er verdens beste dessert og den beste oppskriften av dei alle.
Det einaste eg gjer i tillegg er å ha kirsebærsyltetøy lagvis saman med sjokolade.
Denne vert servert til 2. juledag, nyttårsaften, barnedåp og når eg har ein sjanse til å servere den!

Dessuten har eg nettopp laga sjakkruter etter din oppskrift.

Hei. Følgte oppskriften til punkt og prikke, men da siste tredjedel skulle legges på toppen i dessertskålen fant jeg gelatinen i klumper på bunn i bollen. Hva har skjedd? Nå er jeg spent på om desserten stivner.

Kjempegod dessert som jeg har lagd flere ganger. I det siste har jeg tatt 3-4 ss med Dr. Oetker saltlakris. (som jeg knuser litt) sammen med sjokoladen. Smaker veldig godt!

jeg bruker 0,5 dl med portvin i, det blir kjempegodt. portvinen blandes med gelantinen og helles i i en tynn stråle mens en pisker.

Hvis den er laget på kvelden, holder den i 2 dagen før man spiser den? Eller bør den spises dagen etter?

Nå har jeg laget denne, for min sønn har sagt at den er kjempegod... Gleder meg til å prøve..

Ser helt sykt godt ut! :) Går det an å bytte ut fløten med melk? Jeg tåler ikke fløte, men jeg tåler lett og skummet melk. Eller er det bedre å bruke havre-eller risfløte tro? Soya setter kanskje for mye smak?

Hei! Dette er desserten fra hjembyen min, verdens beste dessert! Men noen år siden sist jeg lagde. Det står ballongvisp til slutt, er det håndholdt du tenker eller ballongvisp på kjøkkenmaskinen?

Hei hei :) En fantastisk dessert , den beste tror eg . Lager denne med en liten vri , melkesjokolade eller hvit sjokolade og frosne bringebær mellom lagene , himmelsk dessert :)

Jeg husker denne puddingen fra da jeg var liten og den var kjempegod, min mor pleide å ha i sitronsaft fra en halv sitron. Jeg har en datter som er helt allergisk mot melk, så da byttet jeg ut kremfløte med Alpro Soya sitt alternativ for fløte/krem, og hjemmelaget sjokolade uten melk. Må si at jeg synes nesten den var bedre en den med vanlig kremfløte. Ungene kastet seg over puddingen for deretter å slikke skålen ren etterpå. Stor suksess med andre ord.

hei, jeg lurer på hvor lenge desserten varer i kjøl? og kan den bli lagret i frys? vis det går hvor lenge varer den der?

Jeg har lagd denne 2 julekvelder nå og det ble en braksuksess begge ganger! 😀 kjempegod oppskrift og kult å vite historien som ligger bak 😀

Laget denne for første gang i går. Den ble veldig luftig og fin, men såpass kjedelig på smak at jeg lurte på om jeg hadde glemt noe i oppskriften! Smakte bare krem og litt sjokolade. Alle i familien var enige om at det hadde gjort seg med en smakstilsetning i fromasjen, evnt. noe ved siden av. Ser det er flere ulike tips om dette i kommentarene, vil prøve noe av dette hvis jeg lager denne en gang til.

Laget denne og den var kjemepgod, men jeg fikk vann i bunnen av desserten. Hvorfor det?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift