Eplekake med vaniljekrem og karamell

Piff opp en eplekake med vaniljekrem og karamell... NAM! 

   Yum  Yum  Yum  

 

 

Dette er en eplekake som har et tykt lag vaniljekrem under eplene. 

Oppå eplene har man på masse kanel, litt sukker og grovt hakkede mandler.

Deretter rikelig med tykk, hjemmelaget karamellsaus. 

 

 

Stek kaken og server den med vaniljeis og mer karamell! 

 

 

Ingredienser:

♥ 3 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 2,5 ts bakepulver
♥ 5 dl hvetemel
♥ 1,5 dl matfløte
♥ 75 g smør

Vaniljekrem- og eplefyll:
♥ 5 dl vaniljekrem 
♥ 3 epler
♥ 1 ss kanel
♥ 1 ss sukker
♥ 50 g mandler

Karamellsaus:
♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 125 g smør
♥ 3 dl kremfløte
♥ 1 ss vaniljepasta eller vaniljeekstrakt
♥ 1 ts maldonsalt (kan sløyfes, se tips)

Pynt:
♥ 1 ss melis

 

Fremgangsmåte:

Start kvelden i forveien med å gjøre klar karamellsausen:

Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar cirka 10-15 minutter).

Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen.

Rør godt og la karamellen småkoke i cirka 5 minutter under stadig omrøring.

Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i romtemperatur til dagen etter (se tips). 

 

Eplekake: 

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver. Smelt smøret og bland med fløte. Ha det tørre og smørmelken vekselsvis i eggedosisen.

Ha deigen i en rund kakeform (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Fordel vaniljekremen over deigen i klatter. Rens eplene og skjær dem i skiver. Legg dem oppå vaniljekremen. Dryss over kanel, sukker og grovt hakkede mandler.

Finn frem den tykke karamellsausen og fordel omtrent halvparten over hele kaken i klatter. 

Stek kaken på rist midt i ovnen ved 180 °C i ca. 60 minutter (se tips).

Avkjøl kaken i formen før den tas ut og settes på et passende fat.

 

 

Karamellen synker delvis ned i kaken under stekingen og blander seg med kake og vaniljekrem, og delvis legger den seg oppå eplene som et søtt og seigt karamell-lag.

Superdigg! 

 

 

Et lite melisdryss på toppen gjør kaken finere å se på. 

 

 

Server kaken med vaniljeis og resten av karamellsausen. 

 

 

Tips:

♥ Merk at karamellsausen blir betydelig tykkere i konsistensen etter å ha stått i romtemperatur over natten. Bare dropp maldonsalt i karamellsausen hvis du ikke ønsker noe salt smak på karamellen. 

♥ Det krever litt ekstra oppmerksomhet å steke denne kaken riktig. Sjekk med kakenål at kaken er helt gjennomstekt også i midten før du tar den ut av ovnen. Det kan være litt vanskelig å gjøre dette siden vaniljekremen og karamellen uansett vil være bløt mens kaken er varm, men prøv å stikke kakenålen der det er mest mulig kakedeig. Det kan godt hende at kaken trenger ca. 15 minutter lenger steketid. Dekk til kaken med et stykke bakepapir på slutten av steketiden dersom du synes den blir for mørk på toppen, og slå eventuelt ned på varmen og la kaken stå lengre på lavere varme. 

♥ Kaken kan fryses.

♥ Denne kaken er basert på de populære oppskriftene på Eplekake med vaniljekrem og Hjemmelaget karamellsaus

 

 

Digg å servere superdeilig eplekake med vaniljekrem og karamell! 

 

 

Vaniljeis og ekstra karamell ved servering... 

Jadda, god idé!   Icon e biggrin  

 

 

Den perfekte eplekaken for deg som elsker hjemmelaget karamell.

En nytelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Eplekake med vaniljekrem og karamell
Ingredienser

♥ 3 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 2,5 ts bakepulver
♥ 5 dl hvetemel
♥ 1,5 dl matfløte
♥ 75 g smør

Vaniljekrem- og eplefyll:
♥ 5 dl vaniljekrem 
♥ 3 epler
♥ 1 ss kanel
♥ 1 ss sukker
♥ 50 g mandler

Karamellsaus:
♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 125 g smør
♥ 3 dl kremfløte
♥ 1 ss vaniljepasta eller vaniljeekstrakt
♥ 1 ts maldonsalt (kan sløyfes, se tips)

Pynt:
♥ 1 ss melis

Fremgangsmåte

Start kvelden i forveien med å gjøre klar karamellsausen:

Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar cirka 10-15 minutter).

Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen.

Rør godt og la karamellen småkoke i cirka 5 minutter under stadig omrøring.

Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i romtemperatur til dagen etter (se tips). 

Eplekake: 
Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver. Smelt smøret og bland med fløte. Ha det tørre og smørmelken vekselsvis i eggedosisen.

Ha deigen i en rund kakeform (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Fordel vaniljekremen over deigen i klatter. Rens eplene og skjær dem i skiver. Legg dem oppå vaniljekremen. Dryss over kanel, sukker og grovt hakkede mandler.

Finn frem den tykke karamellsausen og fordel omtrent halvparten over hele kaken i klatter. 

Stek kaken på rist midt i ovnen ved 180 °C i ca. 60 minutter (se tips).

Avkjøl kaken i formen før den tas ut og settes på et passende fat.

Server kaken med vaniljeis og resten av karamellsausen. 

Tips

♥ Merk at karamellsausen blir betydelig tykkere i konsistensen etter å ha stått i romtemperatur over natten. Bare dropp maldonsalt i karamellsausen hvis du ikke ønsker noe salt smak på karamellen. 

♥ Det krever litt ekstra oppmerksomhet å steke denne kaken riktig. Sjekk med kakenål at kaken er helt gjennomstekt også i midten før du tar den ut av ovnen. Det kan være litt vanskelig å gjøre dette siden vaniljekremen og karamellen uansett vil være bløt mens kaken er varm, men prøv å stikke kakenålen der det er mest mulig kakedeig. Det kan godt hende at kaken trenger ca. 15 minutter lenger steketid. Dekk til kaken med et stykke bakepapir på slutten av steketiden dersom du synes den blir for mørk på toppen, og slå eventuelt ned på varmen og la kaken stå lengre på lavere varme. 

♥ Kaken kan fryses.

♥ Denne kaken er basert på de populære oppskriftene på Eplekake med vaniljekrem og Hjemmelaget karamellsaus

1 kommentar

Hei,

Har du prøvd å fryse kaken ustekt? Evt halvstekt?
Eller fryser du kun kaken når den er helt gjennomstekt?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift