Lettvinte havrerundstykker

Lettvinte havrerundstykker - dette er en genial oppskrift på rundstykker som jeg har fått av min svigermor, Solveig. Hun har laget dem mange, mange ganger, og jeg forsyner meg alltid av dem når jeg er på besøk.

Deigen til disse havrerundstykkene røres raskt sammen uten elting, og rundstykkene kan trilles ut med en gang, og heves bare én gang rett på platen.

Rundstykkene blir myke, passe grove og veldig gode! 

Perfekte til frokost og turmat i vinterferien, men også til hverdags!  Smile 

 

 

Oppskriften gir 1 brett med 16 rundstykker.

 

 

Ingredienser:

♥ 500 g hvetemel
♥ 75 g sammalt hvetemel (fin eller grov, se tips)
♥ 75 g sammalt rugmel (fin eller grov, se tips)
♥ 3 dl havregryn (små, lettkokte)
♥ 1 pk tørrgjær (se tips)
♥ 1 dl linfrø
♥ 3 dl lettmelk
♥ 3 dl vann
♥ 4 ss olivenolje
♥ 1 ss sukker eller honning (kan sløfyes, se tips)

Pynt:
♥ 2 ss havregryn (små, lettkokte)

 

Fremgangsmåte:

Ha meltypene, havregryn, tørrgjær og linfrø i en bolle.

 

 

Bland godt sammen.

 

 

Varm opp melk og vann til væsken er lunken (fingervarm) og bland med oljen.  

 

 

Vil du bruke litt honning eller sukker, kan du ha også dette i væsken og røre til det løser seg opp.

Ha det våte i bollen med det tørre og rør deigen raskt sammen.

 

 

La gjerne deigen stå og svelle i 30 minutter hvis du har tid, men det er ikke nødvendig.

Finn frem en stekeplate og dekk den med bakepapir. Trill ut deigen til 16 jevnstore rundstykker (ca. 90 gram deig per stykk). Sett rundstykkene på platen. 

 

 

Pensle over rundstykkene med vann og dryss på litt havregryn til pynt.

 

 

La rundstykkene heve i 45-60 minutter.

 

 

Rundstykkene skal heve seg luftige og fine på stekeplaten.

 

 

Stek rundstykkene midt i ovnen ved 210 °C i 10-15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. 

 

 

Så fine havrerundstykker på 1 - 2 - 3 ! Smile  
 

 

 

Som alle rundstykker, er de jo aller best helt nystekte. 

 

 

Jeg synes disse rundstykkene er så gode at jeg gjerne kan spise dem uten noe på, særlig når de er nystekte. 

 

 

Men selvsagt er de gode med alt av pålegg også. 

 

 

Jeg er veldig glad i ost som dere vet.  Smile  

 

 

Tips:

♥ Du kan justere hvor grove rundstykker blir ved å velge enten fint sammalt hvetemel/rugmel eller grovt sammalt hvetemel/rugmel. I rundstykkene på bildet brukte jeg fint sammalt mel. Svigermor pleier å bruke grovt sammalt mel.

♥ Dersom du har melblandingen som heter "grovbakstmel" hjemme (grovbakstmel er en blanding av hvetemel, sammalt hvete og sammalt rug), kan du bruke 350 g grovbakstmel og 300 g hvetemel i stedet for 500 g hvetemel, 75 g sammalt hvete og 75 g sammalt rug.

♥ I stedet for 3 dl lettmelk og 3 dl vann, går det fint å bruke 2 dl lettmelk og 4 dl vann.

♥ Jeg bruker vanligvis 1 pk tørrgjær (13 gram) som jeg har i bollen med det tørre. Det går fint å bruke 1 pk fersk gjær (50 gram) i stedet. I så fall kan du gjerne løse den ferske gjæren opp i væsken før du blander med det tørre. 

♥ Jeg liker å tilsette 1 ss flytende honning eller sukker, både for smakens skyld og fordi jeg synes at rundstykkene hever bedre og blir luftigere da, men det går fint å sløyfe dette. 

♥ Bland også 1 ts salt i deigen hvis du ønsker. 

♥ Merk at deigen blir litt klissete og det er slik den skal være. Det er ikke meningen at du skal kunne kna deigen på bakebordet, bare røre den raskt sammen for hånd med en skje eller sleiv. Hvis du synes at deigen er litt klissete å trille ut, hjelper det å fukte hendene med vann.

♥ Lettvinte rundstykker oppbevares innpakket i plast og er kjempefine å fryse. 

 

 

Prøv disse lettvinte havrerundstykkene...  

Kanskje dette blir en ny favorittoppskrift hos deg også!  Smile  

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Lettvinte havrerundstykker
Ingredienser

♥ 500 g hvetemel
♥ 75 g sammalt hvetemel (fin eller grov, se tips)
♥ 75 g sammalt rugmel (fin eller grov, se tips)
♥ 3 dl havregryn (små, lettkokte)
♥ 1 pk tørrgjær (se tips)
♥ 1 dl linfrø
♥ 3 dl lettmelk
♥ 3 dl vann
♥ 4 ss olivenolje
♥ 1 ss sukker eller honning (kan sløfyes, se tips)

Pynt:
♥ 2 ss havregryn (små, lettkokte)

Fremgangsmåte

Ha meltypene, havregryn, tørrgjær og linfrø i en bolle. Bland godt sammen.

Varm opp melk og vann til væsken er lunken (fingervarm) og bland med oljen.  Vil du bruke litt honning eller sukker, kan du ha også dette i væsken og røre til det løser seg opp.

Ha det våte i bollen med det tørre og rør deigen raskt sammen. 

La gjerne deigen stå og svelle i 30 minutter hvis du har tid, men det er ikke nødvendig.

Finn frem en stekeplate og dekk den med bakepapir. Trill ut deigen til 16 jevnstore rundstykker (ca. 90 gram deig per stykk). Sett rundstykkene på platen. 

Pensle over rundstykkene med vann og dryss på litt havregryn til pynt.

La rundstykkene heve i 45-60 minutter.

Stek rundstykkene midt i ovnen ved 210 °C i 10-15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. 

Tips

♥ Du kan justere hvor grove rundstykker blir ved å velge enten fint sammalt hvetemel/rugmel eller grovt sammalt hvetemel/rugmel. I rundstykkene på bildet brukte jeg fint sammalt mel. Svigermor pleier å bruke grovt sammalt mel.

♥ Dersom du har melblandingen som heter "grovbakstmel" hjemme (grovbakstmel er en blanding av hvetemel, sammalt hvete og sammalt rug), kan du bruke 350 g grovbakstmel og 300 g hvetemel i stedet for 500 g hvetemel, 75 g sammalt hvete og 75 g sammalt rug.

♥ I stedet for 3 dl lettmelk og 3 dl vann, går det fint å bruke 2 dl lettmelk og 4 dl vann.

♥ Jeg bruker vanligvis 1 pk tørrgjær (13 gram) som jeg har i bollen med det tørre. Det går fint å bruke 1 pk fersk gjær (50 gram) i stedet. I så fall kan du gjerne løse den ferske gjæren opp i væsken før du blander med det tørre. 

♥ Jeg liker å tilsette 1 ss flytende honning eller sukker, både for smakens skyld og fordi jeg synes at rundstykkene hever bedre og blir luftigere da, men det går fint å sløyfe dette. 

♥ Bland også 1 ts salt i deigen hvis du ønsker. 

♥ Merk at deigen blir litt klissete og det er slik den skal være. Det er ikke meningen at du skal kunne kna deigen på bakebordet, bare røre den raskt sammen for hånd med en skje eller sleiv. Hvis du synes at deigen er litt klissete å trille ut, hjelper det å fukte hendene med vann.

♥ Lettvinte rundstykker oppbevares innpakket i plast og er kjempefine å fryse. 

Kakekategori
Brødbakst
Sesong
Allergier og preferanser

7 kommentarer

Super oppskrift.
Kjørte havregryn i food processor til mel.

Endelig rundstykker som jeg også får til! Bytter ut melk med havremelk pga allergi. Blir luftige og kjempegode på smak! Hele familien digger disse!

Lagde disse til datteren i går på 12 år og de falt godt i smak :) Er med i matboksen nå.
Jeg hadde ikke melk, så brukte bare vann. Det gikk helt fint!

Hei:)

Jeg har prøvd meg på denne oppskriften nå to ganger. Men, når rundstykkene skal heve etter de er trillet ut så hever de liksom utover og blir flate. Har du noen tanker om hvorfor det skjer og hva jeg evt kan ha gjort feil?:)

Lar de heve på stekebrett med kjøkkenhåndkle over og på badegulvet hvor det er litt varmt. Første gangen jeg laget de hevet de på kjøkkenbenken. Men det samme skjedde.

Smaken er god da, men skulle gjerne hatt de så fine som dine :D

Mvh
Isabell

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift