Franske makroner (Macarons)

Franske makroner (Macarons)

05.09.2010


"Le coeur a ses raisons que la raison ne connaît point" ("The heart has its reasons which reason knows nothing of") (sitat Blaise Pascal). Fra en helt annen Pascal i Oslo kommer disse vakre "Franske makroner" ("Macarons" på fransk) som du ser på bildet. Så ja, for første og antakelig siste gang avbilder jeg altså her på detsoteliv.no kaker som jeg ikke har bakt selv. Dette har jeg rett og slett gjort fordi jeg synes "Franske makroner" fra Pascal er så nydelige både på smak og utseende at de fortjener litt ekstra reklame:-) Nedenfor finner du en grunnoppskrift på "Franske makroner" som kan brukes som utgangspunkt for hundrevis av ulike smaks- og fargevariasjoner. Oppskriften har jeg testet nå i kveld, og dette er noe av det KULESTE jeg har bakt på lenge:-D Litt omstendelig, men VELDIG verdt strevet!! Oppskriften er hentet fra boken "I love macarons" av den kjente japanske konditoren Hisako Ogita. "Franske makroner" har blitt enormt populære, og etter å ha kikket gjennom massevis av kakeblogger, ser jeg at de aller fleste baserer seg på denne grunnoppskriften. Makronene jeg bakte i kveld lagde jeg hvite og lyserosa. Såå skjønne! Jeg får tenke på til i morgen hva jeg skal fylle dem med, og så får du se bilde av dem etter hvert. Men her altså den kjente grunnoppskriften!

Franske makroner (Macarons)

Ingredienser

150 g skåldede mandler (se tips)
150 g melis
- -
60 g romtemperert eggehvite (se tips)
35 g sukker
- -
0,5 dl vann
150 g sukker
- -
60 g romtemperert eggehvite (se tips)

Fremgangsmåte

Kjør skåldede mandler og melis sammen i food processer til blandingen blir helt finmalt. Sikt blandingen så du får fjernet eventuelle mandelbiter som ikke har blitt malt smått.

Mål opp 60 g eggehvite. Pisk dette til hvitt, mykt skum. Tilsett 35 g sukker og pisk videre til stiv marengs.

Ha vann og 150 g sukker i en kjele. Kok dette i noen minutter til sukkerlake (se tips). Hell den varme sukkerlaken så i en tynn stråle inn i marengsen under fortsatt kraftig pisking. Pisk videre i ca 5-10 min, så marengsen blir skikkelig stiv (du skal kunne løfte bollen opp-ned uten at marengsen rører på seg).

Vend så for hånd inn resterende 60 g romtemperert eggehvite og mandel-/melisblandingen i marengsen til alt blir godt blandet. Bland eventuelt i konditorfarge hvis du ønsker farge på makronene.

Gjør klar to stekeplater dekket med bakepapir. Varm opp ovnen til 160°C og sett en stekeplate eller langpanne inn i ovnen på nest nederste rille (se tips).

Ha mandelmarengsmassen i en kakesprøyte med rund tut (ca 1 cm i diameter). Sprøyt ut små runde pletter på bakepapiret på størrelse med en 5-krone (2,5 cm). Ha litt avstand mellom kakene. Bank eventuelt platen forsiktig mot bordet for at plettene skal glatte seg ut.

La så makronene stå i romtemperatur og tørke før steking i 20-30 min. De har stått lenge nok når de kjennes tørre på overflaten når du tar forsiktig på dem med fingeren.

Sett stekeplaten med makroner inn i ovnen i rillen over stekeplaten som er der fra før (det vil si rillen over den nest nederste). Stek makronene i 8-12 min. De er ferdig når de løsner fra bakepapiret, men de vil fortsatt være litt myke mens de er varme.

Ta makronene ut av ovnen. Korriger eventuelt på makronene mens de er varme (se tips). Avkjøl makronene til de er helt kalde før de fylles med ønsket fyll.

Tips

Noen viktige tips og huskeregler:

* Bruk gjerne ferdigkjøpte skåldede mandler, for da vet du at de er helt tørre. Skålder du mandlene selv, bør dette helst gjøres et par dager i forveien, så de blir helt tørre.

* Det må være nøyaktig 150 g finmalt mandelmel i oppskriften. Siden littegrann av mandlene kan bli borte når du sikter dem, kan det være lurt å først male opp litt mer enn 150 g (f.eks. 180 g). Så sikter du mandlene og måler opp 150 g av det finmalte. Deretter sikter du dette på nytt sammen med melis. Jeg var ikke så nøye da jeg lagde makronene mine og malte 150 g mandler direkte sammen med melis i food processoren. Jeg brukte sikt med middels store "hull" (altså ikke av den aller mest finmaskede sorten), så omtrent alt av mandlene kom med ved siktingen.

* Eggehvitene må være romtempererte. La de gjerne stå i romtemperatur i 3-4 timer (eller over natten).

* Akkurat i denne oppskriften er det viktig at du måler opp mengden eggehvite. 120 g eggehvite tilsvarer omtrent 4 stk eggehviter.

* Sukkerlaken skal egentlig være på nøyaktig 118 grader når den piskes inn i marengsen. Jeg har ikke sukkertøytermometer, men resultatet ble likevel kjempebra. Jeg lot sukkerlaken koke kraftig i noen minutter. Den skal være litt innkokt og seig, men fortsatt helt blank i fargen.

* Vær litt rask når du heller den varme sukkerlaken i marengsen, for den stivner fort i kjelen.

* Hvis du vil ha fargede makroner, må du huske å lage mandeldeigen med nokså sterk farge, for noe av fargen forsvinner under stekingen.

* Det er viktig at mandeldeigen får akkurat passe konsistens. Min erfaring var at deigen uten konditorfarge ble perfekt, mens den delen av deigen som jeg tilsatte rosa konditorfarge ble litt for tynnet ut slik at plettene fløt litt for mye utover ved utsprøytingen. Jeg rørte da inn et par spiseskjeer mer melis, og deigen fikk perfekt konsistens igjen!

* Det er viktig at makronene stekes med en stekeplate under. Dette for å forhindre for sterk undervarme.

* Noen av makronene jeg lagde i dag delte seg litt på midten under stekingen og overdelen skled litt vekk fra underdelen. Dette reparerte jeg fint ved å dytte overdelen på plass rett etter at makronene var tatt ut av ovnen og de fortsatt var varme. Noen av makronene renskjærte jeg også litt i kantene med en liten saks:-)

* Mine makroner ble littegrann ulike på størrelse selv om jeg forsøkte å sprøyte ut like store pletter. Dette løser man ved å sortere sammen to og to som er omtrent like store etter at de er stekt. Dermed blir makronene penere når du fyller dem.

* "Franske makroner" kan fylles med smørkrem tilsatt ulike smaker og farger, mørk eller hvit sjokoladekrem, trøffelkrem, eggekrem, bærkrem, suksesskrem, syltetøy, eplemos, nugatti, myk karamell osv. osv. Det kommer mange ulike varianter og tips på detsoteliv.no etter hvert.

* Denne oppskriften gir ca 30 ferdigfylte makroner (dvs ca 60 pletter).

- Virker som det er mye å huske på, men etter at du har forsøkt én gang, blir du vant til oppskriften.

...Og veldig begeistret over resultatet!

05.09.2010
Kakekategori: 
Desserter: 
Allergier og preferanser: 

16 kommentarer

Hei! Har du oppskrift på fyll som du bruker?

Søk på "macarons" i navnefeltet, så får du opp mange forslag:)

Hei! Hvor lenge holder markonene seg? Og hvordan bør de oppbevares? :)

Går det an og bruker malte mandler i stedet for skålede mandler? Må jeg ha vann?

Hei! Kan jeg fryse makroner ferdig med fyll?

De siste 60 GR med eggehvite som skal være i til slutt skal de piskes stive eller skal de være flytende?

Jeg lurte også på om de siste 60 gram med eggehviter skal piskes eller være flytende? Håper på rask tilbakemelding

Hvor finner man krem?

disse havremakroner er så gode at de som spiser dem spiser masse hvis av dem.

Takk for flott oppskrift, suksess hver gang (Y). MEN lurer på hva jeg gjør feil? Makronene hever seg flott i ovn, etter 6-7min steketid har de god høyde og "fotene", altså luftboblelage nederst, er høye. Når jeg tar de ut etter 9 min (perfekt tid i min ovn) og avkjøler de så blir de veldig mye flatere, altså mister høyden. Tar jeg de for tidlig? Sent? Har prøvd å ta de både før 9min (da sitter de fast i papiret og er ikke ferdigstekt) og etter 9 min (da blir de for sprø).

Lurer også på hvordan man får de hvite makronene hvit-hvit, da hvitfargen er mer flytende en gelefargene, og dermed påvirker strukturen i deigen. Kan den tilsettes eggehvite før pisking feks? Bruker Wilton sin hvitfarge.

Tips mottas med takk :)

Hvor lang tid??

Hei! Skal eggehvite nr. 2 piskes til hvitt skum før det vendes inn i marengsen sammen med mandelblandingen?

Hei, ser mange lurer på dette - NEI, de siste eggehvitrne skal ikke piskes, de skal være bløte :)
(Fungerer helt nydelig for meg slik iallefall :) )

Hei! Jeg lurer på hvor mange det ca blir.

Har ikke prøv å lage makroner enda, men jeg har sjekket flere oppskrifter og ser at denne er den som Manuela Kjeilen også bruker. Den er ikke den samme som Pascals konditori vistnok bruker. Pascals oppskrift er ikke med denne sukkerlaken. Jeg hadde aldri tenkt å prøve makroner syntes det var for søtt og kjedelig bakverk, men etter ei overnatting på Hotell the Hub i Oslo med en liten makron til frokost, ble jeg frels. Skuffelsen ble desto større da jeg senere på dagen kjøpte noen makroner på Pascals konditori. De smakte ikke i nærheten av disse på hotellet. Beklager Pascal. Uansett så skal jeg nå prøve denne oppskriften og se om det er den rette. Krysser fingrene.

Jeg har mandelmel. Kan jeg bruke det i stedet?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter