Sveler fra ferjeselskapet Fjord1 MRF


Sveler er norsk tradisjonsbakst som stammer fra Nord-Vestlandet.

Det finnes veldig mange gode sveleoppskrifter (se blant annet tidligere registrert oppskrift på "Sveler" her på detsoteliv.no). Men den aller, aller mest berømte oppskriften av dem alle er antakelig "MRF-svela"! MRF står for "Møre og Romsdal Fylkesbåtar" som ble stiftet allerede i 1920 (selskapet heter nå Fjord 1 MRF) og som driver en hel haug med ferger og passasjerbåter i fergefylket Møre og Romsdal. Det sies at det var den mangeårige MRF-kokken Steinar Slettestøl fra Sunnmøre som serverte den første "ferjesvela". Slettestøl hadde da arbeidet sitt om bord i "MF Romsdal" som kjørte på Romsdalsfjorden på slutten av 1960-tallet.

Nå er MRF-svelene så berømte at man kan få kjøpe populære "svelekrus" som souvenir ombord på alle MRF-fergene. Dette er spesialdesignede kaffekrus med den berømte sveleoppskriften trykket på kruset.

 

Ingredienser:

♥ 5 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 1 toppet ts natron
♥ 1 toppet ts hornsalt
♥ 1 liter kulturmelk
♥ 1 liter hvetemel
♥ 75 g smør


Fremgangsmåte:

Pisk egg, sukker, natron og hornsalt godt. Rør inn kulturmelken og hvetemelet og til slutt smeltet smør. La deigen stå og svelle noen minutter.

Stek så sveler i varm stekepanne eller på takke. Bruk litt smeltet smør eller formspray i pannen under stekingen.

Serveres nystekte med smør (ideelt sett setersmør som er litt ekstra salt) og sukker, sirup, syltetøy eller brunost.

 

Tips:

♥ Sveler skal helst være på størrelse med en liten desserttallerken. Jeg brukte en liten stekepanne (18 cm i diameter), og dermed fikk jeg alle svelene like store (stekepannen har jeg kjøpt på Nille i Oslo), men helt vanlig stekepanne går også bra.

♥ Denne oppskriften gir 15-20 sveler, litt avhengig av hvor store du lager dem.

Sveler fra ferjeselskapet Fjord1 MRF
Ingredienser

5 egg
2,5 dl sukker
1 toppet ts natron
1 toppet ts hornsalt
1 liter kulturmelk
1 liter hvetemel
75 g smør

Fremgangsmåte

Pisk egg, sukker, natron og hornsalt godt. Rør inn kulturmelken og hvetemelet og til slutt smeltet smør. La deigen stå og svelle noen minutter.

Stek så sveler i varm stekepanne eller på takke. Bruk litt smeltet smør eller formspray i pannen under stekingen.

Serveres nystekte med smør (ideelt sett setersmør som er litt ekstra salt) og sukker, sirup, syltetøy eller brunost.

Tips

♥ Sveler skal helst være på størrelse med en liten desserttallerken. Jeg brukte en liten stekepanne (18 cm i diameter), og dermed fikk jeg alle svelene like store (stekepannen har jeg kjøpt på Nille i Oslo), men helt vanlig stekepanne går også bra.

♥ Denne oppskriften gir 15-20 sveler, litt avhengig av hvor store du lager dem.

Kakekategori
Allergier og preferanser

14 kommentarer

Hei!
Er det mulig å halvere oppskriften ved å halvere alle målene? Eller justeres det litt annerledes med natron osv? Har prøvd å lage hele røra og den var helt fantastisk! Vil ha den like god når jeg halvverer..
Håper på svar! Takk

Dette er definitivt de beste svelene! Men ta bittelitt mindre hornsalt enn det står, ellers blir de luktendes litt stramt :-)

Merkelig at hornsaltet og natron skal oppi røra før det har fått " brent" av i litt surmelk. Gjorde etter oppskriften, men fy så fælt det luktet av hornsalt. Går vel an uten hornsalt, men øke mengden natron.?

Denne er ikke helt lik Fjord1 sin, men sikkert like god. Fjord1 bruker ikke hornsalt i røren blant annet. Jeg hadde en gammel oppskrift fra Sogn som det var hornsalt i, men jeg har gått over til Fjord1 sin som er uten:)

Denne oppskriften har jeg laget mange ganger, og den blir alltid god. Synes nesten den er bedre enn det man får på ferga i dag! Den funker også veldig bra gluten og laktosefri, da bruker jeg bare biola naturell i stedet for kefir, semper mel og nesten dobbelt med natron.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift