Sveler fra ferjeselskapet Fjord1 MRF

06.09.2010


Sveler er norsk tradisjonsbakst som stammer fra Nord-Vestlandet.

Det finnes veldig mange gode sveleoppskrifter (se blant annet tidligere registrert oppskrift på "Sveler" her på detsoteliv.no). Men den aller, aller mest berømte oppskriften av dem alle er antakelig "MRF-svela"! MRF står for "Møre og Romsdal Fylkesbåtar" som ble stiftet allerede i 1920 (selskapet heter nå Fjord 1 MRF) og som driver en hel haug med ferger og passasjerbåter i fergefylket Møre og Romsdal. Det sies at det var den mangeårige MRF-kokken Steinar Slettestøl fra Sunnmøre som serverte den første "ferjesvela". Slettestøl hadde da arbeidet sitt om bord i "MF Romsdal" som kjørte på Romsdalsfjorden på slutten av 1960-tallet.

Nå er MRF-svelene så berømte at man kan få kjøpe populære "svelekrus" som souvenir ombord på alle MRF-fergene. Dette er spesialdesignede kaffekrus med den berømte sveleoppskriften trykket på kruset.

 

Ingredienser:

♥ 5 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 1 toppet ts natron
♥ 1 toppet ts hornsalt
♥ 1 liter kulturmelk
♥ 1 liter hvetemel
♥ 75 g smør


Fremgangsmåte:

Pisk egg, sukker, natron og hornsalt godt. Rør inn kulturmelken og hvetemelet og til slutt smeltet smør. La deigen stå og svelle noen minutter.

Stek så sveler i varm stekepanne eller på takke. Bruk litt smeltet smør eller formspray i pannen under stekingen.

Serveres nystekte med smør (ideelt sett setersmør som er litt ekstra salt) og sukker, sirup, syltetøy eller brunost.

 

Tips:

♥ Sveler skal helst være på størrelse med en liten desserttallerken. Jeg brukte en liten stekepanne (18 cm i diameter), og dermed fikk jeg alle svelene like store (stekepannen har jeg kjøpt på Nille i Oslo), men helt vanlig stekepanne går også bra.

♥ Denne oppskriften gir 15-20 sveler, litt avhengig av hvor store du lager dem.

Sveler fra ferjeselskapet Fjord1 MRF

Ingredienser

5 egg
2,5 dl sukker
1 toppet ts natron
1 toppet ts hornsalt
1 liter kulturmelk
1 liter hvetemel
75 g smør

Fremgangsmåte

Pisk egg, sukker, natron og hornsalt godt. Rør inn kulturmelken og hvetemelet og til slutt smeltet smør. La deigen stå og svelle noen minutter.

Stek så sveler i varm stekepanne eller på takke. Bruk litt smeltet smør eller formspray i pannen under stekingen.

Serveres nystekte med smør (ideelt sett setersmør som er litt ekstra salt) og sukker, sirup, syltetøy eller brunost.

Tips

♥ Sveler skal helst være på størrelse med en liten desserttallerken. Jeg brukte en liten stekepanne (18 cm i diameter), og dermed fikk jeg alle svelene like store (stekepannen har jeg kjøpt på Nille i Oslo), men helt vanlig stekepanne går også bra.

♥ Denne oppskriften gir 15-20 sveler, litt avhengig av hvor store du lager dem.

06.09.2010
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

8 kommentarer

Hvor mange svelger blir det av denne røra?

Avhenger av hvor store du lager svelene - ca 20 stk fikk jeg (blir litt svinn når man gumler underveis mens man steker... ;-))

ska det piskes til eggedosis

Er disse selene gode?

Eg har brukt denne oppskrifta i mange år og eg trur ikkje du vil angre om du prøvar den

kan røra lages dagen før ?

Er disse ok å fryse?

Hei!
Er det mulig å halvere oppskriften ved å halvere alle målene? Eller justeres det litt annerledes med natron osv? Har prøvd å lage hele røra og den var helt fantastisk! Vil ha den like god når jeg halvverer..
Håper på svar! Takk

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter

Tweet