Gresskarpai (Pumpkin Pie)

Gresskarpai ("Pumpkin Pie") er en amerikansk klassiker som er meget populær å bake til Halloween (allehelgensaften), som er siste kvelden i oktober. Gresskarpai bakes også tradisjonelt til Thanksgiving, som markeres siste helgen i november i USA og siste helgen i oktober i Canada.

Thanksgiving er amerikanernes høsttakkefest og antakeligvis også den aller viktigste høytiden i USA. På Thanksgiving Day (fjerde torsdagen i november) samles familier over hele Amerika til tradisjonsrike og overdådige kalkunmiddager for å markere takknemlighet for de viktigste gaver i livet: god mat og samhold med venner og familie. Og hva passer vel bedre enn en Gresskarpai til dessert, med høstlig farge og mild, krydret smak.

Serveres gjerne med pisket krem smaksatt med lønnesirup.

 

 

Ingredienser: 

Paibunn:
♥ 250 g hvetemel
♥ 1 ss sukker
♥ 150 g kaldt smør
♥ 2 ss kaldt vann

Fyll:
♥ 1 kg gresskar (renset)
♥ 150 g brunt sukker
♥ 2 ts kanel
♥ 1 ts ingefær
♥ 0,5 ts muskat
♥ 0,5 ts salt
♥ 3 egg
♥ 3,5 dl usøtet, kondensert melk (dvs. 1 boks, ca. 400 g)

Pynt:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 1 ss melis
♥ 1 ts kanel

Serveringsforslag:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 2 ss lønnesirup

 

Fremgangsmåte: 

Gresskar: 

Start med å koke gresskarkjøttet. Skjær det i mindre biter og damp det mørt i 15–20 minutter.

Avkjøl. 

 

 

Paibunn: 

Til bunnen has mel, sukker og smør i terninger i en food processor. Kjør til en smuldrete masse. Tilsett vannet og kjør videre til deigen samler seg. Press sammen med hendene. Pakk deigen inn i plast og avkjøl i 1 time (det gjør at deigen blir lettere å kjevle).

Smør en paiform (27–28 cm i diameter). Kjevle ut deigen og kle formen.

Fest aluminiumsfolie langsmed kanten (dette forhindrer at deigen krymper nedover i kantene under forstekingen).

Forstek paibunnen midt i ovnen ved 180°C i 15 minutter.

Fjern folien og stek bunnen i 10 min til, eller til den er gyllen.

Ta kaken ut av ovnen og senk temperaturen på ovnen til 150°C. 

 

Fyll:

Fjern overflødig vann fra det kokte gresskarkjøttet og ha det i en food processor. Kjør til du får en glatt og klumpfri mos. Tilsett sukker, krydder og egg og kjør til alt er godt blandet. Ha blandingen i en bolle og rør inn usøtet, kondensert melk til fyllet er glatt og klumpfritt.

Hell fyllet i det forstekte paiskallet og sett paien tilbake i stekeovnen.

Stekes midt i ovnen ved 150°C i ca 1 time og 30 minutter. Slå av varmen og la kaken eventuelt stå en stund i ettervarmen. Ta kaken ut av ovnen og sett den gjerne i kjøleskapet til dagen etter slik at fyllet stivner (se tips).

 

 

Pynt:

Pisk kremfløte og melis til tykk krem.

Pynt kaken med sprøytet krem og et dryss kanel. 

Serveres gjerne med kremfløte som er pisket til luftig krem sammen med lønnesirup.

 

 

Lekker, ekte amerikansk Pumpkin Pie! 

 

 

Tips: 

♥ Merk at det skal være usøtet, kondensert melk i fyllet (det som tidligere ble kalt vikingmelk i Norge). Usøtet, kondensert melk må ikke forveksles med søtet, kondensert melk, som også selges på boks, men som er mye tykkere i konsistensen og gulhvit i fargen. 

♥ Jeg fester aluminiumsfolie langsmed kanten av formen under forstekingen av paibunnen for å unngå at deigen krymper nedover under stekingen. Du kan alternativt dekke over paibunnen med bakepapir og fylle opp med keramiske bakekuler (eller tørkede erter). 

♥ Fyllet i paien virker litt løst når kaken tas ut av ovnen, men festner når kaken blir avkjølt til dagen etter.

 

 

♥ 

"Ah! on Thanksgiving day....
When the care-wearied man seeks his mother once more,
And the worn matron smiles where the girl smiled before.
What moistens the lips and what brightens the eye?
What calls back the past, like the rich Pumpkin Pie?"

(John Greenleaf Whittier)

 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Gresskarpai (Pumpkin Pie)
Ingredienser

Paibunn:
♥ 250 g hvetemel
♥ 1 ss sukker
♥ 150 g kaldt smør
♥ 2 ss kaldt vann

Fyll:
♥ 1 kg gresskar (renset)
♥ 150 g brunt sukker
♥ 2 ts kanel
♥ 1 ts ingefær
♥ 0,5 ts muskat
♥ 0,5 ts salt
♥ 3 egg
♥ 3,5 dl usøtet, kondensert melk (dvs. 1 boks, ca. 400 g)

Pynt:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 1 ss melis
♥ 1 ts kanel

Serveringsforslag:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 2 ss lønnesirup

Fremgangsmåte

Gresskar: 
Start med å koke gresskarkjøttet. Skjær det i mindre biter og damp det mørt i 15–20 minutter. Avkjøl. 

Paibunn: 
Til bunnen has mel, sukker og smør i terninger i en food processor. Kjør til en smuldrete masse. Tilsett vannet og kjør videre til deigen samler seg. Press sammen med hendene. Pakk deigen inn i plast og avkjøl i 1 time (det gjør at deigen blir lettere å kjevle).

Smør en paiform (27–28 cm i diameter). Kjevle ut deigen og kle formen. Fest aluminiumsfolie langsmed kanten (dette forhindrer at deigen krymper nedover i kantene under forstekingen).

Forstek paibunnen midt i ovnen ved 180°C i 15 minutter.

Fjern folien og stek bunnen i 10 min til, eller til den er gyllen. Ta kaken ut av ovnen og senk temperaturen på ovnen til 150°C. 

Fyll:
Fjern overflødig vann fra det kokte gresskarkjøttet og ha det i en food processor. Kjør til du får en glatt og klumpfri mos. Tilsett sukker, krydder og egg og kjør til alt er godt blandet. Ha blandingen i en bolle og rør inn usøtet, kondensert melk til fyllet er glatt og klumpfritt.

Hell fyllet i det forstekte paiskallet og sett paien tilbake i stekeovnen.

Stekes midt i ovnen ved 150°C i ca 1 time og 30 minutter. Slå av varmen og la kaken eventuelt stå en stund i ettervarmen. Ta kaken ut av ovnen og sett den gjerne i kjøleskapet til dagen etter slik at fyllet stivner (se tips).

Pynt:
Pisk kremfløte og melis til tykk krem. Pynt kaken med sprøytet krem og et dryss kanel. 

Serveres gjerne med kremfløte som er pisket til luftig krem sammen med lønnesirup.

Tips

♥ Merk at det skal være usøtet, kondensert melk i fyllet (det som tidligere ble kalt vikingmelk i Norge). Usøtet, kondensert melk må ikke forveksles med søtet, kondensert melk, som også selges på boks, men som er mye tykkere i konsistensen og gulhvit i fargen. 

♥ Jeg fester aluminiumsfolie langsmed kanten av formen under forstekingen av paibunnen for å unngå at deigen krymper nedover under stekingen. Du kan alternativt dekke over paibunnen med bakepapir og fylle opp med keramiske bakekuler (eller tørkede erter). 

♥ Fyllet i paien virker litt løst når kaken tas ut av ovnen, men festner når kaken blir avkjølt til dagen etter.

Kakekategori
Allergier og preferanser

13 kommentarer

Må man bruke viking melk i denne? Gjør den noe spesielt med paien, enn andre typer melk?

Hei, ja du bør bruke usøtet, kondensert melk. Vikingmelk finnes ikke lenger, men produktet fås kjøpt i andre merker. Se f eks etter Tørsleffs hermetikkboks med usøtet, kondensert melk. NB! Viktig at du bruker usøtet og ikke søtet, kondensert melk. :-)

Hei.
Kan jeg bruke søtet kondensertmelk, men kutte ut sukkeret?
Hvor mye ferdig gresskarpure blir det? Jeg har kun pure på boks tilgjengelig.

Hvis man har ferdig gresskarpuré og pumpkin spice-krydder, hvor mye skal jeg ha av hver?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift