Hjemmelaget vaniljeekstrakt


Mange spør meg om forskjellen på vaniljeessens og vaniljeekstrakt.

Selv bruker jeg omtrent alltid vaniljeekstrakt. Jeg har likevel ofte skrevet vaniljeessens i oppskriftene her på Det søte liv, og det er fordi dette produktet er mulig å få kjøpt i de aller fleste matbutikkene i Norge (de bittesmå flaskene du ser i bakehyllene). Vaniljeessens er kunstig fremstilt, mens vaniljeekstrakt er laget med ekte vanilje og gir mye bedre vaniljesmak synes jeg. VANILJEEKSTRAKT ER HELT KLART Å FORETREKKE dersom du får tak i! Vaniljeekstrakt får man kjøpt i enkelte store matvarebutikker, delikatesseforretninger og kakeutstyrsbutikker, og jeg tipper at det bare er et tidsspørsmål før ekte vaniljeekstrakt kommer i hyllene på vanlige matbutikker også her i Norge.

Det ikke alle vet er at det er veldig lett å lage vaniljeekstrakt hjemme! Det eneste du trenger er vodka, konjakk eller rom, noen vaniljestenger og en liten smule tålmodighet.  Smile

 

 

Ingredienser:

♥ 2-3 dl brennevin (vodka, konjakk eller rom)
♥ 2-3 vaniljestenger

 

Fremgangsmåte:

Splitt vaniljestengene, skrap litt i det svarte belegget med frø, og ha både stenger og frø i en liten flaske. Fyll opp med vodka, konjakk eller rom.

Sett flasken i kjøkkenskapet og vend litt på den omtrent en gang i uken.

La blandingen stå og trekke minst en måned før du begynner å bruke av den. Etter hvert som tiden går, vil du se at blandingen får mørkere farge.


Sånn så vodka og vaniljestengene ut etter et par dager:
 

 

Og slik etter et par uker:
 

 

Og her har vaniljen stått i vodka i 6 uker, og vodkaen har fått skikkelig mørk farge og nydelig vaniljesmak og -lukt.

 


Vaniljeekstrakten er klar til å brukes!

 

Tips:

♥ Jeg har brukt vodka her, siden jeg hadde en flaske russisk vodka liggende.
 

 

♥ Men min favoritt er å lage vaniljeekstrakt av vaniljestenger og mørk rom. Konjakk er også veldig godt egnet.

♥ Den ferdige vaniljeekstrakten er veldig holdbar i kjøleskapet. Etter hvert som du bruker av flasken, kan du fylle på med mer vodka eller rom, og eventuelt også spe på med en vaniljestang til. Dermed har du til enhver tid vaniljeekstrakt klar i kjøleskapet som gir nydelig vaniljesmak på kaker og bakst.

♥ Det er ingen grunn til å være bekymret over alkoholen. Den vil du ikke merke i det hele tatt siden det er snakk om så små mengder, og alkoholen forsvinner uansett når du steker kaken.

 


♥ Hjemmelaget vaniljeekstrakt på en vakker, liten karaffel er et koselig, lite julegavetips. Den du ser på bildet rommer et par desiliter og er av det danske merket Miss Etoile. Dette er min faste vaniljeekstrakt-karaffel som jeg har hatt i kjøleskapet i flere måneder nå, men det finnes mange andre vakre, små glasskarafler å få kjøpt. Du kan også bruke små glassflasker med tett lokk. Lager du blandingen i stand nå, har du vaniljeekstrakt med perfekt lagring klar til jul.  Just sayin... Wink 


♥ ♥ ♥ ♥

Hjemmelaget vaniljeekstrakt
Ingredienser

♥ 2-3 dl brennevin (vodka, konjakk eller rom)
♥ 2-3 vaniljestenger

Fremgangsmåte

Splitt vaniljestengene, skrap litt i det svarte belegget med frø, og ha både stenger og frø i en liten flaske. Fyll opp med vodka, konjakk eller rom.

Sett flasken i kjøkkenskapet og vend litt på den omtrent en gang i uken.

La blandingen stå og trekke minst en måned før du begynner å bruke av den. Etter hvert som tiden går, vil du se at blandingen får mørkere farge.

Tips

♥ Jeg har brukt vodka her, siden jeg hadde en flaske russisk vodka liggende. Men min favoritt er å lage vaniljeekstrakt av vaniljestenger og mørk rom. Konjakk er også veldig godt egnet.

♥ Den ferdige vaniljeekstrakten er veldig holdbar i kjøleskapet. Etter hvert som du bruker av flasken, kan du fylle på med mer vodka eller rom, og eventuelt også spe på med en vaniljestang til. Dermed har du til enhver tid vaniljeekstrakt klar i kjøleskapet som gir nydelig vaniljesmak på kaker og bakst.

Desserter
Stikkord

26 kommentarer

Veldig fint innlegg, flotte bilder og jeg digger flasken!! Jeg måtte bare legge til at selve vaniljestangen bør ikke være i kontakt med luft i flasken for å forhindre mugg. Etter jeg har hatt min ekstrakt i noen måneder og brukt/gitt litt vekk har jeg pleid å kutte den i mindre biter. Ellers liker jeg veldig godt innlegga dine =)

Hva menes med "Den ferdige vaniljeekstrakten er veldig holdbar i kjøleskapet"
Hvor lenge kan den oppbevares i kjøleskap? =)

Jeg har hatt min i kjøleskapet i mange måneder. Nesten et halvt år faktisk - og vaniljeekstrakten er like fin!

Nydelig flaske, jeg elsker det merket! Og en veldig god idé for oss som baker mye! Jeg bruker jo vaniljeekstrakt omtrent hver gang jeg baker og har tenkt flere ganger på å lage min egen... kanskje jeg rett og slett bare skal gjøre det! Har du noen tips til hvilket merke av rom man kan bruke?

Jeg har laget vaniljeekstrakt siden jeg så noen av de første oppskriftene fra USA omtrent 2005..
Lager den på krydret mørk rom -(Captain Morgan heter ett merke) + 2ss. Muscovada Sukker pr flaske.
Vaniljeekstrakten oppbevares i ett mørkt kjøkkenskap. Dette er ren alkohol, så jeg ser ikke behovet for å sette den i kjøleskapet. Tilsetter mer alkohol for å unngå at vaniljestengene blir stående udekket. Det har aldri mugnet og lukter helt vidunderlig

Genial ide, både til eget bruk og som gaver.
Hvordan doserer du vaniljeekstrakt ift vaniljesukker (som vel fortsatt er det "folk flest" bruker)?
Tenkte det kunne være greit å skrive på om man laget for å gi vekk...

Omtrent samme mengder (1 ts vaniljesukker - 1 ts vaniljeekstrakt). Vaniljesukker er jo mye svakere, så baksten blir bedre med vaniljeekstrakt ;-)

Kul flaske;D Jeg gjorde dette med Cpt. Morgan lys rom og ventet 6 uker. Veldig mørk og fin men det smaker så VELDIG alkohol. Ikke god i det hele tatt. Hva har jeg gjort ikke gjort riktig? Tok 8 stenger oppi en hel flaske. Hva skal "blandingsforholdet" være? Tenkte liksom å ha mye av det.

Selve vaniljeekstrakten rett fra flaska smaker nok alkohol (er jo ren alkohol, så er jo ikke rart). Men når dette has i en kake som stekes så forsvinner etter min erfaring all alkoholsmak. Jeg har vel brukt litt færre vaniljestenger, men kan ikke se problemet med å bruke 8 :-) Har du testet å bake med vaniljeekstrakten din?

Kjøpt i en interiørbutikk på Skøyen i Oslo, men det er lenge siden nå. Finnes i enkelte interiørbutikker og butikker som har pyntegjenstander. Prøv også hos Indiska.

Tror ikke vanilje ekstrakt kommer i butikkene med det første. Kun Vinmonopolet som har lov til å selge alkohol...
Uansett enkelt å lage selv. Takk for bra side. Mange gode kaker her.

Takk for hyggelig hilsen, Petter.

Vaniljeekstrakt fås i hvert fall kjøpt hos Cacas og en del Kitch'n butikker. Men som du sier - det enkleste er å lage selv :-)

Hei. Sitter her nå med wilton sin vaniljeekstrakt. (Clear vanilla flavour står det på etiketten, mens på den norske etiketten som er limt på, står der clear vanilla extract) du skriver at vaniljeessens er laget kunstig, mens ekstrakt har ekte vanilje i seg.
Men her er ingrediensene vann, alkohol og kunstig smakstilsetning.
Har jeg da en essens her, og ikke en ekstrakt??? (Skuffet )

Hei!
Dette vil jeg prøve å lage! Takk for at du deler med oss!! <3
Men, den karaffelen der er ikke så lett å få tak i? Prøvde å søke opp Miss Etoile karaffel, men den kom ikke opp. :( Du har ikke en link til en side som selger denne karaffelen?:)
Ellers så vil jeg bare si at du har en super side, men masse deilige fristelser! Farlig å se her inne! :P

Hei, eg lurte på om eg MÅ bruke brennevin eller fins det alternativ ein kan bruke? Eg er 18år så brennevin er ikkje ein moglegheit.

Hei! Dette var jammen lurt, har ikke tenkt på å lage det selv! Hvordan er doseringsforholdet mellom vaniljeessens og hjemmelaget vaniljeekstrakt? Jeg pleier å bruke den lille flasken fra "mors hjemmebakte" med vaniljeessens.

Hei :) Jeg lurer på om det er en minimumsgrense på hvor mye alkohol % brennevinet må ha?
Mvh Cecilie

Hei
Kan jeg erstatte vaniljestang med vaniljefrø for og lage vaniljeekstrakt? Eller må jeg bruke hele vaniljestangen?
På forhånd takk for svar🧁

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift