Kremboller

Kremboller

10.02.2015


Snart er det fastelavnssøndag, og tid for å spise stooore, luftige kremboller med masse melisdryss på!

Fastelavnsboller kan fylles med mye forskjellig, og du finner flere tips her på Det søte liv. Noen liker den helt enkle og uskyldige varianten best Angel smile  : Kun myke, nystekte hveteboller fylt med hvit, søt pisket krem.

 

 

Det skal være nok melisdryss på toppen til at både nesetipp og fingertupp får melis på seg når du spiser.  Yum

 

Du kan bruke den bolleoppskriften du liker best.

Jeg har her brukt min yndlingsoppskrift på Verdens beste boller, som jeg synes gir de aller luftigste bollene.

 

Ingredienser:

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel

Fyll:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss sukker

Pynt:
♥ melisdryss

 

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Trill ut bollene med en gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.

Stek bollene midt i ovnen ved 250°C i 7-10 min (se tips). Avkjøl.

Før servering piskes kremfløten sammen med sukkeret til luftig krem.

Del bollene på midten og fyll dem med krem. Legg på lokket og sikt over rikelig med melis.

 

 

Superherlige Kremboller!  Heart

 

nam nam....

 

Tips:

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

♥ Dette er en stor porsjon som gir ca. 40 boller. De bollene du ikke bruker, er fine å fryse til senere. Mengden pisket kremfyll er beregnet på alle bollene, så du trenger selvsagt ikke å piske så mye krem hvis du ikke vil fylle alle bollene. Du kan godt bruke halvparten av deigen til å lage rosinboller, kanelboller, hvetekrans, skolebrød osv.

♥ Steketemperaturen på 250°C er veldig varm, og passer best til vanlige hveteboller uten fyll. Du kan redusere varmen til 230°C hvis du synes det er vanskelig å få fin bakst med så høy steketemperatur. Fyller du med smør og sukker etc, er det i hvert fall best å senke temperaturen noe, f eks til 230°C. Lager du kringler eller større hvetekaker, må du sannsynligvis enda litt ned i temperatur til 210°C, fordi kaken da trenger lenge steketid for å bli gjennomstekt.

Kremboller bør serveres samme dag, så bollene er helt myke og den piskede kremen helt fersk!

 


♥ ♥ ♥ ♥

Kremboller

Ingredienser

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel

Fyll:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss sukker

Pynt:
♥ melisdryss

Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Trill ut bollene med en gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.

Stek bollene midt i ovnen ved 250°C i 7-10 min (se tips). Avkjøl.

Før servering piskes kremfløten sammen med sukkeret til luftig krem.

Del bollene på midten og fyll dem med krem. Legg på lokket og sikt over rikelig med melis.

Tips

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

♥ Dette er en stor porsjon som gir ca. 40 boller. De bollene du ikke bruker, er fine å fryse til senere. Mengden pisket kremfyll er beregnet på alle bollene, så du trenger selvsagt ikke å piske så mye krem hvis du ikke vil fylle alle bollene. Du kan godt bruke halvparten av deigen til å lage rosinboller, kanelboller, hvetekrans, skolebrød osv.

♥ Steketemperaturen på 250°C er veldig varm, og passer best til vanlige hveteboller uten fyll. Du kan redusere varmen til 230°C hvis du synes det er vanskelig å få fin bakst med så høy steketemperatur. Fyller du med smør og sukker etc, er det i hvert fall best å senke temperaturen noe, f eks til 230°C. Lager du kringler eller større hvetekaker, må du sannsynligvis enda litt ned i temperatur til 210°C, fordi kaken da trenger lenge steketid for å bli gjennomstekt.

♥ Kremboller bør serveres samme dag, så bollene er helt myke og den piskede kremen helt fersk!

10.02.2015
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

9 kommentarer

Anbefaler også og ta en liten svensk vri på fastelavensbollene (imellom lagene) : De har en spesiell mandelmasse i bunn (Kan minne om kransekakemasse bare løsere) og så har den vaniljekrem oppå der og sååå vispa krem på toppen!

Supergodt :) (Søk på nettet etter Semlor ;) )

Her fant jeg en genial oppskrift på en uvanlig fastelavensbolle (Eller semla på svensk)
De kjevler deigen tynt ut og pytter alt det gode inni som en Wrap! GENIALT! :) Dette skal jeg prøve :D

Herreguuuud jeg gir snart opp hehe, FEIL link i tillegg!!

http://www.arla.se/recept/semmelwrap/

Hei Monica:-) Ja, jeg vet om Semlor, og du finner oppskrift på dette også her på Det søte liv. Denne gangen var noe av poenget å lage bare helt enkle Kremboller, men takk for tipset :-)

Hei,
Hva slags gjær skal man bruke?

Jeg bruker helst fersk gjær beregnet på søte deiger (rød pakke).

Fantastiske boller til Fastelaven! Jeg var ikke klar over at melis i gjærdeig ville fungere så godt. Har slitt med å få til gjennomstekte boller o.l. uten å brenne dem i den nye ovnen. Endelig!! :-)

Tenkte å prøve denne oppskriften i morgen, går det greit med tørrgjær?? Jeg pleier alltid å bake boller med ferskgjær- men har bare tørr.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter