Lussekatter

Lussekatter

07.12.2004
Lussekatter

Ingredienser

5 dl melk
200 g smør
100 g gjær
2,5 - 5 g safrantråder (+ evtl 1 sukkerbit) (se tips)
1 egg
3 dl sukker
2 ts kardemomme
1,5 liter hvetemel

Pensling:
1 egg

Pynt:
rosiner

Fremgangsmåte

Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melk i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Knus safranen i morter, eventuelt sammen med en sukkerbit. Ha safranene i resten av smørmelken. Tilsett resten av smørmelken i gjærblandingen sammen med sukker, sammepisket egg og kardemomme. Begynn så å blande i det meste av melet til en jevn deig. La deigen heve tildekket i ca 40 min.

Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna deigen smidig. Form "Lussekatter" i ulike fasonger og sett dem på bakepapirkledde stekeplater. La disse etterheve godt (se tips).

Stikk rosiner i bollene til pynt og pensle til slutt over bollene med sammenpisket egg. Stek "Lussekattene" på midterste rille i ovnen ved 200°C i 10-15 min.

 

 

Tips

2,5-5 g safran høres mye ut, men denne mengden brukes dersom du har ekte safrantråder. Disse støtes da i morter sammen med sukkerbit. Jeg pleier å kjøpe ekte safran når jeg er i utlandet (lett å få kjøpt i landene rundt Middelhavet) og i delikatessebutikker i Norge. Hvis du derimot kjøper ferdig pulverisert safran, holder det med mindre menge. 0,5 gram er det vanlige, men vil du ha skikkelig god safransmak kan du bruke 1 gram.

Et smart triks er å etterheve gjærbakst over vannbad. Kok opp en stor kjele med vann og sett stekeplaten med bollene over kjelen. Dampen gjør at bollene hever flott allerede etter ca 15 min.

"Lussekatter" er fine å fryse, så disse kan du lage i forveien og f.eks. tine opp til frokosten den 13. desember!:-)

07.12.2004
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 
Stikkord: 

3 kommentarer

Hvor mange lussekatter gir denne røren?

Jeg laget nå nettopp, og det gir ca 40 store lussekatter-

Hvordan er det å bake disse med glutenfritt mel?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter