Lusseboller

 

13. desember er Lucia dagen!

Bak deilige "Lussekatter", "Luciaboller", "Safranboller" (se tidligere registrerte oppskrifter på detsoteliv.no) eller disse nydelige "Lussebollene". Safran gir lekker gulfarge og nydelig aroma, og kesam gjør at bollene blir ekstra myke og saftige!

Oppskriften gir 30 stk.

 

 

Lusseboller
Ingredienser

50 g gjær
150 g smør
5 dl melk
250 g kesam
2 dl sukker
2,5 - 5 g safran (se tips)
1,5 liter hvetemel (evtl noe mer)

Pynt:
rosiner

Pensling:
1 egg
litt melk

Fremgangsmåte

Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melk i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Knus safranen i morter, eller knus den litt ved å gni den mellom fingrene (du kan eventuelt også knuse den i morter sammen med 1 sukkerbit). Ha safranene i resten av smørmelken. Ha safranmelken, kesam og sukkeret i gjærblandingen. Rør blandingen jevn med en stålvisp. Begynn så å blande i det meste av melet til en jevn deig. La deigen heve tildekket i ca 40 min.

Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna deigen smidig. Bruk eventuelt noe ekstra hvetemel hvis deigen virker klissete.

Del deigen opp i 30 emner. Trill hvert emne til stenger som rulles sammen til sneglehus (se bildet). Sett bollene på bakepapirkledde stekeplater. La bollene etterheve godt (se tips).

Stikk en stor rosin i midten av hver bolle. Skill egget til pensling. Pensle først med eggehvite i skjøten på sneglehusene (dette forhindrer at enden på sneglehusene stikker altfor mye ut under stekingen). Når du er ferdig med dette blander du resten av eggehviten med eggeplommen og litt melk. Pensle eggeblandingen godt over bollene.

Stek "Lussebollene" på midterste rille i ovnen ved 210°C i 12-15 min.

Tips

1 glass med Hindu safran inneholder en pakke med 250 mg (dvs 2,5 g). Safranen er da ferdig pulverisert og trenger ikke å støtes i morter. Safran fås også kjøpt på apotek.

Et smart triks er å etterheve gjærbakst over vannbad. Kok opp en stor kjele med vann og sett stekeplaten med bollene over kjelen. Dampen gjør at bollene hever flott allerede etter ca 15 min.

"Lussebollene" er fine å fryse, så disse kan du lage i forveien og f.eks. tine opp til frokosten den 13. desember.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift