Brukere online: 44
Brukere i dag: 734
Brukere siste 7 dager: 172834
Annonse: Bakeren og Kokken
Heisan!
I dag vil jeg børste støv av en skikkelig klassiker! Marmorkake er kanskje noe du forbinder med oldemors håndskrevne oppskriftsbok, men denne formkaken er fortsatt blant de aller mest populære formkakene som finnes!
Du finner litt ulike typer marmorkaker her på Det søte liv. Her har jeg gjort en liten vri og tilsatt kaffe i sjokoladedeigen, som setter en nydelig og litt voksen smak på kaken.
Jeg strødde mandelflak i formen før jeg hadde i deigen, som gir et dekorativt utseende og god smak.
Og apropos formen: Mine favoritt-formkakeformer er uten tvil formene fra Nordic Ware. De er av helt fantastisk kvalitet og kakene slipper formen veldig lett. Bakeformene fra Nordic Ware finnes i massevis av forskjellige mønstre og et stort utvalg finner du i nettbutikken til bakerenogkokken.no, se her. Jeg brukte denne gangen formen som heter Nordic Ware Kugelhopf.
Så over til oppskriften på denne deilige kaken!
Ingredienser:
♥ 6 egg
♥ 250 g melis
♥ 300 g smør
♥ 2 ts vaniljeekstrakt
♥ 300 g hvetemel
♥ 2 ts bakepulver
- -
♥ 2 ss kakao
♥ 2 ss kokende vann
♥ 2 ts kaffepulver
- -
♥ 30 g mandelflak
Fremgangsmåte:
Skill eggene. Pisk eggehvitene til hvitt skum. Tilsett halvparten av melisen og pisk videre til en luftig marengs.
I en annen bolle piskes eggeplommene sammen med resten av melisen og vaniljeekstrakten. Tilsett mykt, romtemperert smør i klatter og pisk videre til en luftig smørkrem.
Sikt mel sammen med bakepulver og vend dette inn i smørkremen. Vend inn marengsen til slutt.
Ha en tredjedel av deigen i en separat bolle. Løs opp kaffepulveret i det varme vannet. Rør inn kakaopulveret og ha denne sjokolade/kaffe-blandingen i deigen i bollen og rør godt slik at du får en mørk deig.
Finn frem en stor formkakeform som rommer (2 - 2,5 liter). Spray formen med formfett og strø formen med mandelflak.
Ha halvparten av den lyse deigen i bunnen av formen. Fordel den mørke deigen over den lyse deigen. Dekk på toppen med resten av den lyse deigen. Bruk en kniv og dra igjennom deigen noen ganger slik at lys og mørk deig marmoreres lett.
Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i 50-60 minutter til den er gjennomstekt i midten (sjekk med kakenål). Dekk eventuelt over kaken med et stykke bakepapir hvis du synes kaken blir for mørk på toppen.
Avkjøl kaken litt i formen før du løsner den forsiktig rundt kantene med en liten kniv og så hvelver den over på rist.
Vakker formkake som dufter og smaker helt fantastisk helt nystekt!
Kaffe, sjokolade, vanilje og mandler gir deilig smak!
Tips:
♥ Det er viktig at du bruker stor nok form, slik at deigen ikke renner over under stekingen. Jeg brukte som sagt formen Nordic Ware Kugelhopf som rommer 2,4 liter.
♥ Marmorkaken holder seg myk i flere dager om den pakkes godt inn i plast. Kaken er fin å fryse!
♥ Vil du ha en mer standard smak på marmorkaken er det bare å droppe kaffen. Det er heller ikke noe problem å droppe mandelflakene i formen hvis du vil ha en nøttefri kake.
Det artige med å lage marmorkake er at man aldri helt vet hvilket mønster som har dannet seg på innsiden av kaken!
Hver kake og hvert kakestykke er unikt!
Kaken er god som den er, men kan også serveres med vaniljeis og vaniljesaus eller sjokoladesaus.
NAM!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Innlegget er skrevet som del av mitt samarbeid med bakerenogkokken.no, en av Skandinavias ledende nettbutikker for kjøkkenutstyr til baking og matlaging. Du finner dem på Facebook her og på Instagram som @bakerenogkokken
♥ 6 egg
♥ 250 g melis
♥ 300 g smør
♥ 2 ts vaniljeekstrakt
♥ 300 g hvetemel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 2 ss kakao
♥ 2 ss kokende vann
♥ 2 ts kaffepulver
- -
♥ 30 g mandelflak
Skill eggene. Pisk eggehvitene til hvitt skum. Tilsett halvparten av melisen og pisk videre til en luftig marengs.
I en annen bolle piskes eggeplommene sammen med resten av melisen og vaniljeekstrakten. Tilsett mykt, romtemperert smør i klatter og pisk videre til en luftig smørkrem.
Sikt mel sammen med bakepulver og vend dette inn i smørkremen. Vend inn marengsen til slutt.
Ha en tredjedel av deigen i en separat bolle. Løs opp kaffepulveret i det varme vannet. Rør inn kakaopulveret og ha denne sjokolade/kaffe-blandingen i deigen i bollen og rør godt slik at du får en mørk deig.
Finn frem en stor formkakeform som rommer (2 - 2,5 liter). Spray formen med formfett og strø formen med mandelflak.
Ha halvparten av den lyse deigen i bunnen av formen. Fordel den mørke deigen over den lyse deigen. Dekk på toppen med resten av den lyse deigen. Bruk en kniv og dra igjennom deigen noen ganger slik at lys og mørk deig marmoreres lett.
Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i 50-60 minutter til den er gjennomstekt i midten (sjekk med kakenål). Dekk eventuelt over kaken med et stykke bakepapir hvis du synes kaken blir for mørk på toppen.
Avkjøl kaken litt i formen før du løsner den forsiktig rundt kantene med en liten kniv og så hvelver den over på rist.
♥ Det er viktig at du bruker stor nok form, slik at deigen ikke renner over under stekingen. Jeg brukte som sagt formen Nordic Ware Kugelhopf som rommer 2,4 liter.
♥ Marmorkaken holder seg myk i flere dager om den pakkes godt inn i plast. Kaken er fin å fryse!
♥ Vil du ha en mer standard smak på marmorkaken er det bare å droppe kaffen. Det er heller ikke noe problem å droppe mandelflakene i formen hvis du vil ha en nøttefri kake.
Skriv ny kommentar