Mykt kneippbrød


Hei dere!

Så er det snart mandag igjen, og jeg har en uke til på jobb før jeg tar ferie. Ja, det blir en litt sen start på sommerferien i år, men det er helt ok! Smile 

Enten du har rolige sommerferiedager eller fortsatt er på jobb, er det kjempegodt med hjemmebakt brød! Så her kommer en ny oppskrift jeg anbefaler deg å teste ut. 

Kneippbrød er oppkalt etter den tyske presten og legen Sebastian Kneipp (1821-1897), og kjennetegnes av at det lages med sammalt hvetemel. Kneippbrødet er nok det mest tradisjonelle frokost- og matpakkebrødet vi har i Norge, og opprinnelig skulle det være nokså grovt. Doktor Kneipp var jo også kjent for sin effektive, men strenge "vannkur", så jeg tipper at hans anbefaling var å spise skikkelig grovt brød. Footinmouth

Se oppskrift på Grovt kneippbrød. Her har jeg laget en snillere variant (det er jo tross alt ferietid Wink ) som kun inneholder fint sammalt hvetemel, og jeg har byttet noe av vannet med helmelk og tilsatt litt olje. Resultatet blir et mykt, mellomgrovt og kjempegodt kneippbrød!

Og det er fortsatt temmelig sunt!  Smile 

 

 

Oppskriften gir 2 kjempegode brød - som passer til alt av pålegg. 

 

 

 

Ingredienser:

♥ 4 dl helmelk
♥ 4 dl vann
♥ 50 g gjær
♥ 2 ts sukker
♥ 3 ss olivenolje
♥ 2 ts salt
♥ 1350 g fint sammalt hvetemel

Pynt:
♥ 50 g fint sammalt hvetemel

 

Fremgangsmåte:

Varm melken og vann til blandingen blir lunken. Løs gjæren opp i den lunkne væsken.

Tilsett sukker og oljen. Bland saltet med noe av melet og ha i. Tilsett så resten av det sammalte hvetemelet.  

Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i 10-15 minutter på middels hastighet. Det skal bli en nokså løs deig. 

Hev deigen lunt i 1 time.

Finn frem 2 brødformer som rommer 1,5 liter. Smør dem med litt olje og legg gjerne bakepapir i bunnen av formene.

Slå deigen sammen og del den i to deler. Fordel deigen i formene og jevn til overflaten. Strø over litt sammalt hvetemel på toppen av brødene som pynt. La brødene etterheve i 30-40 minutter.

Stek brødene nederst i ovnen ved 200°C grader i ca. 40 minutter.

Ta brødene ut av ovnen og hvelv dem ut av formene. La de avkjøles på rist i minst 30 minutter før du skjærer i dem. 

 

 

Finn frem godt pålegg - det du liker best - og et glass juice! 

 

 

Dette er et veldig anvendelig brød, som de aller fleste vil like! 

 

 

 

Tips:

♥ Det går fint å bruke tørrgjær i stedet for fersk gjær. Da er fremgangsmåten at du blander 1 pakke tørrgjær med det sammalte hvetemelet. Deretter tilsetter du de øvrige ingrediensene og starter elteprosessen. 

♥ Det er viktig at brøddeigen eltes lenge for at brødene skal heve seg fint under stekingen. Husk at væsken ikke må være for varm (i underkant av fingervarmt), for da drepes gjæren. Dette er spesielt viktig når deigen eltes så lenge, fordi eltingen i seg selv også skaper varme. Pass dessuten på at saltet ikke kommer i direkte kontakt med gjæren.

♥ En test for at et brød er ferdig stekt, er å banke det lett på undersiden. Hvis det høres "hult" ut når du banker lett med fingeren, er brødet ferdigstekt. 

♥ Ja visst er det nydelige med helt nystekt brød, men de ferdigstekte brødene bør avkjøles en stund før du skjærer i dem. Rett ut av ovnen, vil brødene virke litt deigete og "klamme", selv om de er ferdigstekte. Helst bør de stå og avkjøles på rist i 1 time før servering. 

♥ Brød er fine å fryse! 

 

 

 

Live reasonably; highly appreciate to be able to accomplish your day’s work in the sunlight;

spoil not the good air that you can breathe,

and act not wickedly against your body by demanding more from him than he can give.

In other words: Do not act unreasonably against yourself!

(Sebastian Kneipp)
 

 

 

Ønsker deg en fin ny uke! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
 

 

Mykt kneippbrød
Ingredienser

♥ 4 dl helmelk
♥ 4 dl vann
♥ 50 g gjær
♥ 2 ts sukker
♥ 3 ss olivenolje
♥ 2 ts salt
♥ 1350 g fint sammalt hvetemel

Pynt:
♥ 50 g fint sammalt hvetemel

Fremgangsmåte

Varm melken og vann til blandingen blir lunken. Løs gjæren opp i den lunkne væsken.

Tilsett sukker og oljen. Bland saltet med noe av melet og ha i. Tilsett så resten av det sammalte hvetemelet.  

Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i 10-15 minutter på middels hastighet. Det skal bli en nokså løs deig. 

Hev deigen lunt i 1 time.

Finn frem 2 brødformer som rommer 1,5 liter. Smør dem med litt olje og legg gjerne bakepapir i bunnen av formene.

Slå deigen sammen og del den i to deler. Fordel deigen i formene og jevn til overflaten. Strø over litt sammalt hvetemel på toppen av brødene som pynt. La brødene etterheve i 30-40 minutter.

Stek brødene nederst i ovnen ved 200°C grader i ca. 40 minutter.

Ta brødene ut av ovnen og hvelv dem ut av formene. La de avkjøles på rist i minst 30 minutter før du skjærer i dem. 

Tips

♥ Det går fint å bruke tørrgjær i stedet for fersk gjær. Da er fremgangsmåten at du blander 1 pakke tørrgjær med det sammalte hvetemelet. Deretter tilsetter du de øvrige ingrediensene og starter elteprosessen. 

♥ Det er viktig at brøddeigen eltes lenge for at brødene skal heve seg fint under stekingen. Husk at væsken ikke må være for varm (i underkant av fingervarmt), for da drepes gjæren. Dette er spesielt viktig når deigen eltes så lenge, fordi eltingen i seg selv også skaper varme. Pass dessuten på at saltet ikke kommer i direkte kontakt med gjæren.

♥ En test for at et brød er ferdig stekt, er å banke det lett på undersiden. Hvis det høres "hult" ut når du banker lett med fingeren, er brødet ferdigstekt. 

♥ Ja visst er det nydelige med helt nystekt brød, men de ferdigstekte brødene bør avkjøles en stund før du skjærer i dem. Rett ut av ovnen, vil brødene virke litt deigete og "klamme", selv om de er ferdigstekte. Helst bør de stå og avkjøles på rist i 1 time før servering. 

♥ Brød er fine å fryse! 

Kakekategori
Brødbakst
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift