Grovt kneippbrød


Hei,

Håper helgen har vært bra! 

For mange skolebarn har dette også vært den siste feriehelgen. På mandag er det slutt på skoleferien og det er igjen tid for lekser og smøring av matpakker. Men la oss nå sørge for at hverdagene blir hyggelige og smakfulle, de også!  Smile 

Kneippbrødet er basert på sammalt hvetemel og er vel det mest tradisjonelle matpakkebrødet her i Norge. Hvor grovt man liker brødet er selvfølgelig en smaksak. Jeg har tidligere laget en nokså "snill" variant, se oppskrift på Mykt kneippbrød. Her kommer en annen og grovere variant som jeg har kalt Grovt kneippbrød, og som også er veldig godt.

 

 

Rett og slett et kjekt hverdagsbrød! 

 

 

Oppskriften gir 2 brød.

 

Ingredienser:

♥ 7 dl skummet melk
♥ 50 g gjær
♥ 3 ss raps- eller solsikkeolje
♥ 2 ts sukker
♥ 2 ts salt
♥ 500 g grov sammalt hvetemel
♥ 500 g fin sammalt hvetemel

 

Fremgangsmåte:

Varm melken til den blir lunken. Løs gjæren opp i den lunkne melken.

Tilsett olje og sukker. Bland saltet med noe av melet og ha i. Tilsett så resten av det sammalte hvetemelet.  

Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i 10-15 minutter på middels hastighet. Det skal bli en nokså løs deig. 

Hev deigen lunt i 1 time.

Finn frem 2 brødformer som rommer 1,5 liter. Smør dem med litt olje og legg gjerne bakepapir i bunnen av formene.

Slå deigen sammen og del den i to deler. Fordel deigen i formene og jevn til overflaten. La brødene etterheve i 30-45 minutter.

Stek brødene nederst i ovnen ved 200°C grader i ca. 50 minutter.

Ta brødene ut av ovnen og hvelv dem ut av formene. La de avkjøles på rist i minst 30 minutter før du skjærer i dem. 

 

 

Grovt hverdagsbrød (uten korn) er noe mange liker å ha i matpakken.

 

 

Brødet passer bra til alt av pålegg!

 

 

Tips:

♥ Det går fint å bruke tørrgjær i stedet for fersk gjær. Da er fremgangsmåten at du blander 1 pakke tørrgjær med det sammalte hvetemelet. Deretter tilsetter du de øvrige ingrediensene og starter elteprosessen. 

♥ Det er viktig at brøddeigen eltes lenge for at brødene skal heve seg fint under stekingen. Husk at væsken ikke må være for varm (i underkant av fingervarmt), for da drepes gjæren. Dette er spesielt viktig når deigen eltes så lenge, fordi eltingen i seg selv også skaper varme. Pass dessuten på at saltet ikke kommer i direkte kontakt med gjæren.

♥ En test for at et brød er ferdig stekt, er å banke det lett på undersiden. Hvis det høres "hult" ut når du banker lett med fingeren, er brødet ferdigstekt. 

♥ Ja visst er det nydelige med helt nystekt brød, men de ferdigstekte brødene bør avkjøles en stund før du skjærer i dem. Rett ut av ovnen, vil brødene virke litt deigete og "klamme", selv om de er ferdigstekte. Helst bør de stå og avkjøles på rist i 1 time før servering. 

♥ Brød er fine å fryse! 

 

Se også Grovt kneippbrød med honning her på Det søte liv. 

 

 

Håper du fikk litt inspirasjon til å bake ditt eget grovbrød nå.

 

 

Nybakt brød smaker så mye bedre enn ferdigkjøpt!

  Smile chrome  

 

Så er det bare å spisse blyantene og glede seg til ny uke! 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Grovt kneippbrød
Ingredienser

♥ 7 dl skummet melk
♥ 50 g gjær
♥ 3 ss raps- eller solsikkeolje
♥ 2 ts sukker
♥ 2 ts salt
♥ 500 g grov sammalt hvetemel
♥ 500 g fin sammalt hvetemel

Fremgangsmåte

Varm melken til den blir lunken. Løs gjæren opp i den lunkne melken.

Tilsett olje og sukker. Bland saltet med noe av melet og ha i. Tilsett så resten av det sammalte hvetemelet.  

Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i 10-15 minutter på middels hastighet. Det skal bli en nokså løs deig. 

Hev deigen lunt i 1 time.

Finn frem 2 brødformer som rommer 1,5 liter. Smør dem med litt olje og legg gjerne bakepapir i bunnen av formene.

Slå deigen sammen og del den i to deler. Fordel deigen i formene og jevn til overflaten. La brødene etterheve i 30-45 minutter.

Stek brødene nederst i ovnen ved 200°C grader i ca. 50 minutter.

Ta brødene ut av ovnen og hvelv dem ut av formene. La de avkjøles på rist i minst 30 minutter før du skjærer i dem. 

Tips

♥ Det går fint å bruke tørrgjær i stedet for fersk gjær. Da er fremgangsmåten at du blander 1 pakke tørrgjær med det sammalte hvetemelet. Deretter tilsetter du de øvrige ingrediensene og starter elteprosessen. 

♥ Det er viktig at brøddeigen eltes lenge for at brødene skal heve seg fint under stekingen. Husk at væsken ikke må være for varm (i underkant av fingervarmt), for da drepes gjæren. Dette er spesielt viktig når deigen eltes så lenge, fordi eltingen i seg selv også skaper varme. Pass dessuten på at saltet ikke kommer i direkte kontakt med gjæren.

♥ En test for at et brød er ferdig stekt, er å banke det lett på undersiden. Hvis det høres "hult" ut når du banker lett med fingeren, er brødet ferdigstekt. 

♥ Ja visst er det nydelige med helt nystekt brød, men de ferdigstekte brødene bør avkjøles en stund før du skjærer i dem. Rett ut av ovnen, vil brødene virke litt deigete og "klamme", selv om de er ferdigstekte. Helst bør de stå og avkjøles på rist i 1 time før servering. 

♥ Brød er fine å fryse! 

Kakekategori
Brødbakst
Allergier og preferanser

2 kommentarer

Kjempegode. :) Jeg har bakt dem to ganger, og jeg skal bake dem igjen i dag. Jeg tenkte jeg skulle prøve med surmelk og se åssen de blir da. :)

Har du bilde av hvordan deigen ser ut? Det står at den skal være løs og at overflaten skal "jevnes ut" i formen. Min deig ble ganske fast og jeg kunne rulle ut til brødemner som formet seg lett.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift