Natronkaker (Tjukkaser)

Natronkaker (Tjukkaser)

03.10.2014


Det er helg og høst og deilig å kose seg med noe godt og lettvint innendørs. Her har jeg en populær oppskrift på "Natronkaker", som også kalles "Tjukkaser" på sør-vestlandet. Grin  Vi snakker rett og slett om noen tykke, myke og deilige lapper, som både er superkjappe å lage og veldig søte og gode på smak.

 


Se også oppskrift på Lapper, Muffeluffer og Vaniljekesamlapper her på Det søte liv. Amerikanske pannekaker, Pancakes og Hotcakes er ikke langt unna, de heller.

 

 

Ingredienser:

♥ 1 liter surmelk
♥ 250 g sukker
♥ 1 stort egg
♥ 1 ts natron
♥ 1 ts hornsalt
♥ 1 ts vaniljeekstrakt eller -essens
♥ 700-750 g hvetemel


Fremgangsmåte:

Ha surmelken i en stor rørebolle. Bland i sukker, egget, natron, hornsalt og vanilje med en stålvisp (ballongvisp). Rør deretter i hvetemelet (start med 700 g og tilsett litt mer mel etterpå dersom du synes lappene flyter for mye utover under stekingen).

La røren stå og svelle i ca. 15 minutter.

Stek så lapper i teflonbelagt stekepanne, som du gjerne må spraye litt med formfett. Bruk middels varme på stekeplaten, så ikke lappene blir for brune på undersiden. Ikke stek for mange av gangen, og la lappene steke til de er gylne på undersiden før du forsiktig snur dem og steker dem gylne på den andre siden også.

 

 

Tips:

♥ Det er det samme om du bruker kulturmelk eller kefir i denne oppskriften. Helst ikke bruk lettvarianter, for de er tynnere i konsistensen og dermed blir også røren for tynn. 

♥ Hornsalt er det samme som hjortetakksalt og fås kjøpt i de fleste matbutikkene (ikke lukt på det, for det lukter pyton.. Icon e surprised )

Natronkaker (Tjukkaser) smaker aller best samme dag de er laget. De du får til overs kan fryses eller oppbevares i et par dager dersom de pakkes godt inn i plast.

Jeg gjorde det og la hver dag en Natronkake i matboksen til datteren min som hun fikk kose seg med i lunsjpausen på skolen. Det var veldig populært!  Smile

 

 

♥ Denne oppskriften gir ganske søte lapper med god vaniljesmak, så jeg synes faktisk de smaker aller best uten noe på. Mange liker imidlertid å ha på enten syltetøy, litt smør og sukker, eller smør og brunost. 

 

 

 

Dette er en veldig god oppskrift som jeg anbefaler deg å teste ut!

 


♥ ♥ ♥ ♥

Natronkaker (Tjukkaser)

Ingredienser

♥ 1 liter surmelk
♥ 250 g sukker
♥ 1 stort egg
♥ 1 ts natron
♥ 1 ts hornsalt
♥ 1 ts vaniljeekstrakt eller -essens
♥ 700-750 g hvetemel

Fremgangsmåte

Ha surmelken i en stor rørebolle. Bland i sukker, egget, natron, hornsalt og vanilje med en stålvisp (ballongvisp). Rør deretter i hvetemelet (start med 700 g og tilsett litt mer mel etterpå dersom du synes lappene flyter for mye utover under stekingen).

La røren stå og svelle i ca. 15 minutter.

Stek så lapper i teflonbelagt stekepanne, som du gjerne må spraye litt med formfett. Bruk middels varme på stekeplaten, så ikke lappene blir for brune på undersiden. Ikke stek for mange av gangen, og la lappene steke til de er gylne på undersiden før du forsiktig snur dem og steker dem gylne på den andre siden også.

Tips

♥ Det er det samme om du bruker kulturmelk eller kefir i denne oppskriften. Helst ikke bruk lettvarianter, for de er tynnere i konsistensen og dermed blir også røren for tynn. 

♥ Hornsalt er det samme som hjortetakksalt og fås kjøpt i de fleste matbutikkene (ikke lukt på det, for det lukter pyton..)

♥ Natronkaker (Tjukkaser) smaker aller best samme dag de er laget. De du får til overs kan fryses eller oppbevares i et par dager dersom de pakkes godt inn i plast.

♥ Denne oppskriften gir ganske søte lapper med god vaniljesmak, så jeg synes faktisk de smaker aller best uten noe på. Mange liker imidlertid å ha på enten syltetøy, litt smør og sukker, eller smør og brunost. 

03.10.2014
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

12 kommentarer

Er veldig godt med litt kardemomme i røra også. Syntes da røra er best på smak etter en dag i kjøleskapet :)

Alltid populære, men det er ikke nødvendig å bruke egg. Bruker 2 ts Natron. Bytter ut det fine hvetemelet med noe grovt mel. Det går fint

Kan sukkeret erstattes med sukrin?

Dette er ikke noe Kjukkaser,har selv kurs på dei her på Vestlandet.
Og dei som er avbildet her minner ikke om det !!Ser ut som lapper
eller svela.Oppskriften stemmer heller ikke :)

hei karen har du ei god oppskrift på ordentlige natronskaker ??? Synes di som er på bildet ligner tjukke lapper og ikke gammeldagse natronskaker som jeg vokste opp med, men har desverre ingen oppskrift sjøl :(

Nam nam! Jeg ble så utrolig sjesken på noe søtt ikveld og prøvde meg da på disse. De ble kjempe vellykket og smakte helt fantastisk. De ble både saftige og luftige. Brukte litt mindre hornsalt og tok litt mer natron istedet, da jeg har litt dårlig erfaring med sterk lukt av hornsalt når de er nystekte :)

Tusen takk for fin oppskrift :)

Hei!
Mannen min er veldig glad i å lage natronkaker. Oppskriften er:

Natronkaker

2 egg
2 ss sukker
2 ts natron
1 l kefir
800 g hvetemel

Visp egg og sukker lett sammen.
Tilsett kefir og natron.
Bland til slutt inn hvetemel,(røren skal være som litt bløt deig).
Bruk en god ss røre og klapp den ut mellom godt melete hender.
(Overskudds-mel børstes av etter at kakene er stekt.)
Stekes på steketakke. Serveres nystekte med smør og sirup eller sukker.

Fant oppskrift på det som er natronkake, berre denne er til 80stk inne på http://nlq2007.blogspot.no/2011/11/nydelig-mat-for-quiltarar.html

Her er iallefall oppskrifta:
2 l kefir
1 pk natron (40g)
1 toppa ss vaniljesukker
0,4 kg sukker
Ca 2 kg kveitemjøl
Deiga skal vere laus når du lager kakene.
Kakene klappast ut i ein mjølbolle.
Steikast på takke, ved middels varme.
Dette blir ca 80 kaker.

Kan man erstatte kefir med noe melkefritt ?

Jeg kjenner ikke til noe melkefritt alternativ til surmelk.

Hei. Kan sukkeret erstattes med sukrin og hvor mange gram eventuelt?

Det har jeg ikke testet ut, så da må du prøve deg frem :-)

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter