Red Velvet Cake


"Red Velvet Cake" - enda en amerikansk klassiker!

Kaken er pr def en sjokoladekake, men inneholder så mye rød konditorfarge at den blir rød i fargen. Kaken fylles med lekker, hvit smørkrem, som står i spennende kontrast til fargen på kakebunnene.

I New York Times (14. februar 2007) er kaken gitt følgende omtale: "It’s a cake that can stop traffic! The color, often enhanced by buckets of food coloring, becomes even more eye-catching set against clouds of snowy icing, like a slash of glossy lipstick framed by platinum blond curls. Even the name has a vampy allure: red velvet. ...It’s the Dolly Parton of cakes: a little bit tacky, but you love her.Smile

Det sies at man under den første verdenskrigen brukte kokte rødbeter for å få kaken rød, så kaken har vært bakt i lange tider. Ifølge artikkelen i New York Times er kakens egentlige opprinnelse likevel uklar: "Though the consensus is that Red Velvet, like many layer cakes, is from the South, it is certainly not in every cookbook about Southern food. No definitive information exists on exactly where it came from, how it should be made or why it is red. In fact, Red Velvet Cake has produced almost as many theories and controversies as recipes."

I USA fås den røde fløyelskaken kjøpt i de fleste bakerier, og kaken er spesielt populær i brylluper, på Valentinesdagen og til jul!

Red Velvet Cake
Ingredienser

Kakebunner:
100 g smør
3 dl sukker
2 store egg
2 dl surmelk
1 ts vaniljeessens
1 ss kakao
1 ts eddik
1 ts natron
4,5 dl hvetemel
4 ss rød konditorfarge (se tips)

Hvit vaniljesmørkrem:
3 dl melk
4 ss hvetemel
300 g smør (gjerne usaltet)
3 dl sukker
1,5 ts vaniljeessens

Fremgangsmåte

Pisk sammen mykt smør og sukker. Pisk inn eggene til en kremete smørkrem. Rør i surmelk, vaniljeessens og kakao. Rør ut natron i eddik. Ha dette i deigen. Bland så i hvetemel til du får en glatt og klumpfri deig (bruk gjerne elektrisk håndmikser i et par minutter). Pisk til slutt inn den røde konditorfargen (kakedeigen blir da rødlilla i fargen!).

Fordel deigen i to runde former (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kakebunnene midt i ovnen ved 175°C i 20-25 min (sjekk med kakenål at kakebunnene er gjennomstekte). Avkjøl kakene i formene før de tas ut. Fjern bakepapiret.

Til vaniljesmørkremen has først melk og hvetemel i en kjele. Varm opp under stadig omrøring i noen minutter til du får en tykk grøt. Ta kjelen av platen og la grøten avkjøle i romtemperatur i 30 minutter. Pisk mykt smør luftig med elektrisk mikser i 3 minutter. Tilsett sukkeret og pisk videre i 3 minutter til, så du får en luftig smørkrem. Pisk så inn vaniljeessensen. Bland i den hvite melkegrøten. Pisk det hele så videre i 5 minutter. Kremen skal da være hvit i fargen og meget luftig i konsistensen. La kremen avkjøle i kjøleskapet i 15 minutter (vær nøyaktig med tiden, se tips).

Fyll og pynt kaken med vaniljesmørkremen.

Tips

Jeg pleier å bruke 2 bokser konsentrert konditorfarge (pastafarge). Det er mye konditorfarge, men er nødvendig for at kakebunnene skal få riktig rød farge! Vil du begrense mengden farge, går det også greit med 1 boks. 

Følg oppskriften nøye når du lager vaniljesmørkremen. Det er viktig at melkegrøten har romtemperatur når du pisker den inn i smørkremen. Det er dessuten viktig at den ferdige vaniljesmørkremen avkjøler nøyaktig 15 minutter i kjøleskapet. Står den for kort, blir kremen for bløt og står den for lenge, stivner den for mye.

Kaken oppbevares i kjøleskapet og er fin å fryse. Den smaker best servert romtemperert.

Se også "Magnolia Red Velvet Cake" og "Red Velvet Cupcakes".

Kakekategori
Allergier og preferanser

13 kommentarer

Jeg har nettopp blitt ferdig med denne kaken + smørkremen, og ELSKER den. Oppskriften er helt super :-)

Denne kaken har blitt en favoritt. Kjempe gøy å lage og alle elsker den.
Denne kan fint lages sukkerfri med tagatesse/stevia for de som har diabetikere i familien. :)
Syns frostingen er litt vanskelig å få pen, men pynter med sjokoladetrukket jordbær så blir den fin likevel :)

Jeg ønsker lage denne i en 28 cm springform. Hvor mye må jeg legge til på oppskriften??
Syntes kaken er helt fantastisk! :)

Prøvde meg på denne.den hevet ikke.. de to lagene er kanskje 2 cm høye hver. rekker ikke å kjøpe mer konditorfarge så morgendagens bursdagkake er ødelagt.

Kaken så veldig pen ut, men skal definitivt lage med ostekrem neste gang. Kremen med "melkegrøt" var egentlig ganske kvalmende da melkesmaken var ganske gjennomtrengende. Brukte laktosefri lettmelk, men mulig denne kremen bare skal være sånn på smak? Kaken trengte noe syrlig syns jeg.. Tror derfor den andre oppskriften du har lagt ut med ostekrem hadde slått bedre an. Mannen min er ikke kresen i det hele tatt, men han ble rimelig skuffet over denne versjonen. Så da må vi prøve på nytt da :p

Hei, har tenkt å bake denne kaken som 17.mai-kake, men lurer på om det går bra å bruke vaniljesukker istedet for vaniljeessens? Og cirka hvor høyt blir et lag av denne kaken?

Har prøvd meg på denne kaken sikkert 5-6 ganger nå, å er enig med det noen her sier. Den hever ikke LITT engang.. smaker veldig godt og alt, men er jo biiiitteliten og flat.. delte denne røra i 2 former på 22cm.. å likevell potteflate. HVER eneste gang, skjønner virkelig ikke hvorfor. Følger oppskriften til punkt og prikke, har ikke problemer med noen andre oppskrifter herfra. Å det er sinnsykt irriterende når det koster en formue for farge, å en må bruke så mye, åsså blir kaka bare mer som en pannekake.... hva tror du vi gjør feil??

Hei! Elsker kaka! Stor favoritt både i bursdager og selskaper! Jeg hadde også problemet med at den ikke hevet seg ordentlig første gang jeg bakte den, men andre gangen hadde jeg eddik i en liten skål og blandet ut natronet mens jeg rørte med en liten skje. Dette hjalp kaken og heve. Har gjort det sånn resten av gangene og det funker fint :)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift