Risboller

Risboller

21.11.2004
Risboller

Ingredienser

150 g Delfia fett (kokosfett)
100 g kokesjokolade
2 ss sterk kaffe
1 egg
150 g melis
1 ts vaniljesukker
6 dl puffet ris

Fremgangsmåte

Smelt Delfia fett i en liten kjele. Brekk opp sjokoladen i små biter og la den smelte i fettet. Ha i kaffe og rør blandingen jevn. Avkjøl.

Pisk egg og melis luftig. Bland i den avkjølte sjokoladeblandingen. Rør til slutt i puffet ris.

Fordel blandingen i papirformer ved hjelp av to spiseskjeer. La stivne i kjøleskapet.

Tips

Når "Risbollene" har stivnet kan du stable dem oppå hverandre i en tett kakeboks med matpapir imellom lagene. Oppbevares kjølig og helst i kjøleskapet.

Se også "Ristopper" og "Riskaker".

21.11.2004
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

58 kommentarer

Trodde dette skulle vært en enkel oppskrift, men kokesjokoladen og fettet skillte seg og skokoladen festet seg til bunnen og pisken. Brukte lys kokesjokolade i og med at det ikke står at en er nødt til å bruke mørk, fordi jeg synes det smaker bedre. Men dette ble en skikkelig fiasko! Må en bruke mørk kokesjokolade?? Isåfall burde det stå på oppskriften

Hm, så synd at forsøket ditt mislyktes, Maja. Det skal ikke ha noe å si om du bruker lys eller mørk sjokolade. Problemet her er vel at noe gikk galt da du smeltet sjokoladen. Jeg lar først delfiafettet smelte helt i kjelen. Så kan du godt ta platen av varmen før du tilsetter oppdelt sjokolade. La sjokoladen smelte i det varme delfiafettet og så rører du blandingen sammen. Skal ikke skille seg da. Blandingen med delfia og sjokolade skal ikke piskes, men røres sammen med en skje.

Det kan kanskje være lurt å smelte i vannbad. Da skal det ikke skille seg hvertfall. Sjokoladen må ikke bli for varm, og det er nok det som har skjedd hos deg.

Enig i at det kan være lurt å smelte i vannbad. Takk for tipset ditt, Yvonne!

Hvor mange risboller blir det?

Det husker jeg dessverre ikke. Men er en middels stor porsjon, så det blir ikke så altfor mange.

Jeg lagde dobbel porsjon, og fikk 16. Men så lagde jeg de gigantiske da :) kan tenke meg at en enkel porsjon gir ca 15-20 små.

Så da liker du best store kaker, Yvonne:) Det gjør jeg også:) Håper kakene falt i smak!

Jeg lagde halvannen porsjon her for et par dager siden, og da fikk jeg 24 stykker. Så med samme størrelse ville jo det blitt 16 stykker.

Yvonne: Du må virkelig ha lagd noen digre!! ;-) Jeg tror jeg holdt meg til en ganske normal størrelse. :-) Nam, nam, gleder meg til å spise! Men i år er det strengt forbudt å spise før lille julaften!! Jeg får så mange gjester på julaften, så jeg kan ikke risikere at alle kakene blir borte.

Takk for svar Marianne :) Så ingen smugspising før lille julaften på deg ;-)

Flott oppskrift! De smaker himmelsk! Jeg fikk 27 risboller med denne oppskriften :) (men om det har noen slags betydning så smeltet jeg 200 gr sjokolade sammen med 150 gr delfia isteden for 100 gr sjokolade)

Da lagde du de sikkert ikke så store som de andre her. Poenget her er vel at det er en smaksak hvor store man liker å ha kakene. De skal jo ikke stekes, så det spiller ingen rolle for fremgangsmåten. Takk for tilbakemeldingen Julianne:)

Skal den vær helt avkjølt før man har i alt det andre?

Holder om er lunkent, Trine.

Lurer dere på hvor og hvordan man puffer ris?? se www.facebook.com/taumolle her ligger det en videosnutt om hvor og hvordan... God jul og god bakst!!

Takk, Kjartan. God jul til deg og, men jeg tror det er vanligst å kjøpe puffet ris ferdig. God jul! Hilsen Trine

Enig med deg, Trine :-) God jul til dere begge fra meg

Hei,
Når skal vaniljesukkeret blandes inn?

Vaniljesukkeret blandes vanligvis inn med de andre tørrre ingridiensene, her sammen med melis :)

syntes det er sååå !!! mange bra oppskrifter på "det søte liv". Også risbollene ble perfekt. :)
Nå gleder jeg meg til å lage fløtekarameller :) putte i en fin glass krukke med en liten sløyfe på. Perfekt som julegave :)

Brukte 150 g delfiafett, 2 stk Dronning kokesjokolade, 1/2 plate Melkesjokolade, 1,5 dl kokosmelk og en pose Puffet ris.
Ble 14 stker..

Super oppskrift! Å kjempe enkel!! :) 3 dobblet og det ble 40 store boller :)

Skal prøve denne i morgen, men hvordan er det å bruke sukker i stedet for melis?

Jeg laget denne oppskriften i går, og de ble akkurat så gode som jeg husker fra barndommen :) eneste jeg stusset litt på var at det så ut til at det var så mye mere sjokoladeblanding enn puffet ris, så da jeg tok det i formene rant bare sjokoladen til bunns. Jeg leste et annet sted at man skulle fylle på med puffet ris til blandingen var mettet, så jeg gjorde det...og da ble de perfekte! Mitt lille tips til oppskriften...

Det står det skal være kaffe,skal det være kokt kaffe?? Varm elr kald??

Beste jeg har smakt! Var bare rett og slett helt perfekte:))) takk for mange gode oppskrifter:)

Hei! Hvordan tror du det funker å bruke puffet hvete til slike oppskrifter? Takk ellers for nydelig og inspirerende blogg.

Rører dere bare inn 2 ss kaffe i delfiafettet og sjokoladen eller blander dere ut kaffen med vann først?

Koker sterk kaffe.. Tror ikke det blir noe godt med kaffegrut i.. ;)

Heia. Laget disse i dag og lurer på hvorfor sjokoladen ble liggende i bunnen?
Jeg rørte flere ganger før jeg hadde de i formene, men fortsatt la all sjokoladen seg i bunn på papiret :(

Jeg syns det var for mye sjokolade og det la seg fort på bunnen av bollen, så jeg tilsatte bare mer ris.. Får se når de stivner om det hjalp.. :)

Går de ann å fryse risbollene?

Hei,
Dette er de beste risbollene jeg noen gang har laget.
Enkel og grei oppskrift.
Jeg hadde absolutt ingen problem med at det skillet seg, smeltet sjokolade og delfiafett sammen på middels varme.
Pisket eggedosis og blandet sammen til slutt, nyyyyyydelig !!!

Hei. Bruker du hele egget ilag med melis, eller bare eggehviten?

Går det an å lage uten egg?

må man ha kaffe i den? drikker ikke kaffe så jeg aner ikke hvordan jeg eventuelt skulle fått tak i det.

Jeg bruker ikke kaffe, liker ikke smaken

Delfia og sjokoladen skilte seg litt, men gikk fint. Glemte vaniljesukker da... men ble veldig godt fordeom. Doblet dosen og fikk laget 43 stk

Hei - vil ikke anbefale å tilsette mer puffet ris. Da blir de for tørre etter min smak. Vil heller se om man gjør noe feil - husk å pisk egg og melis luftig og tilsett sjokoladeblanding avkjølt.

Veldig gode!

Hei!

Når skal vaniljesukkeret tilsettes? ☺️
Takk for oppskrift!

- Maria

Pisk det sammen med eggedosisen, det bruker jeg! Perfekt resultat ;-)

Veldig gode risboller :-)

Hei, kan jeg bruke Flott matfett i stedet for Delfia?

Jeg pleier å synes det er litt lite sjokoladesmak på riskaker. Tilsatte 50 g (60%) i denne oppskriften og synes sjokoladesmaken kom godt til sin rett. Ellers veldig fin oppskrift.

Et tips er å legge inn i oppskriften at Delphia fettet bør smeltes på ikke for høy varme, ta av platen når ferdig smeltet, for så å legge kokesjokoladen oppi. Er det for varmt skiller sjokoladen seg. Det er ikke alle som vet slike basic ting, inkl meg selv - som måtte lage røra på nytt grunnet at sjoko'n skilte seg :-(

Jeg drikker ikke kaffi, går det an å ha kakao i istedenfor eventuelt? noen som vet..? =-/

Jeg lagde dobbel å det ble sukksess;) jeg brukte mørkkokesjokolade i vannbad. Dette har vert mitt favoritt snopp siden jeg var litten jente

1 ts vaniljesukker står det i oppskriften, men ikke når den skal brukes ?
ps er helt blank på slik så sikkert en selvfølge

Dette var den beste oppskriften jeg har brukt. De ble fine og gode,! Alt sto så greit på hvordan alt skulle utføres . Tusen takk

Veldig gode Jeg droppa kaffen og rocka de litt opp ved å ha i popcorn og nonstop også! Ellers syns jeg at litt flaksalt gjør seg. Moser det litt ekstra med fingrene før jeg drysser det i helt til sist. Salt og søtt er ❤️

Lagde risbolle for første gang i 2017.
Tenkte da å gjøre en liten vri og hadde ca 50 gram finhakket tørket mango og 50 gram mandelflak i røren. Fikk mye skryt av smaken på disse.
I år tester jeg med ca 100 gram finhakket blandet tørket frukt og bær. Blir spennende å høre reaksjonen på disse.

Kjempe gode, men samme problem som over. Sjokoladen ble liksom litt klumpete, og smeltet ikke ordentlig. Enda plata var skrudd av, men jeg tok frem sila og fikk silkemyk sjokolade uten klumper. Risbollene ble faste og kunne bare legge dem på et stekebrett i så store boller jeg ville ha. Tidligere oppskrifter jeg har prøvd har sjokoladen vært for tynn, så denne blir fast innslag hvert år!

Nå står risboller for tur, har ikke lagd det på mange mange år men nå står det på dagsorden.
Nytt av året er at jeg har tenkt å bytte ut kaffen med Baileys , er det noen som har prøvd det?

VIKTIG ! DERE SOM MISLYKTES MED BRENT SJOKOLADE! Mamma har sagt dette i alle år; SVAK VARME! FOR SJOKOLADE OG FOR FETT!

Heia jeg prøvde med melkesjokolade og kokesjokolade å d vart mye bedre.:)100gr.med en av vær:).å svak varme når jeg smelter å d går kjempe fint.:)

Perfekt oppskrift, enkel å lage o* knallgod!

Hva er holdbarheten i kjøleskap?

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter