Sitronkake med valmuefrø (Lemon Poppy Seed Cake)

Sitronkake med valmuefrø (Lemon Poppy Seed Cake)

23.03.2009

Vi snakker her om en engelsk "all-time" klassiker!

Denne myke formkaken smaker deilig sitron og får sine karakteristiske små, sorte prikker på grunn av valmuefrø ("poppy seeds").

Oppskriften er en luksusvariant fordi den dynkes med sitronsirup før den glaseres med sitronglasur. Mmm!

Sitronkake med valmuefrø (Lemon Poppy Seed Cake)

Ingredienser

200 g smør
4,5 dl sukker
4 egg
2 dl melk
7 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 dl valmuefrø (se tips)
1 ss revet sitronskall (2 sitroner)

Sitronsirup:
1 dl presset sitronsaft (2 sitroner)
2 dl sukker

Sitronglasur (kan sløfes):
250 g melis
presset saft av 1 sitron (se tips)

Fremgangsmåte

Pisk mykt smør og sukker til smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen. Sikt mel og bakepulver. Bland dette inn i smørkremen vekselsvis med melken. Rør så i valmuefrø og revet sitronskall.

Ha deigen i en godt smurt og strødd formkakeform med hull i midten (som rommer ca 2 liter). Jevn til overflaten. Stek kaken midt i ovnen ved 165°C i 60-75 min (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt).

Lag imens sitronsirupen: Ha presset sitronsaft og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret har løst seg opp.

Prikk den stekte kaken med en tannpirker eller kakenål. Hell sirupen over den varme kaken straks etter at den er tatt ut av ovnen. La kaken stå i formen i 10 min og la sirupen trekke godt inn i kaken. Hvelv kaken så ut av formen og la den bli helt avkjølt.

Bland sammen melis og sitronsaft til en tykk melisglasur. Tilsett sitronsaften litt og litt, til glasuren får passe konsistens. Ha i noen dråper med vann i tillegg hvis nødvendig.

Sett kaken på et kakefat og ringle over glasuren. La kaken stå i kjøleskapet til glasuren har stivnet.

Tips

Mengden valmuefrø kan reduseres til 0,5 dl hvis du vil ha litt færre prikker i kaken og litt mindre utpreget smak av valmuefrø.

Det er ikke sikkert at du trenger all saften fra sitronen når du lager melisglasuren. Prøv deg frem litt og litt med sitronsaft og eventuelt noen dråper med vann. Det kan være lurt å sile sitronsaften hvis du vil ha helt klumpfri glasur. Mange foretrekker å droppe melisglasuren, fordi kaken da blir litt mindre søt.

Kaken oppbevares innpakket i plast, slik at den holder seg myk. Den kan fryses, men da helst uten melisglasuren.

23.03.2009
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter