Svenske pepperkaker

Svenske pepperkaker

24.12.2009


"Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara!"

Ingen har vel illustrert den ultimate, svenske julefeiringen bedre enn Ingmar Bergman i den fantastiske filmen om "Fanny og Alexander" (1982).

Det var ikke mindre jul i hjemmet jeg vokste opp i - det sier litt at mamma hadde et eget værelse på loftet kun for oppbevaring av julepynten. Og det ble alltid kjøpt inn pepperkaker fra Sverige, som jeg husker som runde pepperkaker liggende tettpakket i rund, rød/grønn kakeboks.

Denne oppskriften på "Svenske pepperkaker" fant jeg på baksiden av en svensk pose med "pepperkakskryddor" - og ja, pepperkakene ble akkurat slik jeg husket dem - med god kryddersmak og den helt spesielle, porøse konsistensen.

Svenske pepperkaker

Ingredienser

300 g smør
1,5 dl lys sirup
4 dl sukker
2 ts kanel
2 ts ingefær
2 ts kardemomme
1 ts nellik
2 ts natron
3 egg
ca 13 dl hvetemel

Fremgangsmåte

Kok opp smør, sirup, sukker og krydder. Avkjøl. Bland i lett sammenpiskede egg. Bland natron med litt av melet og rør i. Ha så i resten av melet og elt sammen til en jevn deig. Pakk deigen inn i plast og la den hvile kjølig i minst 3 timer (eller over natten).

La deigen stå i romtemperatur en stund før utbaking. Kjevle ut deigen i små porsjoner og stikk ut pepperkaker i ønskede former. Legg kakene på bakepapirdekkede stekeplater med litt avstand imellom.

Stekes midt i ovnen ved 200°C i 8-10 min. Avkjøl på rist.

Tips

"Svenske pepperkaker" oppbevares i tettsluttet kakeboks.

Disse pepperkakene blir nokså porøs og annerledes i konsistensen enn vanlige, norske pepperkaker. Det er akkurat slik disse pepperkakene skal være og skyldes mange egg i deigen. Merk imidlertid at denne pepperkakedeigen ikke er så godt egnet til å lage pepperkakehus med.  

- -

HEJ, TOMTEGUBBAR

Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara!
Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara!
En liten tid vi leva här, med mycket möda och stort besvär.
Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara!

(Svensk julesang/danselek der man holder hverandre i hendene og løper på lang, lang rekke gjennom huset.)

24.12.2009
Kakekategori: 
Sesong: 
Allergier og preferanser: 

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter