Spiralkake med jordbær

Sponset innlegg.

Overrask gjestene dine med en kake som de aldri har sett maken til!

 


 


Som jeg fortalte da jeg postet oppskriften på Rullekake med yoghurtis for noen dager siden, har jeg på oppdrag for HOFF Potetmel laget noen kakeoppskrifter som inneholder potetmel. Oppskriftene mine samt andre oppskrifter og tips finner du på nettsiden www.potetmel.no.

I dag skal jeg vise dere hvordan man lager en superstilig Spiralkake! Kaken ser avansert ut, men er slett ikke så vanskelig å lage. Kaken lages rett og slett som to rullekakebunner, men i stedet for å rulle dem sammen som tradisjonelle rullekaker, deles kakebunnene opp i striper som legges sammen som en stor spiral.

Resultatet blir overraskende og vakkert!

 


 

Man kan lage denne spiralkaken med mange typer forskjellig fyll. Se for eksempel Spiralkake med sjokoladekrem.

Denne her har jeg fylt med en deilig jordbærsmørkrem og pyntet med friske jordbær.

 

 

Ingredienser:

Kakebunner:
♥ 3,5 dl hvetemel
♥ 1 dl potetmel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 10 egg
♥ 1 ss vaniljeekstrakt
♥ 4,5 dl sukker
♥ 4 ss smeltet smør
♥ 0,5 dl appelsinjuice

Jordbærsmørkrem:
♥ 6 eggeplommer
♥ 6 dl melis
♥ 450 g frosne jordbær
♥ 750 g smør
♥ (rød konditorfarge)

Pynt:
♥ 2 kurver friske jordbær

 

Fremgangsmåte:

Kakebunner:

Sikt hvetemel, potetmel og bakepulver. Skill de 10 eggene. Pisk eggeplommene sammen med vaniljeekstrakt og halvparten av sukkeret til lys og tykk eggedosis. Vend i det tørre sammen med smeltet smør og appelsinjuice.

Pisk eggehvitene til stivt skum. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til marengs. Vend marengsen inn i deigen.

Finn frem to stekeplater og dekk de med bakepapir. Fordel deigen på platene og bre den jevnt utover med en smørekniv.

Stek kakebunnene samtidig ved 160°C grader på varmluft i ca. 10 minutter. Bytt plasseringen på platene i ovnen og stek videre i ytterligere 6-10 minutter, til kakene er gylne og gjennomstekte.

Hvelv hver kake over på hvert sitt kjøkkenhåndkle som er drysset med sukker. Dra forsiktig av bakepapiret og avkjøl kakene med en langpanne (eller bruk noen håndklær hvis du ikke har to langpanner) over slik at kakene holder seg myke.
 

Jordbærsmørkrem:

Pisk eggeplommene sammen med melisen til tykk og lys eggedosis.

Varm opp de frosne jordbærene (jeg gjør dette kjapt i mikroen). Når jordbærene er tinte, moses de til en jevn puré ved hjelp av en blender eller stavmikser. Ha jordbærmosen i eggedosisen og bland godt. Ha så dette i en kjele og varm opp under stadig omrøring. Jordbærblandingen skal småkoke i 5-6 minutter mens du rører hele tiden. Den vil da bli litt tykkere i konsistensen. Avkjøl helt. Dette gjøres enten ved å sette kjelen i vaskekummen fylt med kaldt vann eller ved å sette kjelen en stund i fryseren.

Pisk mykt smør til det er lyst i fargen og luftig i konsistensen (dette tar ca. 5 minutter med elektrisk mikser). Vend i jordbærblandingen med en slikkepott. Farg jordbærkremen med litt konsentrert rød konditorfarge hvis du ønsker.

Sett jordbærkremen i kjøleskapet til den har passe tykk smørekonsistens.
 

Montering:

Del hver kake opp på langs i 4 striper og renskjær kantene. Jeg bruker sjelden linjal når jeg baker, men akkurat her kan det lønne seg slik at du får 8 kakestriper som er like brede (ellers får du ulik høyde på kaken).

Start med å smøre jordbærsmørkremen over to av stripene. Rull sammen den ene stripen. Legg rullen deretter på den andre stripen og fortsett å rulle så du får en spiral. Legg spiralen i midten på et stort kakefat. Smør så jordbærkrem på resten av kakestripene og legg de langs rullen på kakefatet. Begynn hver gang ved å legge begynnelsen på en stripe der den forrige sluttet. Slik bygger du opp en spiralkake med jordbærkrem mellom lagene.

 

 

Bruk resten av jordbærsmørkremen til å dekke hele kaken. Pynt toppen av kaken med friske jordbær.

 

 

Det er gøy å skjære opp denne kaken her...  Smile 

 

 

Festlig kake med WOW-effekt! 

 

 

Tips:

♥ Dette er en stor og mektig festkake! Det er riktig at du bruker 16 egg til denne kaken. Er det fest, så er det fest!  Smile   De 6 eggehvitene du får til overs, kan du for eksempel bruke til å lage en Pavlova, som du finner i mange varianter her på Det søte liv.

♥ Merk at jordbærkremen i denne kaken inneholder en god del smør. Det gjør smøkremen fast nok til å holde spiralkaken på plass. Det er viktig at du pisker smøret skikkelig lyst og luftig før du blander i jordbærblandingen. Bruk konsentrert konditorfarge (såkalt pastafarge) hvis du vil farge kremen litt rødere (det har jeg gjort da jeg lagde kaken på bildet).

♥ Kaken smaker aller best når den er romtemperert fordi jordbærsmørkremen da er myk og deilig. Kaken kan oppbevares i kjøleskapet i et par dager, men ta kaken ut av kjøleskapet i minst en halvtime før servering, så jordbærsmørkremen mykner igjen før du skjærer i kaken.

♥ Bruk søte jordbær for å få god jordbærsmak på kremen. Hvis du synes kremen smaker for lite jordbær, kan du forsiktig blande i litt ekstra jordbærsyltetøy. Bruk da fast jordbærsyltetøy og ikke rennende, ellers blir kremen for tynn i konsistensen. Det går også å smøre et tynt lag jordbærsyltetøy på kakestripene før du smører på kremen. 

♥ Denne kaken er nokså mektig og bør serveres i smale kakestykker. Friske jordbær balanserer godt resten av kaken. Jordbærsmaken forsterkes når du pynter kaken med masse friske jordbær.

 

 

♥ Potetmel er godt egnet til baking og du finner fra før allerede over 160 oppskrifter her på Det søte liv som inneholder potetmel. Potetmel gir sukkerbrød og lignende kakebunner en ekstra lett og luftig konsistens. 

 

 

Noen artige kjerringråd for bruk av potetmel:

♥ Visste du at plagsom kløe i forbindelse med soleksem og solbrenthet kan lindres ved å pudre potetmel på det utsatte hudområdet..?

♥ Visste du at potetmel også kan brukes på kviser? Pudre kvisene med potetmel om kvelden, og la det sitte på over natten. Gjenta behandlingen i 3-4 dager til kvisene er tørket inn.

♥ Visste du at potetmel kan fungere som middel for å fjerne vanskelige flekker fra rødvin, kaffe og brus?
Fersk flekk: Strø på rikelig med potetmel, og la det sitte over natten. Støvsug deretter opp potetmelet.
Gammel flekk: Fukt først flekken med vann og strø deretter på rikelig med potetmel. La det virke over natten, og støvsug deretter vekk potetmelet.

♥ Visste du at en teskje potetmel i blomstervannet til avskårne blomster vil gjøre at blomstene står lenger?

Se mer info, oppskrifter og tips på www.potetmel.no.

HOFF Potetmel på Facebook finner du HER.
 

 

Spiralkake med jordbær er en festkake som gjør seg godt både til 17. mai og utover våren og sommeren!

 

 

Kaken er stor nok til å servere hele selskapet...  Smile

 

 

Og det du måtte få til overs kan du fryse og spare til senere. Ta i så fall av de friske jordbærene før du fryser kaken. Når du senere tiner kaken igjen, legger du på ferske jordbær i skiver, og kaken ser nylaget og fin ut!

 

Nydelig kake!

 

Heart   Heart   Heart   Heart   Heart    Heart  

 




♥ ♥ ♥ ♥

Spiralkake med jordbær
Ingredienser

Kakebunner:
♥ 3,5 dl hvetemel
♥ 1 dl potetmel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 10 egg
♥ 1 ss vaniljeekstrakt
♥ 4,5 dl sukker
♥ 4 ss smeltet smør
♥ 0,5 dl appelsinjuice

Jordbærsmørkrem:
♥ 6 eggeplommer
♥ 6 dl melis
♥ 450 g frosne jordbær
♥ 750 g smør
♥ (rød konditorfarge)

Pynt:
♥ 2 kurver friske jordbær

Fremgangsmåte

Kakebunner:
Sikt hvetemel, potetmel og bakepulver. Skill de 10 eggene. Pisk eggeplommene sammen med vaniljeekstrakt og halvparten av sukkeret til lys og tykk eggedosis. Vend i det tørre sammen med smeltet smør og appelsinjuice. Pisk eggehvitene til stivt skum. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til marengs. Vend marengsen inn i deigen.

Finn frem to stekeplater og dekk de med bakepapir. Fordel deigen på platene og bre den jevnt utover med en smørekniv.

Stek kakebunnene samtidig ved 160°C grader på varmluft i ca. 10 minutter. Bytt plasseringen på platene i ovnen og stek videre i ytterligere 6-10 minutter, til kakene er gylne og gjennomstekte.

Hvelv hver kake over på hvert sitt kjøkkenhåndkle som er drysset med sukker. Dra forsiktig av bakepapiret og avkjøl kakene med en langpanne (eller bruk noen håndklær hvis du ikke har to langpanner) over slik at kakene holder seg myke.

Jordbærsmørkrem:
Pisk eggeplommene sammen med melisen til tykk og lys eggedosis.

Varm opp de frosne jordbærene (jeg gjør dette kjapt i mikroen). Når jordbærene er tinte, moses de til en jevn puré ved hjelp av en blender eller stavmikser. Ha jordbærmosen i eggedosisen og bland godt. Ha så dette i en kjele og varm opp under stadig omrøring. Jordbærblandingen skal småkoke i 5-6 minutter mens du rører hele tiden. Den vil da bli litt tykkere i konsistensen. Avkjøl helt. Dette gjøres enten ved å sette kjelen i vaskekummen fylt med kaldt vann eller ved å sette kjelen en stund i fryseren.

Pisk mykt smør til det er lyst i fargen og luftig i konsistensen (dette tar ca. 5 minutter med elektrisk mikser). Vend i jordbærblandingen med en slikkepott. Farg jordbærkremen med litt konsentrert rød konditorfarge hvis du ønsker.
Sett jordbærkremen i kjøleskapet til den har passe tykk smørekonsistens.

Montering:
Del hver kake opp på langs i 4 striper og renskjær kantene. Jeg bruker sjelden linjal når jeg baker, men akkurat her kan det lønne seg slik at du får 8 kakestriper som er like brede (ellers får du ulik høyde på kaken).

Start med å smøre jordbærsmørkremen over to av stripene. Rull sammen den ene stripen. Legg rullen deretter på den andre stripen og fortsett å rulle så du får en spiral. Legg spiralen i midten på et stort kakefat. Smør så jordbærkrem på resten av kakestripene og legg de langs rullen på kakefatet. Begynn hver gang ved å legge begynnelsen på en stripe der den forrige sluttet. Slik bygger du opp en spiralkake med jordbærkrem mellom lagene.

Bruk resten av jordbærsmørkremen til å dekke hele kaken. Pynt toppen av kaken med friske jordbær.

Tips

♥ Dette er en stor og mektig festkake! Det er riktig at du bruker 16 egg til denne kaken. De 6 eggehvitene du får til overs, kan du for eksempel bruke til å lage en Pavlova, som du finner i mange varianter her på Det søte liv.

♥ Merk at jordbærkremen i denne kaken inneholder en god del smør. Det gjør smøkremen fast nok til å holde spiralkaken på plass. Det er viktig at du pisker smøret skikkelig lyst og luftig før du blander i jordbærblandingen. Bruk konsentrert konditorfarge (såkalt pastafarge) hvis du vil farge kremen litt rødere (det har jeg gjort da jeg lagde kaken på bildet).

♥ Kaken smaker aller best når den er romtemperert fordi jordbærsmørkremen da er myk og deilig. Kaken kan oppbevares i kjøleskapet i et par dager, men ta kaken ut av kjøleskapet i minst en halvtime før servering, så jordbærsmørkremen mykner igjen før du skjærer i kaken.

♥ Bruk søte jordbær for å få god jordbærsmak på kremen. Hvis du synes kremen smaker for lite jordbær, kan du forsiktig blande i litt ekstra jordbærsyltetøy. Bruk da fast jordbærsyltetøy og ikke rennende, ellers blir kremen for tynn i konsistensen. Det går også å smøre et tynt lag jordbærsyltetøy på kakestripene før du smører på kremen. 

♥ Denne kaken er nokså mektig og bør serveres i smale kakestykker. Friske jordbær balanserer godt resten av kaken. Jordbærsmaken forsterkes når du pynter kaken med masse friske jordbær.

Kakekategori
Allergier og preferanser

23 kommentarer

Helt nydelig, elsker den! Har hatt lyst å lage en sånn kake en liten stund nå, men har ikke fått tid. Din ble jo gorgeous!

Blir denne veldig søt? Kanskje man kan tilsette noe sitron/lime-saft til smørkremen?

Som svar på av Kristine s. (ikke bekreftet)

Ja, det blir sikkert godt, men ikke ta for mye. Kremen kan skille seg litt hvis du tilsetter syre. Det er en mektig kake som jeg skriver, men godt med friske jordbær hjelper på det :)

Hei,

Hvor stor i diameter blir denne kaken? Du skriver at den er stor nok til hele selskapet, men vi vil gjerne ha flere typer kake. Kan da oppskriften halveres også lage kaken lavere?

Som svar på av Martine (ikke bekreftet)

Kaken blir egentlig normalt stor i diameter (du ser jo at jeg har lagt den på et helt normalt kakefat) - kanskje 28-30 cm i diameter hvis jeg skal tippe. Grunnen til at jeg skriver at den er stor nok til hele selskapet er at dette er en mektig kake på grunn av jordbærsmørkremen, så jeg tror at folk flest nok derfor synes at kaken smaker best i smale skiver.

Smørkremen min smaker BARE smør selvom jeg her fulgt oppskriften slavisk... Hvorfor det og hva kan jeg gjøre for at den skal smake bedre neste gang?

Hm, det kan være at jordbærene du brukte ikke hadde skikkelig søt jordbærsmak. Jordbærene på denne tiden av året varierer jo veldig mht hvor sterk jordbærsmak de har. Man kan forsterke jordbærsmaken på kremen ved å tilsette litt ekstra tykt jordbærsyltetøy til slutt. Man kan også smøre et tynt lag jordbærsyltetøy på kakestripene før man har over jordbærkremen.

Hei

Denne kaken ser kjempemorsom ut. Jeg er av typen som elsker rullekake, men misliker bløtekake. Og her har vi jo den perfekte middelvei. Spørsmålet er da om dette vil fungere med syltetøy og krem, eller om man er avhengig av smørkremen beskrevet for å få kaken til å sitte sammen. Har du prøvd?

Som svar på av Camilla (ikke bekreftet)

Det burde gå helt fint å fylle med annet fyll. Kaken blir nok fastere med smørkrem, men det burde ikke være absolutt nødvendig. Holder på med testing av annet fyll nå - har laget sjokoladevariant i dag og skal teste med syltetøy i løpet av de nærmeste dagene. Kan ikke svare deg sikkert i kveld, men hvis du følger med på Det søte liv så ser du nok resultatet av testingen min snart :-)

Hei. Denne kaken ser utrolig god ut. Tenkte å prøve den imorgen, men lurer på om det går an å gjøre kaken om til sjokoladekake og? Vil det smake godt det og?

Funker utmerket! Jeg lagde en sjokoladevariant i dag som kommer her på Det søte liv snart. Bare følg fremgangsmåten som jeg har beskrevet, men fyll med sjokoladekrem i stedet :-)

Hei Kristine! Denne kaken ser fantastisk ut! Jeg bor i utlandet og har kun gassovn, med litt aparte dimensjon på bakeplaten min - ca 48 x 30 cm. Tror du denne størrelsen vil fungere til å lage bunnene, eller bør jeg prøve å tilpasse dimensjonen? Kanskje eventuelt dele inn i 3 striper istedenfor 4? Denne ville tatt seg veldig godt ut på 17. mai-kakebordet! På forhånd takk for hjelpen!

Dette vart ei kake med tørr bunn og veldig smaklaus krem. Jordbæra var god smak på. Mykje tid og pengar rett i søpla. Dette er første kaka eg har mislykkast med. Kan ikkje anbefalast.

Hvilken type smør bruker du? Jeg bruker Soft til baking og smørkremen ble veldig rar. Syns den er for fett og mektig, og hvis jeg bruker 6dl melis så ble kremen ikke søt nok. Ikke helt fornøyd med resultat...

Den smakte veldig bra, men monteringen var forferdelig vanskelig. Bakte den 16.mai for å ha 17. men den kunne så absolutt ikke settes frem. Rett i søpla, mye penger og mye arbeid. Men det krever kanskje litt trening. Får heller prøve noe av det andre deilige du har oppskrift på.

Tenkte jeg skulle prøve denne kaka, for den ser kjempegod ut. Kan jeg bruke vaniljeessens i steden for vaniljeekstrakt, og hvor mye skal jeg da bruke?

Tusen takk for super oppskrift. Det tok litt tid, men resultatet ble vellykket og gjestene lot seg imponere :)

Her har du kake for fotball lag! Hadde vært artig med en serie forslag til fyll som gir nok stabilitet for kaka, og som gir inntrykk av forskjellige fotball lags farger. Når det er nok til alle på festen, så er det sikkert nok til hele fotballlaget også! Jeg vurderer å kjøre tur for å kjøpe blåbær for å lage en blå- hvit kake for å feire overstått cup kamp. Vet jo ikke om det blir seier eller trøste kake.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift