Skolebrød

"Skolebrød" har blitt en storfavoritt over hele landet og selges stort sett i alle konditorier, storkiosker og andre butikker som selger fersk gjærbakst. "Skolebrød" er imidlertid enkle å lage selv. - Dessuten er hjemmebakt alltid billigere og MYE bedre! Oppskriften gir 20 stk.

Skolebrød
Ingredienser

Gjærdeig:
50 g gjær
125 g smør
5 dl melk
1 egg
1,5 dl sukker
2 ts kardemomme
ca 1,5 liter hvetemel

Fyll:
5 dl ferdig vaniljekrem (f.eks. Piano)

Pynt:
5 dl melis
3 ss vann
kokos

Fremgangsmåte

Smelt smør og bland med melk. Varm til lunken (37°C). Smuldre opp gjæren i en bakebolle og løs opp i en del av den lunkne smør- og melkeblandingen. Bland i sammenpisket egg. Tilsett så sukker, kardemomme og mesteparten av melet til en løs deig. Heves til dobbelt størrelse (ca 40 min).

Ta deigen på bakebordet og kna inn resten av melet. Form store boller som settes på bakepapirkledd stekeplate og trykkes helt flate med hånden. Etterhev i 20 min.

Trykk en stor fordypning i midten av hver bolle med fingrene og legg en stor ss vaniljekrem i fordypningen. Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10 min. Avkjøles helt.

Lag tykk melisglasur og smør rundt fyllet på bollene. Ha kokos i en suppeskål e.l. og press i bollene slik at kokosen fester seg i melisglasuren. La glasuren stivne.

Tips

Det er viktig at du trykker helt ned til platen når du presser hullet i midten på de etterhevede bollene. Under steking vil bollene heve seg en god del. Hvis du ikke har presset hullet helt godt ned vil vaniljekremen flyte over og renne utover bollene under steking.

"Skolebrød" er best å fryse uten melisglasur og kokos fordi melisglasuren ellers kan skalle av. -Men det må sies at jeg har gjort det flere ganger uten at det har skjedd.

Se også oppskrift på "Skolebrød med eggekrem" og "Sjokoladeskolebrød".

Kakekategori

30 kommentarer

Fantastisk gode første gangeb jeg faktisk får til ein gjær bakst:). Elske oppskriftan din! Brukt flere ganger ☺️☺️☺️

Nydelige skolebrød! Enkle å lage og en utrolig bra oppskrift! Tusen takk for at du legger ut så mye godt

Hei!
Jeg har så vidt startet på oppskriften. Jeg smeltet smør og helte så i melk. Da klumpet smøret seg veldig.. Skulle jeg vente til smøret ble kaldt før jeg helte i melka? Har jeg ødelagt alt nå, og må begynne på nytt?

Når jeg skulle varme opp smøret og melken til 37 grader ordnet det seg :-) Smøret smeltet igjen.

Som svar på av Inger-Elisabeth Hem (ikke bekreftet)

Ja, smøret avkjøles jo litt når det tilsettes kald melk og dermed klumper det seg, men så smelter det igjen når temperaturen blir lunken (ca 37 grader). :-)

Hei, bollene bler super gode, men de ble ikke brune på toppen. Pleier du å pensle med egg?

Jeg og min stedatter Nora bakte disse og de ble heeelt fantastiske <3
Nora var meget stolt over baksten sin og jeg meget stolt over Norajenten:-)

Takk for en flott oppskrift <3

Ana og Nora

Aldri fått til gode skoleboller men disse var helt fantastiske. får beskjed om å bake de gang på gang :):) smelter i munnen :D

For en flott oppskriftDenne var enkel å lage og ser veldig bra ut. Lurer på en ting; kan jeg legge på sjokoladekremen når kaken er frossen? Sånn for å spare litt tid eller blir det bare tull.
Toni

Hei Emily, ja det går helt fint med tørrgjær i stedet for fersk gjær (selv om jeg vanligvis bruker fersk gjær). Tørrgjær trenger ikke å løses opp i smørmelken og kan blandes rett i halvparten av melet. Kna deigen sammen før du tilsetter resten av hvetemelet og knar deigen smidig.

Som svar på av Laila Kaiser (ikke bekreftet)

Ja, skolebrødene er fine å fryse! :-) Aller best uten melisglasur og kokos fordi glasuren kan skalle litt av ved tining, men begge deler går greit.

Hei!
Lagde deigen og emnene i går. Sette stekeplaten direkte i fryseren, dekket med plastfolie. Tok dem opp igjen før jeg la meg i går. Satte dem i kjøleskapet. I dag satte jeg dem på benken til etterheving ca 1 time før jeg starte dem på 200 grader i ca 10 min. Har ALDRI fått til gjærbakst..... før i dag :-)

Hvetemel skal som regel oppgis i gram/kilogram, og ikke i liter/dl... dette er en unaturlig måleenhet på hvetemel.

Laga halvparten. Hadde 2 egg isted for 1. Brukte tørr jær. Lagt den i omn for heve (ellers tar det en evighet). Fikk 18 bollar. Plan var å lage små som svigermor lager. Men de ble kjempestore da jeg stekte dem med krem Takk for oppskriften

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift