Ostekake med skogsblåbær

Dette er en spennende og svært god variant av den tradisjonelle ostekaken!

Jeg bruker her norske skogsblåbær, som er de beste blåbærene som finnes! 

Ostekake med skogsblåbær
Ingredienser

Bunn:
225 g søt havrekjeks (f.eks. 3/4 pk Bixit)
100 g smør

Fyll:
1 pk sitrongelépulver
2,5 dl kokende vann
3 dl lettrømme
200 g kremost (f.eks. Philadelfia)
100 g melis
1 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte

Pynt:
300 g frosne blåbær (gjerne opptinte)
1 pk skogsbærgelépulver
2,5 dl vann

Fremgangsmåte

Knus kjeksen i en morter eller knus kjeksen ved å ha den i en plastikpose og kjevle over. Bland kjekssmulene med smeltet smør. Ha en kakering (26 cm i diameter) direkte på et passende fat (se bildet). Klem kjeksblandingen i bunnen og helt inn til kanten på kakeringen. (Alternativt: bruk den nye typen kakeform som kombinerer springform med kakefat.) Sett formen kaldt.

Løs opp sitrongelépulveret til fyllet i kokende vann. Avkjøl til den er kald, men fortsatt flytende. Pisk sammen rømme, kremost, melis og vaniljesukker. Pisk kremfløten stiv og pisk kremen deretter inn i fyllet. Pisk til slutt inn avkjølt gelé i en tynn stråle. Hell fyllet i kakeformen og la kaken stivne i kjøleskapet (4-6 timer).

Tin blåbærene (gjerne i mikro). Legg de tinte bærene oppå den stivnede ostefromasjen.

Mål opp saften fra de tinte blåbærene og spe med vann til du har 2,5 dl. Kok opp dette og ha i skogsbærgelépulveret. Rør til gelépulveret har løst seg opp. Avkjøl til geléen er kald, men fortsatt flytende. Hell den så forsiktig i formen over blåbærene. Sett kaken tilbake i kjøleskapet til gelélokket har stivnet. Skjær forsiktig langs kakeringen med en kniv og fjern kakeringen.

Tips

Ønsker du mindre ostesmak, kan du bruke 125 g kremost i stedet for 200 g(bruk f.eks. 1 pk Tine kremost i stedet for 1 pk Philadelfia).

Bruk elektrisk mikser når du blander fyllet, slik at blandingen blir helt jevn.

Ikke ta av kakeringen før du heller over geléen. Selv om du setter kakeringen tilbake rundt kaken, vil geléen renne ut igjennom sprekkene mellom formen og kaken fordi den er så tyntflytende.

Det er min erfaring at kjeksbunnen kan sitte litt fast i fatet når kaken kommer rett fra kjøleskapet, så jeg pleier å la kaken stå i romtemperatur en liten stund før severing. Da blir smøret i bunnen mykere og kakestykkene penere.

Kaken er holdbar i kjøleskapet!

Kakekategori
Allergier og preferanser

4 kommentarer

Hei:)
Jeg lagde denne kaka i går å stod over nattan. Men mamma sa at når hun skulle ta av formen datt det hvite litt ut. Var ikke stiv nok. Hva kan være grunnen til det? Den smakte himmels å fikk masse skryt men skulle gjerne vist hva årsaken til det var:)

Hei jeg lurte på det sitrongelepulver er det egentlig den posen som det står sitronsyre på?? Eller gelatinpulver ?? Finner ikke skogsbærgelepulver heller

Hei! Har laget denne kaken flere ganger og den er fantastisk! Skal lage til konfirmasjon og lurer på om den kan fryses?

Mirjam

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift