Opp ned-kake

Denne fantastisk gode kaken fikk jeg første gang servert i et bursdagsselskap mens jeg studerte i Bergen. Kaken kjennetegnes av at den lages med nøttelokket i bunn og så snus opp ned før servering. Jeg husker at jeg spurte om oppskriften før jeg hadde kommet halvveis i det første kakestykket. Kaken innholder alt jeg liker best: sjokoladekake, kaffe, hasselnøttkaramell, pisket krem og vaniljekrem. Ikke rart at dette fortsatt er en av de beste kakene jeg vet om!

 

 

Opp ned-kake
Ingredienser

Nøttelokk:
75 g smør
50 g sukker
100 g hasselnøtter

Kakebunn:
3 egg
3 dl sukker
1 ss kakao
1 dl kaffe
3 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver

Fyll:
5 dl ferdig vaniljekrem
5 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Begynn med nøttelokket: Hakk nøttene grovt. Smelt smøret i en liten kjele og ha i sukkeret og nøttene. Kle bunn og kanter på en rund kakeform (24 cm i diameter) med aluminiumsfolie (NB! ikke bakepapir!). Fordel nøtteblandingen i bunnen på formen.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør ut kakao i lunken kaffe og ha i eggedosisen vekselsvis med det tørre. Hell deigen i kakeformen. Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i 45 min. Avkjøl kaken i formen til den er lunken. Ta kaken ut av formen og fjern folien (se tips). Del kaken i 3 bunner.

Pisk kremfløten til krem og bland ca. 1/3 av kremen forsiktig med vaniljekremen. Fordel fyllet mellom kakebunnene. Smak resten av den piskede kremen til med vaniljesukker. Ha den så i en kakesprøyte og sprøyt kremen rundt kanten på kaken.

Tips

Vær oppmerksom på at nøttelokket har en tendens til å falle litt fra hverandre i kantene når du drar av aluminiumsfolien. Press da lokket bare sammen igjen med hendene mens kaken er lunken. Sett så kaken i kjøleskapet til nøttelokket har stivnet. Da er det også mye lettere å dele kaken i 3 bunner.

- -

I BAKVENDTLAND

"I bakvendtland der øst er vest og fem og to er ni
er alle barna sjelegla´når ferien er forbi.
De tropper opp på skolen for å ta et skippertak
med skolesekk på magen sin og lueskyggen bak.
For i bakvendtland, der kan alt gå an,
der er de like tøysete og rare alle mann.

Den første timen pleier de å synge littegrann.
Da tar de siste verset av en sang de ikke kan,
og er det no´n som kan den skjenner lærer´n frykteli´,
og de må stå i skammekrok til timen er forbi.
For i bakvendtland, der kan alt gå an,
der er de like tøysete og rare alle mann.

Og strever de med brøkregning og ikke får det til,
så kan de ta opp maten sin og spise hvis de vil,
har de loff med sirup på, blir lærer´n veldig gla´,
og skriver i anmerkningsboka: pluss og meget bra!
For i bakvendtland, der kan alt gå an,
der er de like tøysete og rare alle mann.

Når tannlegen skal komme synes barna det er gøy,
for han plomberer tennene med knekk og syltetøy.
I hjemmelekse skal de bare synge trallala,
og varebind på bøkene får ingen lov å ha.
For i bakvendtland, der kan alt gå an,
der er de like tøysete og rare alle mann.

Når barna første dagen går til skolehusets grind,
så starter de i syv´nde klasse når de skrives inn.
Så blir de flyttet nedover i klasser pø om pø
og går ut ifra første klasse dumme som et brød.
For i bakvendtland, der kan alt gå an,
der er de like tøysete og rare alle mann.

Ja slik er det i bakvendtland, slik er det ikke her.
Her starter vi i første klasse alle og enhver
med skolesekk og varebind og sanger som vi kan,
blant annet denne nye vi har lært om bakvendtland..
For i bakvendtland, der kan alt gå an,
der er de like tøysete og rare alle mann."

 

 

 

 

 

Kakekategori

6 kommentarer

Kan man fryse kakebunnen og nøttelokket hver for seg, for så å ta det opp senere og "montere" med krem?

Hei Hanne, du kan lage kakebunnen (der nøttelokket er en del av kakebunnen) klar på forhånd og fryse ned. Altså ikke kakebunn og nøttebunn hver for seg slik du skriver, men lage kakebunnen klar (med både kake og nøttelokk på toppen) og fryse ned. Du må gjerne dele kaken på midten og legge et stykke bakepapir mellom kakelagene. Nøttelokket vil da være oversiden av den ene kakebunnen. Dermed er kaken helt klar til å fylles og pyntes med krem når du tar den ut av fryseren og tiner den :-)

Denne kaka har vært på kakebord i familien vår siden 80-tallet, med akkurat denne oppskriften. Jeg har bakt denne mye. Sist gang jeg bakte, så laga jeg den glutenfri. Bytta ut melet med 1 1/2 del potetmel og 1 1/2 dl Toro glutenfrie kakemix. Det fungerte veldig fint! Bunnen ble litt lavere og seigere, men fikk masse skryt. (nå hadde jo ikke disse smakt originalen, hehe)
Kaka er også fin å servere som 'naken kake', da den gjør seg veldig fint med nøttelokket. Jeg syns også at både smak og konsistens på kremen blir bedre ved å koke opp vaniljekrem (bruk en liten Freia-pose). Ferdig vaniljekrem blir veldig løs i konsistensen.

Min absolutte favorittkake! smaker så godt ! Jeg lager med mandler i stedet for hasselnøtter, syns det blir best :)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift