Brune pinner

Dette er min bestemors fantastisk gode oppskrift på "Brune pinner". Kakene blir små og litt myke. Det lukter kanel og jul i hele huset når du lager disse deilige småkakene. Til og med min mor (som er utenlandsk og generelt skeptisk til norske julekaker) FORGUDER disse kakene. Oppskriften gir ca 80 stk. Se også "Brune stenger", som er basert på lignende oppskrift, men som gir større, sprøere og lysere kaker med litt mildere smak.

Brune pinner
Ingredienser

200 g smør
200 g sukker
1 eggeplomme
3 ts vaniljesukker
4 ts kanel
1 ts natron
1 (stor) ss mørk sirup
300 g hvetemel

Pynt:
1 eggehvite til pensling
hakkede mandler
perlesukker

Fremgangsmåte

Pisk mykt smør og sukker til smørkrem. Pisk inn eggeplommen. Varm en stor, toppet ss mørk sirup i en liten kjele eller i mikro til den blir flytende og rør inn i smørkremen. Sikt sammen det tørre og tilsett. Kna sammen med hendene til du får en jevn deig.

Del deigen i 6 emner. Trill 6 ruller med samme lengde som langsiden av en stekeplate. Legg dem alle sammen ved siden av hverandre på en bakepapirkledd stekeplate (se tips). Trykk rullene litt flate med fingrene. Pensle stengene med eggehvite og strø over rikelig med hakkede mandler og perlesukker.

Stek midt i ovnen ved 225°C i ca 10 min. Skjær stengene opp på skrå med en skarp kniv mens de er lunkne. La pinnene avkjøles noe på platen før de flyttes forsiktig over på rist med en stekespade og avkjøles helt.

Tips

Ikke reduser mengden med kanel selv om du kanskje synes at det høres mye ut med 4 ts. Mye kanel er selve hemmeligheten bak den utrolig gode smaken på disse småkakene.

Stengene flyter ut under steking. Dersom du har alle 6 stengene på samme plate, forhindrer du at de flyter ut for mye. Dermed blir kakene små og litt myke. Vil du ha dem større og sprøere, steker du 3 stenger på hver plate og trykker dem godt utover. Dermed har stengene bedre plass til å flyte ut under stekingen. Reduser da steketemperaturen til 180°C.

Kakene kan oppbevares lenge i tett kakeboks, og kakene kan også fryses.

Kakekategori
Sesong

26 kommentarer

Hei,

Disse lagde jeg til jul i fjor, og de var så utrolig gode! Så nå skal jeg lage de i år igjen. De er blitt en tradisjon nå. Tusen takk for kjempe god oppskrift :)

Som svar på av Anne-Line Stene (ikke bekreftet)

Så glad for å høre det:-)) Elsker disse kakene helt siden jeg var liten jente:-)

Helt fantastisk, alt du deler oppskrift på er jo godt. Jeg har brukt oppskriftene dine masse :) Tusen takk!!

Hei!
Hvis jeg skal doble oppskriften skal jeg virkelig ha dobbelt opp med kanel da?

Som svar på av Tonje Johansen (ikke bekreftet)

Ja, det ville jeg ha gjort:-) Men for all del - det blir god kanelsmak med halvparten også. Bare jeg som liker mye av alt ...;-)

Tenkte jeg ville prøve denne oppskriften i år! Går det greit å bruke lys sirup i stedet for mørk?

deigen bare faller fra hverandre når jeg skal rulle de - hva kan jeg gjøre ?

Kjøpte ferdige hos Baker Nordy og ønsker å lage hjemmelagde til jul men de forsvinner som dugg for solen.
De er bare helt nydelige og må nok bake flere porsjoner før jul Flotte å pakke inn å gi bort i julegave også

Veldig gode meeen, ble litt mye kanel smak i forhold til det jeg og gubben er vant med på brune pinner

Har lager 1 porsjon som snart er spist opp. I morgen i gang med nye porsjoner sammen med sønn og barnebarn. Veldig goe :-)

Disse er bakt i dag, kjempegode!!!, som alt annet fra det søte liv Anbefales å prøve, lettvint oppskrift

hei mamma og jeg har brukt din oppskrift i dag på brunepinner

de ble gode men bestemor mine er bede hilsen jessica

Vi elsker denne oppskriften! Har brukt den flere år på rad. Endrer ikke på noenting, den er helt perfekt synes vi :)

Fantastisk gode kaker til jul! Superlette å lage og fryktelig gode. Bruker 4 ts kanel, sånn som oppskriften sier, og det er bare nydelig!
Det eneste jeg gjør annerledes er at jeg steker dem på 175 grader i 12-15 minutter, altså noe lavere varme og litt lenger tid.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift