Osteboller


Hei kjære dere!

Er det flere enn meg som koser seg med vinterferie? Her skal du uansett få en supergod oppskrift av meg, som er spesielt beregnet på deg som er glad i alt med ost! .... Jeg er utrolig svak for gode oster, det må jeg bare innrømme. Smile  

I tillegg til at oster selvfølgelig er flotte å servere som de er til ulike osteanretninger, er det faktisk også mye godt man kan bake med ost!

 

 

Dette er også oppskriften jeg publiserte på godt.no og i min helgespalte i VG søndag forrige helg. Flere har allerede skrevet til meg om at de synes disse ostebollene er fantastiske!

Disse ostebollene lages med tre typer ost: De fylles med en god bit mozarella og drysses deretter med revet cheddar og parmesan. Den supergode smaken kommer dessuten av at deigen til ostebollene inneholder både smør, olivenolje, salt og hvitløkspulver. I tillegg skal ostebollene pensles med en blanding av smeltet smør, hvitløkspulver og fersk oregano etter steking.

 

Mmm...., som du hører er dette mektige saker, men jeg kan garantere at smaken er fantastisk!

 

 

Server ostebollene mens de fortsatt er varme og nystekte, slik at osten inni bollene er bløt og deilig.

Yum  Yum  Yum 

 

 

Oppskriften gir 20 stk.

 

Ingredienser:

♥ 2 ss tørrgjær
♥ 2 ss sukker
♥ 2 ts hvitløkspulver
♥ 2 ts salt
♥ 2,5 dl lunkent vann
♥ 0,5 dl olivenolje
♥ 75 g smør, smeltet
♥ 7 dl hvetemel

Fyll:
♥ 300 g modnet mozarella

Topping:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
- -
♥ 200 g cheddar
♥ 50 g parmesan

Pensling:
♥ 75 g smør, smeltet
♥ 1 ts hvitløkspulver
♥ 1 neve fersk oregano

 

Fremgangsmåte:

Ha 3 dl av hvetemelet i en bolle.  Bland i tørrgjær, sukker, hvitløkspulver og salt.  

Bland lunkent vann, olivenolje og smeltet smør. Ha dette i bollen med det tørre og rør godt sammen. Tilsett resten av hvetemelet og elt deigen i noen minutter. La deigen heve i 30 minutter.

Del deigen opp i 20 like store emner. Fyll hvert emne med en bit mozarellaost og trill runde boller.

Legg bollene på et bakepapirdekket stekebrett med skjøten ned.

Visp sammen et egg og litt melk og pensle over bollene. Dryss over rikelig med revet cheddar og parmesan.

Stek ostebollene midt i ovnen ved 180°C i 10-15 minutter, til de er gylne i fargen.

Mens bollene steker, blander du sammen smeltet smør, hvitløkspulver og fersk oregano.

Pensle ostebollene med blandingen straks de kommer ut av ovnen.

 

 

 

Tips:

♥ Bruk ost av god kvalitet!

 


♥ Jeg testet å fylle bollene med både mozzarella og Jarlsbergost - begge deler ble supergodt!

 

♥ Jeg synes hvitløkspulver er enormt viktig for å få den beste smaken på ostebollene, men så er jo jeg veldig glad i smaken av hvitløk. Hvis du er mer forsiktig med hvitløk, er det jo bare å redusere mengden hvitløkspulver eller å droppe det helt.

 

 

♥ Ostebollene smaker aller best helt nystekte. Osteboller som du får til overs kan oppbevares i plast eller fryses. Du bør da varme ostebollene opp igjen i ovnen rett før servering.

♥ Ostebollene smaker nydelig som tilbehør til for eksempel en pastamiddag eller en stor og fin salat.

 

 

Disse nystekte ostebollene lukter himmelsk av ost og hvitløk!

 


Åh...., nam!  Yum 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Osteboller
Ingredienser

♥ 2 ss tørrgjær
♥ 2 ss sukker
♥ 2 ts hvitløkspulver
♥ 2 ts salt
♥ 2,5 dl lunkent vann
♥ 0,5 dl olivenolje
♥ 75 g smør, smeltet
♥ 7 dl hvetemel

Fyll:
♥ 300 g modnet mozarella

Topping:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
- -
♥ 200 g cheddar
♥ 50 g parmesan

Pensling:
♥ 75 g smør, smeltet
♥ 1 ts hvitløkspulver
♥ 1 neve fersk oregano

Fremgangsmåte

Ha 3 dl av hvetemelet i en bolle.  Bland i tørrgjær, sukker, hvitløkspulver og salt.  Bland lunkent vann, olivenolje og smeltet smør. Ha dette i bollen med det tørre og rør godt sammen. Tilsett resten av hvetemelet og elt deigen i noen minutter. La deigen heve i 30 minutter.

Del deigen opp i 20 like store emner. Fyll hvert emne med en bit mozarellaost og trill runde boller. Legg bollene på et bakepapirdekket stekebrett med skjøten ned.

Visp sammen et egg og litt melk og pensle over bollene. Dryss over rikelig med revet cheddar og parmesan.

Stek ostebollene midt i ovnen ved 180°C i 10-15 minutter, til de er gylne i fargen.

Mens bollene steker, blander du sammen smeltet smør, hvitløkspulver og fersk oregano.

Pensle ostebollene med blandingen straks de kommer ut av ovnen.

Tips

♥ Bruk ost av god kvalitet! Jeg testet å fylle bollene med både mozzarella og Jarlsbergost - begge deler ble supergodt!

♥ Jeg synes hvitløkspulver er enormt viktig for å få den beste smaken på ostebollene, men så er jo jeg veldig glad i smaken av hvitløk. Hvis du er mer forsiktig med hvitløk, er det jo bare å redusere mengden hvitløkspulver eller å droppe det helt.

♥ Ostebollene smaker aller best helt nystekte. Osteboller som du får til overs kan oppbevares i plast eller fryses. Du bør da varme ostebollene opp igjen i ovnen rett før servering.

♥ Ostebollene smaker nydelig som tilbehør til for eksempel en pastamiddag eller en stor og fin salat.

Kakekategori
Brødbakst
Sesong
Allergier og preferanser

10 kommentarer

Vil for min del tro det går helt fint. Uten sukkeret blir det litt mindre næring for gjæren, så kanskje ta i litt mer gjær? Å bytte ut med speltmel ville jeg gjort selv og, uten å gjøre endringer. Vet at speltmel skal eltes mindre enn hvetemel, men her var det ikke så mye elting i utgangspunktet, så da går det nok fint det og:)

Hei
Hvor mye tilsvarer 2 ss tørrgjær hvis jeg bruker ferskgjær?

Som svar på av Tiril Lindberg (ikke bekreftet)

Du kan bruke 3/4 av en vanlig pakke ferskgjær (blå type).

Hei.
Hvordan får du osten til å legge seg oppå bollene?
Vi har de i ovnen nå, men da vi strødde på osten falt den jo bare ned på bakeplaten...

Som svar på av Grete Hovde (ikke bekreftet)

Hei, for min del ville jeg nok bare lagt halve osteskiver oppå;) Var litt skeptisk første gang men smeltet til å bli akkurat som ostebriksene i butikken. Håper det ga deg litt svar i hvertfall!

Som svar på av Grete Hovde (ikke bekreftet)

Hei Grete, jeg ser nå at jeg har glemt å skrive i oppskriften at bollene skal pensles med egg før de strøs med osten. Da fester osten seg fint til bollene. Beklager. Oppskriften er korrigert nå.

oppskriftene dine er fantastiske. har prøvd mange av de og flere blir det :-) tusen takk. et av mine favoritt steder dette

med hilsen Cicilie Anette

Tenkte å prøve disse, men det ser ut som om du har brukt rosiner her (eller er det noe annet)? Det står ikke i noe om det i oppskriften, så jeg lurer. For meg høres det ikke noe godt ut å kombinere rosiner med hvitløk og ost... Hvilken erfaring har du gjort deg? ;)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift