Julekake


Norsk jul er ikke norsk jul uten en ekte julekake! 

Julekake er en klassisk søt hvetekake, som er elsket av store og små.

Og hva er vel deiligere enn nystekt julekake, kanskje med litt smør og brunost på...?

Julekaken er fin å fryse og kan derfor gjerne lages i forveien og hentes frem i julen. 

Denne oppskriften gir 2 store, runde julekaker. 

Julekake
Ingredienser

50 g gjær
150 g smør
6,5 dl helmelk
150 g sukker
2 ts kardemomme
1 kg hvetemel
200 g rosiner
100 g sukat (kan sløyfes)

Pensling:
1 egg
litt melk

Fremgangsmåte

Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melken i smøret og varm opp blandingen til den er fingervarm. Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Tilsett resten av smørmelken, sukker og kardemomme. Ha i hvetemelet og elt deigen god, ca. 10 minutter med kjøkkenmaskin. Kna inn rosinene og eventuelt sukat helt til slutt. La deigen heve tildekket i cirka 1 time.

Ha deigen på bakebordet (eventuelt med litt ekstra hvetemel hvis deigen kjennes klissete) og elt den smidig. Del deigen i 2 emner og form to runde kaker. Sett dem på hver sin stekeplate dekket med bakepapir. Etterhev julekakene i 20 minutter.

Pisk sammen egg og melk med en gaffel og pensle jevnt over kakene. Stek kakene hver for seg midt i ovnen ved 175°C grader i 40 minutter. Dekk over med et stykke bakepapir de siste minuttene dersom du synes julekakene blir for mørke på overflaten.

Tips

Dropp egg til pensling hvis du ønsker helt eggfri Julekake. Du kan i stedet pensle over med litt melk. Det gir en litt mattere overflate enn om du pensler med egg.

Denne oppskriften gir som sagt 2 veldig saftige og gode julekaker, så dermed har du en som du kan fryse ned og spare til senere. Eller du kan lage Juleboller eller Julebrød av halvparten av deigen.

Jeg har her laget julekaken med bare rosiner, men tilsett gjerne 100 g sukat i tillegg hvis du er glad i det. 

- -

GLADE JUL, HELLIGE JUL!

1. Glade jul, hellige jul!
Engler daler ned i skjul.
Hit de flyver med paradisgrønt;
hvor de ser hva for Gud er skjønt,
:/: lønnlig i blant oss de går. :/:

2. Julefryd, evig fryd
hellig sang med himmelsk lyd!
Det er engler som hyrdene så
dengang Herren i krybben lå,
:/: evig er englenes sang :/:

3. Fred på jord, fryd på jord,
Jesusbarnet iblandt oss bor!
Englene synger om barnet så smukt,
han har himmelrik dør opplukt.
:/: Salig er englenes sang. :/:

4. Salig fred, himmels fred
toner julenatt her ned.
Engler bringer til store og små
bud om han som i krybben lå-
:/: Fryd deg hver sjel han har frelst! :/:

(Tekst: H.A. Brorson, Melodi: F.X. Gruber)

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

12 kommentarer

Nydelig!!
Jeg prøvde denne rett før jul, og den var deilig!
Her har vi hatt gjester hele jula, og i kveld er det enda flere som har bedt seg hit. Nå har det begynnt å minke på småkakene, og jeg begynner i det hele tatt å bli litt mettet på det, så nå tenkte jeg å lage denne. Uten sukater for min del, men minst dobbelt så mye rosiner!!! Mmm :-)

Min far hade ett bageri i Uppsala under kriget. Bageriet levererade bröd till det norska "polislägret" som fanns i Gottröra under de sista krigsåren (det låg nära det nuvarande Arlanda). Före jul fick bageriet tillstånd att från Statens beredskapslager köpa läckerheter som vi inte sett på flera år, russin, suckat och annat för att kunna leverera Norsk Julekaka till lägret. Någon Julekaka letade sig också till vårt hem. Då blev det stor fest!!!

Jeg er veldig fornøyd og glad for dine oppskrifter. Har lagd veldig mye forskjellig jeg har funnet her, senest Julekake, de var fantastiske, og ble borte på en blunk! ; ) Så jeg må lage nye til jul! Tusen takk!

Jeg lagde disse julekakene til jul og de falt virkelig i smak. Måtte bake to runder, da flere ville smake på bakverket. Det eneste jeg kunne tenke meg å være obs på er hvor store de blir. Jeg kommer derfor til neste jul å dele deigen opp i tre deler istedenfor to.

Hej. Disse skal bakes! Ser kjempe gode ut. Ett spørsmål. Steker du julebrødene tilsammens? Eller får den ene vente på benken mens du steker den første?

Lurer på hva vi gjør galt, deigen ble så veldig bløt i konsistens nesten flytende.
Har fulgt oppskriften til punkt og prikke.
Men måtte tilsette en god del ekstra mel for å få en deig.

Hei på deg Kristine, og godt nyttår 2024.
Dette er bare en melding for å si at de oppskriftene og metodene som du publiserer er noe av det beste man kan finne på norske nettsteder. Meget bra, med god oversikt, godt språk, enkle forklaringer og godt resultat hvis man følger oppskriftene nøye.
Håper du får et strålende år i 2024, jeg ser frem til flere gode matopplevelser med deg som insprasjon.
Bamseklem fra Mette Fjeldheim på Kongsberg!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift