Statoilboller

 

Dette er en oppskrift som har florert lenge på nettet som "Statoilboller", og stammer nok fra den tiden Statoil hadde bensinstasjoner over hele landet hvor man kunne kjøpe varme, myke, nystekte boller. Nå har jo disse bensinstasjonene forsvunnet for lengst (eller blitt til Circle K), men bolleoppskriften lever videre.

 

 

Statoilbollene blir veldig myke og gode, og har herlig kardemommesmak.

Det er også et poeng at bollene skal settes tett ved siden av hverandre på platen slik at de vokser sammen under stekingen. Da må man dra de ferdigstekte bollene fra hverandre og de blir ekstra myke i kantene.  

 

 

Oppskriften gir 20 boller. 

 

 


Ingredienser:

♥ 150 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 150 g sukker
♥ 4 ts kardemomme
♥ 1 ts bakepulver
♥ 1 egg
♥ 1 kg hvetemel

Pensling:
♥ 1 egg


Fremgangsmåte:

Smelt smøret og bland smøret med melken. Varm opp blandingen til den er lunken. Løs opp gjæren i væsken.

Tilsett sukker, kardemomme, bakepulver og sammenpisket egg. 

Ha så i hvetemelet og kna deigen godt (10-15 minutter med kjøkkenmaskin med eltekrok).

La deigen heve i 1 time.

 

 

Del deigen i 20 like store emner (à 80-90 gram). Trill runde boller som alle settes på en og samme bakepapirdekkede stekeplate.

 

 

La bollene etterheve i 1 time.

Pensle over bollene med sammenpisket egg.

Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10-12 minutter. 

 

 

 

Så herlig når bollene vokser sammen... det gjør bollene så myke...  Yum  

 

 

 

Tips:

♥ Det går fint å bruke tørrgjær (1 pakke). I så fall blander du gjæren med de tørre ingrediensene før du blander inn lunken væske. 

♥ Hvis du ønsker, kan du ved slutten av eltingen av deigen kna inn bløtlagte rosiner, sjokoladebiter, hakket fudge, melkesjokolade, daim eller annet du måtte like.

♥ I originaloppskriften står det 1 kg hvetemel. Personlig synes jeg det holder med 900 g, men tilpass mengden så du får en deig som er god å elte, og bruk eventuelt litt ekstra mel til utbakingen.

 

 

♥ Bollene er fine å fryse. 

 

 

Så utrolig gode boller! 

 

 

 

Jeg liker disse bollene aller best som myke hveteboller, uten verken sjokolade eller rosiner.

 

 

Se også oppskrift på Soloboller med karamellbiter, som også ble solgt på de tidligere Statoilstasjonene, særlig rundt påsketider. 

 

 

Nyt de gode bollene gjerne sammen med en kopp varm kakao!  ♥  

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
 

Statoilboller
Ingredienser

♥ 150 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 150 g sukker
♥ 4 ts kardemomme
♥ 1 ts bakepulver
♥ 1 egg
♥ 900 g hvetemel (se tips)

Pensling:
♥ 1 egg

Fremgangsmåte

Smelt smøret og bland smøret med melken. Varm opp blandingen til den er lunken. Løs opp gjæren i væsken.

Tilsett sukker, kardemomme, bakepulver og sammenpisket egg. 

Ha så i hvetemelet og kna deigen godt (10-15 minutter med kjøkkenmaskin med eltekrok).

La deigen heve i 1 time.

Del deigen i 20 like store emner (à 80-90 gram). Trill runde boller som alle settes på en og samme bakepapirdekkede stekeplate.

La bollene etterheve i 1 time.

Pensle over bollene med sammenpisket egg.

Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10-12 minutter. 

Tips

♥ Det går fint å bruke tørrgjær (1 pakke). I så fall blander du gjæren med de tørre ingrediensene før du blander inn lunken væske. 

♥ Hvis du ønsker, kan du ved slutten av eltingen av deigen kna inn bløtlagte rosiner, sjokoladebiter, hakket fudge, melkesjokolade, daim eller annet du måtte like.

♥ I originaloppskriften står det 1 kg hvetemel. Personlig synes jeg det holder med 900 g, men tilpass mengden så du får en deig som er god å elte, og bruk eventuelt litt ekstra mel til utbakingen.

♥ Bollene er fine å fryse. 

Kakekategori
Allergier og preferanser

40 kommentarer

Kan man steke disse bollene i ildfastform ?
Hvordan blir bollene hvis de stekes på denne måten ?
Og hvordan blir det med grader og minutter ?

Da må du enten ha en ildfast form som er like stor som en stekeplate eller fordele i to ildfaste former som er like store som liten langpanne. Følg samme steketemp og tid.

Jeg baker til mange (bridgeklubb) og trenger flere enn 20 boller. Kan jeg bare doble oppskriften og legge utover på et stekebrett til?

Disse boller smager fuldstændigt fantastisk! De bedste boller jeg har bagt og smagt nogensinde! Tusind tak for denne skønne opskrift, den vil jeg have stor glæde af altid.
Jeg elsker at kunne følge med på Instagram, facebook og her på din hjemmeside - jeg søger ofte inspiration herinde, og har stor fornøjelse af dine skønne opskrifter.
Ha det bra :-)
De bedste hilsner fra Signe fra Danmark :-)

Ovner er dessverre litt forskjellige, så man må tilpasse steketiden. Hvis bollene oppleves rå i midten, må de stekes lenger. Man kan da dekke over bollene med aluminiumsfolie for å unngå at de blir for mørke på toppen.

Beste bollar oppskrift! Tusen takk!!! Nå jeg skal bare bake når jeg har lyst på Statoil boller (jeg bakte mine på (ikke varmluft oven) 180degC i omtrent 20min)

Takk for hyggelig tilbakemelding! :-) Fint at du tilpasset steketiden til din ovn - det må man alltid følge litt med på selv.

Flott deig og jobbe med, men opplevde at disse bollene ble veldig fort tørre. Prøver igjen men da som kanelboller. Kanskje de blir litt saftigere da.

Hei Iselin, ikke meningen at disse bollene skal bli tørre. Kanskje prøve med litt mindre mel og litt kortere steketid neste gang. Og bollene som ikke spises samme dag, kan enten fryses eller pakkes veldig godt inn i plast til dagen etter.

Hei jeg elsker oppskriftene dine, men hvilket program steker du disse gode bollene? tenkerpå om du steker med varmluft eller over og under varme ?

Beste bolle oppskrift ever Knallgode og lette fikk masse skryt
Jeg har til tider fått mislykka boller men aldri mer etter jeg har gått over til denne oppskriften
Men bruker Meieri smør og helst fersk gjær men har også blandet tørr og fersk gjær da jeg bare hadde halv pakke fersk gjær det gikk fint
Virkelig vært å prøve denne
Takk for oppskriften Kristine

Har aldri vært noe heldig med akkurat bolleoppskrifter FØR denne !

Fulgte oppskriften, og ble 14min i ovnen vår. Helt king kong !

Utrolig goe boller ❤️tusen takk for oppskrift. Første gang jeg har fått så vellykket boller og uendelig mye skryt. Så igår ble det 20stk..forsvant veldig fort.. Så nå står 40 stk til heving

Hei
Jeg har lagd gode boller i 30 år. Så denne oppskriften å prøvde den i forrige uke. Bollene ble helt fantastisk, det ble de beste bollene jeg noengang har bakt! Ga noen til min mor, hun ringte meg dagen etter for å fortelle at dette var de beste bollene hun hadde smakt. Veldig holdbare også, da de siste bollene ble spist var de 2 dager gamle og like gode. Nå skal jeg å sette ny deig så vi kan ha med oss på besøk hos den eldste datteren vår som bor et stykke fra oss. Tusen takk for fantastisk oppskrift
Hilse Kari

Hei..
Jeg trodde man skulle blande tørr gjør med det våte men så leste jeg tips etterpå også stod det bland med det tørre hvis du bruker tørr gjær har jeg gjort noe galt

Som svar på av Simrah Razaq (ikke bekreftet)

Jeg har blandet tørrgjær i den varme smør og melkeblandingen , null forskjell

Jeg har gjort denne melkefri, ved å bruke havremelk og melkefri melange. i tillegg har jeg strødd sukker og kanel på, så det har blitt kanelboller. Knallgode <3

er det viktig at deigen eltes i 15 min? Har ikke kjøkkenmaskin og blir tungt å gjøre dette for hånd.

Jeg pleier bare å droppe egget. Går helt fint lager uten melk og egg. Havremelk funke fint :)

Det er ca 843 karbohydrater i hele denne deigen. Da har jeg reknet ut fra at det er brukt Melange ,hmelk,sukker og hvetemel.
Om en lager alle bollene like store så kan man dele karbohydratene på antall boller deigen gir for å få karbo pr bolle. Om man får 20 boller av denne deigen så er det ca 42 karbohydrater i en bolle.

Dødsgode! Lagte noen kanelknuter med vaniljekrem og noen med mandelfyll. Absolutt en luftig og smakfull deig, brukte litt salt og vaniljesukker i deigen:)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift