Brukere online: 1458
Brukere i dag: 33164
Brukere siste 7 dager: 170835
Dette er en oppskrift som har florert lenge på nettet som "Statoilboller", og stammer nok fra den tiden Statoil hadde bensinstasjoner over hele landet hvor man kunne kjøpe varme, myke, nystekte boller. Nå har jo disse bensinstasjonene forsvunnet for lengst (eller blitt til Circle K), men bolleoppskriften lever videre.
Statoilbollene blir veldig myke og gode, og har herlig kardemommesmak.
Det er også et poeng at bollene skal settes tett ved siden av hverandre på platen slik at de vokser sammen under stekingen. Da må man dra de ferdigstekte bollene fra hverandre og de blir ekstra myke i kantene.
Oppskriften gir 20 boller.
Ingredienser:
♥ 150 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 150 g sukker
♥ 4 ts kardemomme
♥ 1 ts bakepulver
♥ 1 egg
♥ 1 kg hvetemel
Pensling:
♥ 1 egg
Fremgangsmåte:
Smelt smøret og bland smøret med melken. Varm opp blandingen til den er lunken. Løs opp gjæren i væsken.
Tilsett sukker, kardemomme, bakepulver og sammenpisket egg.
Ha så i hvetemelet og kna deigen godt (10-15 minutter med kjøkkenmaskin med eltekrok).
La deigen heve i 1 time.
Del deigen i 20 like store emner (à 80-90 gram). Trill runde boller som alle settes på en og samme bakepapirdekkede stekeplate.
La bollene etterheve i 1 time.
Pensle over bollene med sammenpisket egg.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10-12 minutter.
Så herlig når bollene vokser sammen... det gjør bollene så myke...
Tips:
♥ Det går fint å bruke tørrgjær (1 pakke). I så fall blander du gjæren med de tørre ingrediensene før du blander inn lunken væske.
♥ Hvis du ønsker, kan du ved slutten av eltingen av deigen kna inn bløtlagte rosiner, sjokoladebiter, hakket fudge, melkesjokolade, daim eller annet du måtte like.
♥ I originaloppskriften står det 1 kg hvetemel. Personlig synes jeg det holder med 900 g, men tilpass mengden så du får en deig som er god å elte, og bruk eventuelt litt ekstra mel til utbakingen.
♥ Bollene er fine å fryse.
Så utrolig gode boller!
Jeg liker disse bollene aller best som myke hveteboller, uten verken sjokolade eller rosiner.
Se også oppskrift på Soloboller med karamellbiter, som også ble solgt på de tidligere Statoilstasjonene, særlig rundt påsketider.
Nyt de gode bollene gjerne sammen med en kopp varm kakao! ♥
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 150 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 150 g sukker
♥ 4 ts kardemomme
♥ 1 ts bakepulver
♥ 1 egg
♥ 900 g hvetemel (se tips)
Pensling:
♥ 1 egg
Smelt smøret og bland smøret med melken. Varm opp blandingen til den er lunken. Løs opp gjæren i væsken.
Tilsett sukker, kardemomme, bakepulver og sammenpisket egg.
Ha så i hvetemelet og kna deigen godt (10-15 minutter med kjøkkenmaskin med eltekrok).
La deigen heve i 1 time.
Del deigen i 20 like store emner (à 80-90 gram). Trill runde boller som alle settes på en og samme bakepapirdekkede stekeplate.
La bollene etterheve i 1 time.
Pensle over bollene med sammenpisket egg.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10-12 minutter.
♥ Det går fint å bruke tørrgjær (1 pakke). I så fall blander du gjæren med de tørre ingrediensene før du blander inn lunken væske.
♥ Hvis du ønsker, kan du ved slutten av eltingen av deigen kna inn bløtlagte rosiner, sjokoladebiter, hakket fudge, melkesjokolade, daim eller annet du måtte like.
♥ I originaloppskriften står det 1 kg hvetemel. Personlig synes jeg det holder med 900 g, men tilpass mengden så du får en deig som er god å elte, og bruk eventuelt litt ekstra mel til utbakingen.
♥ Bollene er fine å fryse.
40 kommentarer
Kan man steke disse bollene i
Kan man steke disse bollene i ildfastform ?
Hvordan blir bollene hvis de stekes på denne måten ?
Og hvordan blir det med grader og minutter ?
Da må du enten ha en ildfast
Da må du enten ha en ildfast form som er like stor som en stekeplate eller fordele i to ildfaste former som er like store som liten langpanne. Følg samme steketemp og tid.
Jeg baker til mange
Jeg baker til mange (bridgeklubb) og trenger flere enn 20 boller. Kan jeg bare doble oppskriften og legge utover på et stekebrett til?
Ja, det går fint!
Ja, det går fint!
Disse boller smager
Disse boller smager fuldstændigt fantastisk! De bedste boller jeg har bagt og smagt nogensinde! Tusind tak for denne skønne opskrift, den vil jeg have stor glæde af altid.
Jeg elsker at kunne følge med på Instagram, facebook og her på din hjemmeside - jeg søger ofte inspiration herinde, og har stor fornøjelse af dine skønne opskrifter.
Ha det bra :-)
De bedste hilsner fra Signe fra Danmark :-)
Takk for veldig koselig
Takk for veldig koselig hilsen, Signe!
Skvatt litt her. Siden jeg
Skvatt litt her. Siden jeg også skulle kommentere og skulle bruke signe L
Hjelp! Bollene sto inne i 12
Hjelp! Bollene sto inne i 12 minutter på 200 grader, men ble rå inni. Går det an å redde de?
Ovner er dessverre litt
Ovner er dessverre litt forskjellige, så man må tilpasse steketiden. Hvis bollene oppleves rå i midten, må de stekes lenger. Man kan da dekke over bollene med aluminiumsfolie for å unngå at de blir for mørke på toppen.
Beste bollar oppskrift! Tusen
Beste bollar oppskrift! Tusen takk!!! Nå jeg skal bare bake når jeg har lyst på Statoil boller (jeg bakte mine på (ikke varmluft oven) 180degC i omtrent 20min)
Takk for hyggelig
Takk for hyggelig tilbakemelding! :-) Fint at du tilpasset steketiden til din ovn - det må man alltid følge litt med på selv.
Flott deig og jobbe med, men
Flott deig og jobbe med, men opplevde at disse bollene ble veldig fort tørre. Prøver igjen men da som kanelboller. Kanskje de blir litt saftigere da.
Hei Iselin, ikke meningen at
Hei Iselin, ikke meningen at disse bollene skal bli tørre. Kanskje prøve med litt mindre mel og litt kortere steketid neste gang. Og bollene som ikke spises samme dag, kan enten fryses eller pakkes veldig godt inn i plast til dagen etter.
Hei jeg elsker oppskriftene
Hei jeg elsker oppskriftene dine, men hvilket program steker du disse gode bollene? tenkerpå om du steker med varmluft eller over og under varme ?
Hei, jeg bruker vanlig over-
Hei, jeg bruker vanlig over- og undervarme :)
Beste bolle oppskrift ever
Beste bolle oppskrift ever Knallgode og lette fikk masse skryt
Jeg har til tider fått mislykka boller men aldri mer etter jeg har gått over til denne oppskriften
Men bruker Meieri smør og helst fersk gjær men har også blandet tørr og fersk gjær da jeg bare hadde halv pakke fersk gjær det gikk fint
Virkelig vært å prøve denne
Takk for oppskriften Kristine
Hyggelig å høre, Cecilie!
Hyggelig å høre, Cecilie! Takk for tilbakemeldingen! Jeg bruker alltid meierismør når jeg baker, og som regel fersk gjær:)
Elsker disse bollene:)
Elsker disse bollene:)
Veldig hyggelig å høre :-)
Veldig hyggelig å høre :-)
Kan man bruke lettmelk?
Kan man bruke lettmelk?
Ja, det kan man. Personlig
Ja, det kan man. Personlig foretrekker jeg helmelk, men det blir ikke noen kjempestor forskjell med lettmelk :)
Har aldri vært noe heldig med
Har aldri vært noe heldig med akkurat bolleoppskrifter FØR denne !
Fulgte oppskriften, og ble 14min i ovnen vår. Helt king kong !
Utrolig goe boller ❤️tusen
Utrolig goe boller ❤️tusen takk for oppskrift. Første gang jeg har fått så vellykket boller og uendelig mye skryt. Så igår ble det 20stk..forsvant veldig fort.. Så nå står 40 stk til heving
Hei
Hei
Jeg har lagd gode boller i 30 år. Så denne oppskriften å prøvde den i forrige uke. Bollene ble helt fantastisk, det ble de beste bollene jeg noengang har bakt! Ga noen til min mor, hun ringte meg dagen etter for å fortelle at dette var de beste bollene hun hadde smakt. Veldig holdbare også, da de siste bollene ble spist var de 2 dager gamle og like gode. Nå skal jeg å sette ny deig så vi kan ha med oss på besøk hos den eldste datteren vår som bor et stykke fra oss. Tusen takk for fantastisk oppskrift
Hilse Kari
Hei..
Hei..
Jeg trodde man skulle blande tørr gjør med det våte men så leste jeg tips etterpå også stod det bland med det tørre hvis du bruker tørr gjær har jeg gjort noe galt
Jeg har blandet tørrgjær i
Jeg har blandet tørrgjær i den varme smør og melkeblandingen , null forskjell
Hei, jeg lurer på hva slags
Hei, jeg lurer på hva slags smør som er best å bruke?
Ekte smør
Ekte smør
Jeg har gjort denne melkefri,
Jeg har gjort denne melkefri, ved å bruke havremelk og melkefri melange. i tillegg har jeg strødd sukker og kanel på, så det har blitt kanelboller. Knallgode <3
er det viktig at deigen eltes
er det viktig at deigen eltes i 15 min? Har ikke kjøkkenmaskin og blir tungt å gjøre dette for hånd.
Kan disse eltes for hånd?
Kan disse eltes for hånd?
Det gikk helt fint å elte for
Det gikk helt fint å elte for hånd :-)
Hvordan tine disse etter de
Hvordan tine disse etter de har vært fryst? For best resultat :)
Hei! Kan jeg erstatte egg med
Hei! Kan jeg erstatte egg med noe annet?
Jeg pleier bare å droppe
Jeg pleier bare å droppe egget. Går helt fint lager uten melk og egg. Havremelk funke fint :)
Ca 14 minutter i ovnen (Miele
Ca 14 minutter i ovnen (Miele) og fortsatt ble de helt rå inni. Trenger mye mer tid.
Hvor mange karbohydrater er…
Hvor mange karbohydrater er det per 100 gram i disse??
Det er ca 843 karbohydrater…
Det er ca 843 karbohydrater i hele denne deigen. Da har jeg reknet ut fra at det er brukt Melange ,hmelk,sukker og hvetemel.
Om en lager alle bollene like store så kan man dele karbohydratene på antall boller deigen gir for å få karbo pr bolle. Om man får 20 boller av denne deigen så er det ca 42 karbohydrater i en bolle.
Reknet ut fra 900g hvetemel.
Reknet ut fra 900g hvetemel.
Dødsgode! Lagte noen…
Dødsgode! Lagte noen kanelknuter med vaniljekrem og noen med mandelfyll. Absolutt en luftig og smakfull deig, brukte litt salt og vaniljesukker i deigen:)
Skriv ny kommentar