Hjemmelaget aioli (Hvitløksmajones)


Aioli (skrives egentlig aïoli for å markere at i'en skal uttales), er en kjempegod hvitløksmajones som fås servert over hele middelhavsområdet.

Lett å lage selv hvis du har en stavmikser, og smaker nydelig! 

 

Ingredienser:

♥ 2 eggeplommer
♥ 2 hvitløksfedd
♥ 2 ss presset sitronsaft
♥ 2 dl rapsolje eller annen nøytral olje (se tips). 
♥ 1 ss varmt vann (kan sløyfes)
 

Fremgangsmåte:

Mos eggeplommer, hvitløk og sitronsaft sammen med en stavmikser. Du bør bruk en bolle med høye kanter som ikke er for vid i bunnen slik at stavmikseren får godt tak.

Hell så i litt og litt av oljen mens du kjører i vei med stavmikseren hele tiden. Ta noen pauser med oljen, og la stavmikseren kjøre litt ekstra mellom hver gang du heller i oljen. Det er viktig at oljen innarbeides gradvis inn på denne måten, ellers kan blandingen skille seg. Etter hvert vil du se at det danner seg en tykk, lysegul majones.

Pisk eventuelt inn en liten skvett varmt vann helt slutt. Det kan hjelpe til med å hindre at aiolien skiller seg. 


Tips:

Det er lett å lage hjemmelaget aioli, men husk på disse tipsene:

♥ Bruk stavmikser og en smal bolle med høye kanter. 

♥ Alle ingrediensene bør ha romtemperatur.

♥ Bruk olje med nøytral smak. Jeg foretrekker å bruke rapsolje. Solsikkeolje går også, og hvis du bruker olivenolje, bør den være mest mulig mild på smak. Det blir ikke godt med kaldpresset, extra virgin olivenolje når du laget hjemmelaget aioli.

♥ Pisk inn oljen litt og litt av gangen, hell i oljen i en tynn stråle og ikke hell i oljen for raskt. Ta noen pauser med oljen og pisk kraftig hele tiden. 

♥ Litt varmt vann til slutt er ikke nødvendig, men kan hjelpe til med at aiolien ikke skiller seg. Men ikke ta for mye vann, kun en liten spiseskje skikkelig varmt vann. 

♥ Hjemmelaget aioli kan oppbevares i kjøleskapet i noen dager. Dekk til skålen med plastfolie for å hindre at det danner seg skorpe på overflaten.

Hjemmelaget aioli (Hvitløksmajones)
Ingredienser

♥ 2 eggeplommer
♥ 2 hvitløksfedd
♥ 2 ss presset sitronsaft
♥ 2 dl rapsolje eller annen nøytral olje (se tips)
♥ 1 ss varmt vann (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Mos eggeplommer, hvitløk og sitronsaft sammen med en stavmikser. Du bør bruk en bolle med høye kanter som ikke er for vid i bunnen slik at stavmikseren får godt tak.

Hell så i litt og litt av oljen mens du kjører i vei med stavmikseren hele tiden. Ta noen pauser med oljen, og la stavmikseren kjøre litt ekstra mellom hver gang du heller i oljen. Det er viktig at oljen innarbeides gradvis inn på denne måten, ellers kan blandingen skille seg. Etter hvert vil du se at det danner seg en tykk, lysegul majones.

Pisk eventuelt inn en liten skvett varmt vann helt slutt. Det kan hjelpe til med å hindre at aiolien skiller seg. 

Tips

Det er lett å lage hjemmelaget aioli, men husk på disse tipsene:

♥ Bruk stavmikser og en smal bolle med høye kanter. 

♥ Alle ingrediensene bør ha romtemperatur.

♥ Bruk olje med nøytral smak. Jeg foretrekker å bruke rapsolje. Solsikkeolje går også, og hvis du bruker olivenolje, bør den være mest mulig mild på smak. Det blir ikke godt med kaldpresset, extra virgin olivenolje når du laget hjemmelaget aioli.

♥ Pisk inn oljen litt og litt av gangen, hell i oljen i en tynn stråle og ikke hell i oljen for raskt. Ta noen pauser med oljen og pisk kraftig hele tiden. 

♥ Litt varmt vann til slutt er ikke nødvendig, men kan hjelpe til med at aiolien ikke skiller seg. Men ikke ta for mye vann, kun en liten spiseskje skikkelig varmt vann. 

♥ Hjemmelaget aioli kan oppbevares i kjøleskapet i noen dager. Dekk til skålen med plastfolie for å hindre at det danner seg skorpe på overflaten.

Allergier og preferanser

8 kommentarer

Hei
Laget Aioli etter oppskriften men når jeg helte i den siste skvetten med Olje, ble den tykke og fine Aioli'n helt tynn.
Hvordan kan jeg gjøre den tykkere igjen?

Som svar på av Frank Hugo Johansen (ikke bekreftet)

Hei! At aiolien plutselig blir tynn er ofte et tegn på at den begynner å skille seg. Et triks for å redde kameraten kan være å starte med en ny bolle, ha i en ny eggeplomme, for så å spe på med den sprekte aiolien, slik som du gjorde med oljen, bare enda saktere. Lykke til!

Hei. Jeg fulgte oppskriften slavisk. Brukte sitrondråper (gul flaske) og den lilla extra virgin oljen. Men Aiolien min ble helt sykt bitter og ikke spiselig i det hele tatt. Hva gjorde jeg feil??

For det første er det presset fersk sitronsaft som skal brukes, sitronsaft fra flaske gir ikke samme smak, dessverre. For det andre er det veldig stor forskjell på ulike olivenoljer, og eventuelt kan oljen ha harsknet, noe som ikke vil gi god smak. For det tredje blir det ikke god smak med kun Dijon sennep, akkurat som Kristine skriver trenger man annen sennep i tillegg som "runder av" smaken av Dijon sennep. Da sennep er en så stor smaksetter i sausen, vil smaken av sennepen som brukes skjære igjennom kraftig. Jeg har en gang brukt kun Dijon sennep, og da ble sausen litt for bitter og skarp i smaken til at jeg skulle like den. Mitt forslag er at man blander til sennepen ved siden av og tester smaken for å se om man liker den, og liker man den kan den brukes i sausen. Smaken på Gravlakssausen skal være rund, litt søtlig og mild nok til å ikke ødelegge smaken av gravlaksen, men allikevel være litt skarp for å gi krydder. Lykke til med å finne ut akkurat hva som gjorde at din saus ikke ble vellykket. I tillegg vil jeg nevne for andre som eventuelt vurderer å lage sausen at det ikke fungerer med tørket dill, det må virkelig være frisk dill som brukes i sausen.

Aha! Jeg hadde akkurat lest innlegget om Gravlakssaus da jeg gikk inn på aïolien. Men samme sak gjelder for aiolien, unntatt for sennepen og selvsagt dillen, fordi her er det hvitløken som blir den store smaksetteren og er hvitløken dårlig blir sausen dårlig. Bruk så frisk hvitløk som mulig og fjern den innerste "grønne stilken" på hvitløksfeddet som ofte gir bitter smak. Vår hvitløk som vi finner i butikkene er ikke fersk, uansett hvor rart det høres ut, den har blitt fraktet langt og blitt "gammel" og litt tørr, det er derfor vi må fjerne stilken og jakte etter så nyimportert hvitløk som vi kan få tak i. Jeg får poste ovenstående kommentar på riktig saus, så de som leser den oppskriften er klar over fallgruvene når man lager gravlakssaus. Lykke til med å lage en nydelig aïoli!

Hei Maria, det blir ikke god smak på aioli når man bruker extra virgin olivenolje. Jeg elsker extra virgin olivenolje til alt mulig annet, men i hjemmelaget majones og aioli vil det dessverre gi den bitre smaken du har erfart. Jeg har skrevet dette tydeligere inn i tipsfeltet i oppskriften nå. Det blir også bedre smak med ferskpresset sitronsaft.
Prøv en gang til med disse justeringene, så er jeg sikker på at du vil bli fornøyd! :-)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift