Angel Food Cake

Dette er en amerikansk klassiker! "Angel Food Cake" lages med mange eggehviter og blir hvit i fargen og vidunderlig myk i konsistensen.

På sommeren er dette en lett og fin kake som er kjempegod med et lite, enkelt melisdryss og rørte bær som tilbehør.

Her har jeg dekket kaken med en hvit og nydelig marengskrem og pyntet med kokosflak, som gjør kaken ekstra lekker å se på!

Angel Food Cake
Ingredienser

Angel Food Cake:
12 eggehviter (se tips)
1/4 ts salt
1,5 ts kremortartari (se tips)
2,3 dl sukker
3,5 dl melis
2,3 dl hvetemel
1 ts vaniljeekstrakt

Marengskrem:
2 eggehviter
3,5 dl sukker
0,5 dl vann
1 ss lys sirup
1 ts vaniljeekstrakt

Pynt:
2 dl kokosflak

Fremgangsmåte

La eggehvitene stå i romtemperatur i ca. 1 time. Pisk dem deretter til skum sammen med en liten klype salt. Tilsett kremortartari og pisk videre til stivt skum. Ha så i litt og litt sukker om gangen under fortsatt pisking. Pisk til du får en fyldig, myk marengs. Pisk inn vaniljekstrakt. Sikt mel og melis og vend dette godt inn i marengsmassen.

Ha deigen i en godt smurt kakeform som rommer minst 2 liter.

Stek kaken nederst i ovnen ved 175 °C i ca. 35-40 minutter, til kaken er gyllen på overflaten og gjennomstekt. La kaken avkjøles litt i formen før den hvelves ut. Legg kaken over på et fat og avkjøl helt.

Til marengskremen has eggehviter, sukker, vann og sirup i en metallbolle. Sett metallbollen over en kjele med kokende vann (bollen skal ikke være i berøring med vannet og må være stor nok til at det blir tett rundt kanten av kjelen). Over dampen piskes så eggehviteblandingen med en elektrisk håndmikser i 7-8 minutter. Blandingen skal ha tykk, hvit, blank marengskonsistens. Ta metallbollen vekk fra kjelen og pisk inn vaniljeekstrakt. Pisk i noen minutter til, så marengsmassen blir avkjølt.

Fordel marengskremen straks over kaken i et tykt lag. Dryss eventuelt over kokosflak til pynt.

Tips

Bruk eggehviter fra store egg. Det å la eggehvitene stå i romtemperatur en god stund før pisking, gjør at de lettere lar seg piske til tykt skum. Vær nøye på å bruke helt ren bolle og visp og at det ikke er noe fett i bollen. Bare en lite dråpe eggeplomme er nok til at eggehvitene ikke blir stive!

For å stabilisere kaken, tilsettes litt kremortartari (også kalt vinstein), som kan fås kjøpt på apoteket. Vinstein heter "cream of tartar" på engelsk. Det går alternativt an å bruke 1 ss vineddik i stedet.

I USA finnes en egen "Angel Food Cake Pan" som er en høy, rund form med glatte kanter og smalt hull i midten. Kaken får da den karakteristiske formen som du ser på bildet. Formen kan også kjøpes via enkelte nettbutikker. Det går imidlertid like fint an å lage kaken i en annen type formkakeform eller bruke rund kakeform.

Vil du lage ekstra festlig kake, kan du farge kaken eller marengskremen eller begge deler med konditorfarge. Bruk da helst såkalt pastafarge, som er ekstra konsentrert farge og som ikke tynner ut deigen/marengskremen. Kan kjøpes hos de aller fleste nettbutikker som fører kakeprodukter.

5 kommentarer

Det er noe som heter kremotartari på apoteket, kanskje det er det samme!

Hei, takk for en oppskrift som er laktosefri, og som også fungerer flott glutenfritt! Bytter kun ut melet med Sempre glutenfritt mel, så kan alle mine allergi-venner kose seg med kake.

Vil bare nevne at vinstein (cream of tartar) fåes kjøpt både på apotek og hos Traktøren og større Cacas-forhandlere (Jernia har iallefall noe, og også noen Til Bords). Går under tittelen kaliumhydrogentartarat (kremotartari).

Til slutt vil jeg si at en form på "minst 2 liter" er ALT for lite for denne kaken. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, med store eggehviter og vinstein, og jeg fylte to springformer på 28cm (3 liter) og 18cm (1,2liter) bredfulle. Vil derfor anbefalle minst 4 liter (32cm springform) eller "Angel food cake pan" som rommer tilsvarende mengde.

Det er en fordel om en kan få tak i en ekte "angel food cake" form,da disse er større. Og én viktig ting-formen skal IKKE smøres-den skal nemlig snus på hodet når den kommer ut av ovnen og stå på hodet til den er kald. Hvis ikke,siger den sammen som kaken på bildet. Hvis formen smøres,vil den slippe formen når den snus på hodet.

Enig med Line at formen skal ikke smøres. Etter kaken er tatt ut av ovnen så må den stå opp ned til den har kjølnet, og så kan den tas ut av formen. Hvis man ikke gjør det så kollapser kaken og den får ikke riktig konsistens.

Hei, kan denne kaken lages i forveien? Eller er det spis med en gang kake. Tenkte å bruke den som en del til en brullupskake.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift