Angel Food Cake

Angel Food Cake

10.11.2010
Angel Food Cake

Ingredienser

Angel Food Cake:
12 eggehviter (se tips)
1/4 ts salt
1,5 ts vinstein (se tips)
2,3 dl sukker
3,5 dl melis
2,3 dl hvetemel
1 ts vaniljeessens

Marengskrem:
2 eggehviter
3,5 dl sukker
0,5 dl vann
1 ss lys sirup
1 ts vaniljeessens

Pynt:
revet kokos (se tips)

Fremgangsmåte

La eggehvitene stå i romtemperatur i ca 1 time (se tips). Varm opp ovnen til 175°C. Pisk eggehvitene til skum sammen med en liten klype salt. Tilsett vinstein (se tips) og pisk videre til stivt skum. Ha så i litt og litt sukker om gangen under fortsatt pisking. Pisk til du får en fyldig, myk marengs. Pisk inn vaniljeessens. Sikt mel og melis og vend godt inn i marengsmassen.

Ha deigen i en kakeform som er sprayet med formfett og som rommer minst 2 liter (se tips).

Stek kaken på nest nederste rille i ovnen ved 175°C i 40-45 min, til kaken er lyst gylden på overflaten og gjennomstekt. La kaken avkjøles litt i formen før den hvelves ut. Legg kaken over på et fat og avkjøl helt.

Til marengskremen has eggehviter, sukker, vann og sirup i en metallbolle. Sett metallbollen over en kjele med litt kokende vann (bollen skal ikke være i berøring med vannet og må være stor nok til at det blir tett rundt kanten av kjelen). Over dampen piskes så eggehviteblandingen med en elektrisk håndmikser i ca 7-8 min. Blandingen skal ha tykk, hvit, blank marengskonsistens. Ta metallbollen vekk fra kjelen og pisk inn vaniljeessens. Pisk i noen minutter til, så marengsmassen blir avkjølt og tykk.
Fordel marengskremen straks over kaken i et tykt lag. Dryss eventuelt over revet kokos hvis du vil.

Tips

Bruk eggehviter fra store egg. Det å la eggehvitene stå i romtemperatur en god stund før pisking, gjør at de lettere lar seg piske til tykt skum. Vær nøye på å bruke helt ren bolle og visp og at det ikke er noe fett i bollen. Bare en lite dråpe eggeplomme er nok til at eggehvitene ikke blir stive!

Vinstein heter "cream of tartar" på engelsk. Når man blander dette med eggehvitene, hjelper det til for å få ekstra fast eggehviteskum. Jeg er ikke helt sikker på hvor man får kjøpt dette produktet i Norge, men det går an å bruke 1 ss vineddik i stedet.

I USA finnes en egen "Angel Food Cake Pan" som er en høy, rund form med glatte kanter og smalt hull i midten. Kaken får da den karakteristiske formen som du ser på bildet. Formen kan også kjøpes via enkelte nettbutikker (se tips under Lenker). Det går imidlertid like fint an å lage kaken i en annen type formkakeform eller bruke rund kakeform.

I USA får man dessuten kjøpt grovt revet kokos i store strimler (sweetened coconut flakes). Jeg fikk dette tilsendt fra min søster som bor der, og har ikke sett dette i norske butikker enda, men det er mulig at Ultra og Centra som fører mange amerikanske produkter har dette. Uansett går det også helt greit å bruke vanlig, revet kokos (eventuelt kan du bruke revet fersk kokos som du lar tørke litt før du har på kaken).

Vil du lage ekstra festlig kake, kan du farge kaken eller marengskremen eller begge deler med konditorfarge. Bruk da helst såkalt pastafarge, som er ekstra konsentrert farge og som ikke tynner ut deigen/marengskremen. Kan kjøpes hos de aller fleste nettbutikker som fører kakeprodukter (se tips under Lenker).

10.11.2010
Kakekategori: 
Allergier og preferanser: 

3 kommentarer

Det er noe som heter kremotartari på apoteket, kanskje det er det samme!

Hei, takk for en oppskrift som er laktosefri, og som også fungerer flott glutenfritt! Bytter kun ut melet med Sempre glutenfritt mel, så kan alle mine allergi-venner kose seg med kake.

Vil bare nevne at vinstein (cream of tartar) fåes kjøpt både på apotek og hos Traktøren og større Cacas-forhandlere (Jernia har iallefall noe, og også noen Til Bords). Går under tittelen kaliumhydrogentartarat (kremotartari).

Til slutt vil jeg si at en form på "minst 2 liter" er ALT for lite for denne kaken. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, med store eggehviter og vinstein, og jeg fylte to springformer på 28cm (3 liter) og 18cm (1,2liter) bredfulle. Vil derfor anbefalle minst 4 liter (32cm springform) eller "Angel food cake pan" som rommer tilsvarende mengde.

Det er en fordel om en kan få tak i en ekte "angel food cake" form,da disse er større. Og én viktig ting-formen skal IKKE smøres-den skal nemlig snus på hodet når den kommer ut av ovnen og stå på hodet til den er kald. Hvis ikke,siger den sammen som kaken på bildet. Hvis formen smøres,vil den slippe formen når den snus på hodet.

Skriv ny kommentar

Siste oppskrifter