Brukere online: 2204
Brukere i dag: 32230
Brukere siste 7 dager: 175491
Croque Monsieur er en luksuriøs, fransk versjon av et ostesmørbrød. "Croque" betyr "sprø bit" og "monsieur" betyr "herremann", så dette kan man godt si er en ekte "Gentleman's toast" ! 😃
For å lage denne herligheten fylles to skiver fransk landbrød med fransk sennep, masse deilig ost (helst Gruyère), røkt skinke og tykk, hvit saus (sauce béchamel). Så toppes sandwichen med mer hvit saus og revet ost og et dryss provencekrydder før steking.
Oui, oui, très bon! 😍
Det sies at Croque Monsieur første gang ble servert i 1910 på en café på Boulevard des Capucines i Paris. Ikke vet jeg, men nå finnes denne klassiske toasten i hvert fall på menyen hos så å si hver eneste café i Paris!
Med et speilegg på toppen forvandles ostesmørbrødet til en Croque Madame. Se også Croissant béchamel.
Oppskriften gir 2 stk.
Ingredienser:
♥ 4 skiver landbrød
♥ 2 ss smør
♥ 2 ts Dijonsennep (se tips)
♥ 4 skiver røkt skinke (se tips)
♥ 150 g Gruyère (se tips)
♥ 1 ts provencekrydder (se tips)
Béchamelsaus:
♥ 2 ss smør
♥ 2 ss hvetemel
♥ 3 dl helmelk
♥ 1 ts Dijonsennep
♥ 0,5 ts revet muskat
♥ salt og hvit pepper
Fremgangsmåte:
Start gjerne med å gjøre klar den hvite sausen:
Smelt smøret i en kjele. Visp inn hvetemelet så det blander seg godt med smøret. Spe så med litt av melken og rør blandingen jevn. Spe med mer av melken og fortsett slik til all melk er blandet inn. Varm opp sausen under omrøring til du merker at den tykner.
Ta kjelen av platen og smak til sausen med sennep, litt muskat og salt og pepper.
Avkjøl sausen.
Steking av brød:
Smelt smøret i en stekepanne.
Legg brødskivene i pannen og stek dem gylne på begge sider.
Slik setter du sammen et ostesmørbrød:
Legg en toast på et brett og smør på et tynt lag sennep.
Ha på et lag tykk, hvit saus.
Dekk med masse, revet ost.
Legg på skinke (du kan godt bruke mer enn angitt i oppskriften).
Ha på mer revet ost.
Legg på den andre toasten og trykk den litt ned.
Smør på et nytt lag med hvit saus.
Topp med enda mer revet ost. 😍
Dryss over provencekrydder til slutt.
Steking av ostesmørbrødene:
Legg ostesmørbrødene på en stekeplate.
Ja, du ser 3 stk på bildet så jeg lager en ekstra når jeg først er i gang, due to popular demand her hjemme... 😉
Stek dem midt i ovnen ved 220°C i 10 - 15 minutter.
Serveres varme og nylagde.
Verdens beste ostesmørbrød! 😍
Tips:
♥ Bruk helst Gruyère for autentisk smak (eller Comté eller Emmentaler), men har du ikke slike oster, går det også helt fint å bruke annen hvitost. Bruk i så fall gjerne en med litt ekstra kraftig smak og som smelter bra, som for eksempel Ridderost eller Jarlsberg.
♥ I stedet for røkt skinke kan du bruke annet godt skinkepålegg.
♥ Fransk Dijonsennep gir en veldig god smak på toasten, så jeg anbefaler å bruke det i stedet for norsk sennep.
♥ Provencekrydder er et blandingskrydder som finnes i litt ulike varianter, men som regel inngår tørket timian, rosmarin, oregano, merian og fennikelfrø.
♥ Merk at den hvite sausen skal være litt ekstra tykk i konsistensen slik at den holder seg på plass på smørbrødet og ikke renner utover.
♥ I stedet for å bruke hvit saus (sauce béchamel) og revet ost for seg, som jeg har gjort her, kan du blande revet ost i den hvite sausen slik at den smelter inn i sausen og du får en ostesaus (som da kalles sauce mornay). 😊
♥ En enkel, grønn salat med dressing (vinaigrette) er deilig tilbehør.
♥
Digg å servere Croque Monsieur som kveldsmat!
Bon appetit!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 4 skiver landbrød
♥ 2 ss smør
♥ 2 ts Dijonsennep (se tips)
♥ 4 skiver røkt skinke (se tips)
♥ 150 g Gruyère (se tips)
♥ 1 ts provencekrydder (se tips)
Béchamelsaus:
♥ 2 ss smør
♥ 2 ss hvetemel
♥ 3 dl helmelk
♥ 1 ts Dijonsennep
♥ 0,5 ts revet muskat
♥ salt og hvit pepper
Start gjerne med å gjøre klar den hvite sausen:
Smelt smøret i en kjele. Visp inn hvetemelet så det blander seg godt med smøret. Spe så med litt av melken og rør blandingen jevn. Spe med mer av melken og fortsett slik til all melk er blandet inn. Varm opp sausen under omrøring til du merker at den tykner.
Ta kjelen av platen og smak til sausen med sennep, litt muskat og salt og pepper. Avkjøl sausen.
Steking av brød:
Smelt smøret i en stekepanne.
Legg brødskivene i pannen og stek dem gylne på begge sider.
Slik setter du sammen et ostesmørbrød:
Legg en toast på et brett og smør på et tynt lag sennep.
Ha på et lag tykk, hvit saus.
Dekk med masse, revet ost.
Legg på skinke.
Ha på mer revet ost.
Legg på den andre toasten og trykk den litt ned.
Smør på et nytt lag med hvit saus.
Topp med enda mer revet ost.
Dryss over provencekrydder til slutt.
Steking av ostesmørbrødene:
Legg ostesmørbrødene på en stekeplate.
Stek dem midt i ovnen ved 220°C i 10 - 15 minutter.
Serveres varme og nylagde.
♥ Bruk helst Gruyère for autentisk smak (eller Comté eller Emmentaler), men har du ikke slike oster, går det også helt fint å bruke annen hvitost. Bruk i så fall gjerne en med litt ekstra kraftig smak og som smelter bra, som for eksempel Ridderost eller Jarlsberg.
♥ I stedet for røkt skinke kan du bruke annet godt skinkepålegg.
♥ Fransk Dijonsennep gir en veldig god smak på toasten, så jeg anbefaler å bruke det i stedet for norsk sennep.
♥ Provencekrydder er et blandingskrydder som finnes i litt ulike varianter, men som regel inngår tørket timian, rosmarin, oregano, merian og fennikelfrø.
♥ Merk at den hvite sausen skal være litt ekstra tykk i konsistensen slik at den holder seg på plass på smørbrødet og ikke renner utover.
♥ I stedet for å bruke hvit saus (sauce béchamel) og revet ost for seg, som jeg har gjort her, kan du blande revet ost i den hvite sausen slik at den smelter inn i sausen og du får en ostesaus (som da kalles sauce mornay). 😊
♥ En enkel, grønn salat med dressing (vinaigrette) er deilig tilbehør.
Skriv ny kommentar