Fastelavnsboller med makronfyll og sjokolade

Tankene går kontinuerlig til de rammede i Ukraina. 🙏

Jeg, som alle andre, sitter anspent og følger med på de forferdelige nyhetene. Fastelavnssøndagen kom og gikk, men her er oppskriften jeg hadde tenkt å publisere for noen dager siden.

Dette er en nydelig oppskrift på fastelavnsboller!

 

 

Bollene er superluftige og har nydelig kardemommesmak, som passer utrolig godt til mandelfyllet, den piskede fløtekremen og sjokoladeglasuren.

 

 

Oppskriften gir 20 stk.

 

Ingredienser:

Gjærdeig:
♥ 50 g gjær
♥ 5 dl helmelk
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ss kardemomme, malt eller støtt (se tips)
♥ 1 ss vaniljesukker
♥ 2 egg
♥ 150 g mykt smør
♥ 14 dl hvetemel

Pensling:
♥ 1 egg 
♥ 1 ss melk

Mandelfyll (alternativ 1):
♥ 1 pose makronfyll (se tips)
♥ 3 ss kokende vann

Makronfyll (alternativ 2):
♥ 200 g mandler
♥ 2 dl melis
♥ 2 eggehviter
♥ 2 ss vann

Kremfyll:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss melis
♥ 1 ss vaniljesukker

Sjokoladetrekk:
♥ 200 g kokesjokolade
♥ kakestrøssel


Fremgangsmåte: 

Gjærdeig:

Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm opp melken til den er fingervarm (romtemperert) og løs opp gjæren i melken. Bland inn sukker, kardemomme, vaniljesukker og lett sammenvispede egg. Ha så i romtemperert smør og hvetemelet. Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 5 minutter.

La deigen heve i 30 minutter. 

Del deigen i 20 jevnstore emner og trill dem ut til runde boller. Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater og la dem etterheve i minst 1 time, så de blir store og luftige. 

Visp eggene lett sammen med melk. Pensle over bollene. 

Stek bollene midt i ovnen ved 220 °C i ca. 10 minutter, til de har gyllen farge og er gjennomstekte. 

 

 

Avkjøl bollene til de er helt kalde. 


Mandelfyll:

Alternativ 1: Bruker du ferdigkjøpt makronmasse, er det bare å blande innholdet med kokende vann.

Alternativ 2: Dersom du lager mandelfyllet fra bunnen, maler du først mandlene fint i en mandelkvern eller food processor. Bland med melis. Tilsett så eggehvitene og litt vann om gangen, til du får en makronmasse med passe bløt konsistens. 

Ha makronmassen i en sprøytepose med rund, glatt sprøytetipp. 
 

Fløtekrem:

Pisk kremfløten sammen med melis og vaniljesukker til fast krem.


Sjokoladeglasur:

Smelt kokesjokolade i mikrobølgeovnen eller over vannbad.

For å gjøre klar fastelavnsbollene, starter du med å skjære et lokk av bollene.

 

 

Ha en skje smeltet sjokolade på hvert lokk og fordel sjokoladen utover med baksiden av skjeen. Legg de sjokoladeglaserte bollelokkene på et bakepapirdekket brett.

 

 

Dryss over litt kakestrøssel til pynt.

 

 

Sett brettet i kjøleskapet i ca. 30 minutter, til sjokoladen har smeltet.


Montering:

Fyll bollene først med mandelfyll.

 

 

Ha fløtekremen i en sprøytepose med stor sprøytetipp. 

 

 

Sprøyt fløtekrem oppå mandelfyllet.

 

 

Dekk med sjokoladeglasert bollelokk.

 

 

Nyt! 

 

 

Smakskombinasjonen i disse fastelavnsbollene er supergod! 

 

 

Tips:

♥ Fastelavnsboller får ekstra god kardemommesmak om du bruker kardemommekjerner støtt i morter, men finmalt kardemomme kan selvfølgelig også brukes. 

♥ Makronfyll fås kjøpt i de fleste matbutikker. 1 pose er på 200 gram (fra Freia).

♥ Det er viktig at bollene er helt kalde før du fyller dem med krem, ellers smelter kremen og blir rennende. 

♥ Fastelavnsboller bør fylles på serveringsdagen. Bollene uten fyll kan gjerne fryses. 

 

 

God fornøyelse! 

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Fastelavnsboller med makronfyll og sjokolade
Ingredienser

Gjærdeig:
♥ 50 g gjær
♥ 5 dl helmelk
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ss kardemomme, malt eller støtt (se tips)
♥ 1 ss vaniljesukker
♥ 2 egg
♥ 150 g mykt smør
♥ 14 dl hvetemel

Pensling:
♥ 1 egg 
♥ 1 ss melk

Mandelfyll (alternativ 1):
♥ 1 pose makronfyll (se tips)
♥ 3 ss kokende vann

Makronfyll (alternativ 2):
♥ 200 g mandler
♥ 2 dl melis
♥ 2 eggehviter
♥ 2 ss vann

Kremfyll:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss melis
♥ 1 ss vaniljesukker

Sjokoladetrekk:
♥ 100 g kokesjokolade
♥ kakestrøssel

Fremgangsmåte

Gjærdeig:
Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm opp melken til den er fingervarm (romtemperert) og løs opp gjæren i melken. Bland inn sukker, kardemomme, vaniljesukker og lett sammenvispede egg. Ha så i romtemperert smør og hvetemelet. Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 5 minutter. La deigen heve i 30 minutter. 

Del deigen i 20 jevnstore emner og trill dem ut til runde boller. Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater og la dem etterheve i minst 1 time, så de blir store og luftige. 

Visp eggene lett sammen med melk. Pensle over bollene. Stek bollene midt i ovnen ved 220 °C i ca. 10 minutter, til de har gyllen farge og er gjennomstekte. 

Avkjøl bollene til de er helt kalde. 

Mandelfyll:
Alternativ 1: Bruker du ferdigkjøpt makronmasse, er det bare å blande innholdet med kokende vann.

Alternativ 2: Dersom du lager mandelfyllet fra bunnen, maler du først mandlene fint i en mandelkvern. Bland med melis. Tilsett så eggehvitene og litt vann om gangen, til du får en makronmasse med passe bløt konsistens. 

Ha makronmassen i en sprøytepose med rund, glatt sprøytetipp. 

Fløtekrem:
Pisk kremfløten sammen med melis og vaniljesukker til fast krem. Ha fløtekremen i en sprøytepose med stor sprøytetipp. 

Sjokoladeglasur:
Smelt kokesjokolade i mikrobølgeovnen eller over vannbad.

For å gjøre klar fastelavnsbollene, starter du med å skjære et lokk av bollene. Ha en skje smeltet sjokolade på hvert lokk og fordel sjokoladen utover med baksiden av skjeen. Legg de sjokoladeglaserte bollelokkene på et bakepapirdekket brett og dryss over litt kakestrøssel til pynt.

Sett brettet i kjøleskapet i ca. 30 minutter, til sjokoladen har smeltet.

Montering:
Fyll bollene først med mandelfyll.

Sprøyt deretter over fløtekrem.

Dekk med sjokoladeglasert bollelokk.

Nyt! 

Tips

♥ Fastelavnsboller får ekstra god kardemommesmak om du bruker kardemommekjerner støtt i morter, men finmalt kardemomme kan selvfølgelig også brukes. 

♥ Makronfyll fås kjøpt i de fleste matbutikker. 1 pose er på 200 gram (fra Freia).

♥ Det er viktig at bollene er helt kalde før du fyller dem med krem, ellers smelter kremen og blir rennende. 

♥ Fastelavnsboller bør fylles på serveringsdagen. Bollene uten fyll kan gjerne fryses. 

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift