Fløtegratinert torsk med hvitløk og tomater

Dette er en fiskerett som min venninne Ingeborg tipset meg om for mange år siden, og den har vært en gjenganger hjemme hos meg siden. 

Her ovnsbakes torskefileter i fløte sammen med løk, hvitløk og cherrytomater, og gratineres til slutt med smakfull ost. Det dannes masse deilig fløtesaus i formen, som gjør at kokt ris er perfekt tilbehør. 

En lettvint og veldig god fiskemiddag! 

 

 

Oppskriften gir 2 - 3 porsjoner. 


Ingredienser: 

♥ 400 g torskefilet (se tips)
♥ 1 løk
♥ 5 fedd hvitløk (se tips)
♥ 200 g små cherrytomater (se tips)
♥ kvernet salt og pepper
♥ 3 dl kremfløte (se tips)
♥ 200 g revet ost (se tips)

Servering:
♥ kokt jasminris (se tips)

 

Fremgangsmåte: 

Finn frem en ildfast form (ca. 20 x 20 cm). Legg torskefiletene i formen (frossen fisk trenger ikke å tines først).

Skjær løken i skiver og legg mellom fisken.

Skjær hvitløksfedd i skiver og dryss over.

Legg småtomatene hele i formen.

Kvern over godt med salt og pepper. 

 

 

Hell over kremfløten. 

 

 

Sett formen midt i ovnen ved 200°C i ca. 25 minutter. 

 

 

Ta formen ut av ovnen. Dryss over revet ost (eller legg på osteskiver).

Sett formen tilbake midt i ovnen ved 200°C i ca. 20 minutter til. 

 

 

 

Serveres varm og nylaget sammen med jasminris. 

 

 

 

Tips: 

♥ Fiskeretten kan lages med fersk eller frossen fisk. Jeg pleier å bruke frossen torskefilet (Gourmet ryggfileter av torsk fra Findus, 420 gram). Fisken trenger da ikke å tines før den legges i formen. 

♥ Den gode smaken på denne fiskeretten skyldes i stor grad hvitløken i fløtesausen, så ikke vær sparsom med den. Det hender at jeg bruker mer enn 5 fedd. 😊

♥ Det er et poeng at du bruker små tomater i denne retten og at du legger dem hele i formen. Jeg har testet ut å lage retten med store tomater som jeg deler i båter, men da vil tomatene avgi for mye væske. 

♥ Jeg anbefaler deg å bruke kremfløte. Jeg har testet ut å bruke matfløte, men da blir sausen for tynn etter min mening. Husk at fløten vil bli tynnet ut en god del av væsken fra fisken og tomatene. 

♥ Bruk en ost det er litt ekstra god smak i. Jeg pleier å bruke enten Gruyère eller Jarlsberg.

♥ Det blir temmelig mye fløtesaus i formen. Det gjør at jasminris er perfekt tilbehør, fordi risen trekker til seg mye saus. 

 

 

Herlig med en fiskerett som har så mye smak og så mye god saus! 

 

 

God middag!  😍

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Fløtegratinert torsk med hvitløk og tomater
Ingredienser

♥ 400 g torskefilet (se tips)
♥ 1 løk
♥ 5 fedd hvitløk (se tips)
♥ 200 g små cherrytomater (se tips)
♥ kvernet salt og pepper
♥ 3 dl kremfløte (se tips)
♥ 200 g revet ost (se tips)

Servering:
♥ kokt jasminris (se tips)

Fremgangsmåte

Finn frem en ildfast form (ca. 20 x 20 cm). Legg torskefiletene i formen (frossen fisk trenger ikke å tines først).

Skjær løken i skiver og legg mellom fisken. Skjær hvitløksfedd i skiver og dryss over. Legg småtomatene hele i formen. Kvern over godt med salt og pepper. 

Hell over kremfløten. 

Sett formen midt i ovnen ved 200°C i ca. 25 minutter. 

Ta formen ut av ovnen. Dryss over revet ost (eller legg på osteskiver). Sett formen tilbake midt i ovnen ved 200°C i ca. 20 minutter til. 

Serveres varm og nylaget sammen med jasminris. 

Tips

♥ Fiskeretten kan lages med fersk eller frossen fisk. Jeg pleier å bruke frossen torskefilet (Gourmet ryggfileter av torsk fra Findus, 420 gram). Fisken trenger da ikke å tines før den legges i formen. 

♥ Den gode smaken på denne fiskeretten skyldes i stor grad hvitløken i fløtesausen, så ikke vær sparsom med den. Det hender at jeg bruker mer enn 5 fedd. 😊

♥ Det er et poeng at du bruker små tomater i denne retten og at du legger dem hele i formen. Jeg har testet ut å lage retten med store tomater som jeg deler i båter, men da vil tomatene avgi for mye væske. 

♥ Jeg anbefaler deg å bruke kremfløte. Jeg har testet ut å bruke matfløte, men da blir sausen for tynn etter min mening. Husk at fløten vil bli tynnet ut en god del av væsken fra fisken og tomatene. 

♥ Bruk en ost det er litt ekstra god smak i. Jeg pleier å bruke enten Gruyère eller Jarlsberg. Du kan rive den eller høvle den med ostehøvel og legge på skivene.

♥ Det blir temmelig mye fløtesaus i formen. Det gjør at jasminris er perfekt tilbehør, fordi risen trekker til seg mye saus. 

Allergier og preferanser
Stikkord

2 kommentarer

Denne skal prøves, men jeg vil nok bytte torsken ut med sei. Torsk er vel den kjipeste fisken som finnes, så jeg skjønner at det trengs mye hvitløk for å få litt smak :-)

Dette er en ypperlig måte å tilberede mange forskjellige fiskesorter. Jeg brukte ikke tomater, hvitløk eller ost når jeg helstekte ørret i ovnen, for å få frem smaken på ørreten var det en enkel fløtesaus krydret med salt og pepper, jeg helte også ned fløten i langpannen halvveis i stekingen. Fordelen med torsk er at den kan pimpes på mange forskjellige måter og være grunnen til vidt forskjellige matretter, den er også en mager og rimelig fisk. Den eneste havfisken, utover edelfisk fra fjellvann, jeg tilbereder en sjelden gang er nettopp torsk som kan lages i 1001 ulike varianter. Torsken er som et ubehandlet lerret som bare venter på å bli fargelagt, alt etter kunstnerens humør og anledning.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift