Hjemmelagde seigmenn (Gelégodteri / Juleflesk)

Hjemmelagde seigmenn er gelégodteri som er ekstra stas å lage i julen. Noen kaller dette for "Juleflesk", men jeg synes det klinger bedre med seigmenn... Grin  

Man kan stikke ut figurer, men jeg synes det er enklest å klippe geléen med saks og lage terninger. Seigmenn kan lages med ulike farger og i ulike smaker; bare bytt ut smak på essensen og konditorfargen med det du ønsker.

Her har jeg laget tre varianter: Gule med sitronsmak, røde med bringebærsmak og grønne med ananassmak. 

 

 

Dette er snop som er gøy å lage, gøy å servere og gøy å gi bort i gave!

 

 

Ingredienser:
 
♥ 500 g sukker
♥ 1 dl vann
♥ 60 g gelatinpulver
♥ 1 dl kokende vann
♥ 12 gram sitronsyrepulver
♥ 10 dråper sitronessens (eller essens med annen smak)
♥ noen dråper gul konditorfarge (eller annen farge)

Pynt:
♥ 2 dl finkornet sukker (se tips)


Fremgangsmåte: 

Ha sukker og 1 dl vann i en kjele.

 

 

Varm opp blandingen og la den koke i et par minutter slik at sukkeret løser seg opp helt. Ta kjelen av platen.

 

 

Rør ut gelatinpulveret i 1 dl kokende varmt vann.

 

 

 

Ha gelatinen deretter straks i kjelen med sukkerlaken og rør så den blander seg godt.

 

 

Bland deretter inn sitronsyrepulveret, og deretter sitronessens (eller essens med annen smak) og konditorfarge.

 

På bildet nedenfor bruker jeg bringebæressens og rød konditorfarge: 

 

 

 

Hell geléblandingen i en firkantet form (20 x 20 cm) som er kledd med bakepapir.

 

 

Avkjøl geléen i kjøleskapet, gjerne over natten, til geléen har stivnet helt.

 

Jeg lagde også en porsjon som jeg smaksatte med sitronessens og farget gul: 

 

 

Fremgangsmåte etter at geléen er ferdig stivnet: 

Ha finkornet sukker i en skål. Løft geléen ut av formen ved å ta tak i bakepapiret.

Dryss litt finkornet sukker også oppå geléen (det gjør den mindre klissete å ta på). 

 

 

Del geléen deretter firkanter. Jeg synes det er lettest å bruke en god saks til dette.

 

 

Vend de små gelébitene straks i finkornet sukker slik at de ikke blir klissete på utsiden.

 

 

Det er et poeng at sukkeret er finkornet, slik at man unngår at det knaser for mye i sukker når man spiser godteriet.

 

 

Oppbevares kjølig i en tett boks eller glasskrukke.

 

 

Samme gjorde jeg med den rød geléen.

 

 

Jeg lagde også en tredje porsjon som jeg smaksatte med ananasessens og farget grønn. 

 

 

 

Akkurat samme oppskrift og fremgangsmåte, bare forskjellige essenser og farger. 

 

 

 

Putt gelébitene i cellofanposer, så får du kjempefine, spiselige gaver!  Smile

 

 

Populært julesnop hos store og små!  

 

 

 

Tips:

♥ Ingrediensene kjøpes for det meste i vanlige matbutikker, men for å finne spesielle essenser og farger, må du nok gå til butikker som er spesialisert på kakeutstyr. 

 

 

♥ Sitronsyre, sitronessens og gelatinpulver selges i vanlige matbutikker. Finkornet sukker fås også i de store, velassorterte matbutikkene. 

 

Til den gule geléen brukte jeg vanlig sitronessens og konsentrert, gul konditorfarge. 

 

 

Til den røde geléen brukte jeg rød, konsentrert farge og bringebæressens. 

 

 

Til den grønne geléen brukte jeg grønn, konsentrert farge og ananasessens. 

 

 

Både bringebær- og ananasessens kjøpte jeg faktisk på apoteket. 

 

 

Nettbutikker som selger kakeutstyr selger essenser i mange smaker, så det er bare å velge og vrake!  Smile  

 

 

♥ Husk at du bør bruke finkornet sukker til å vende de ferdige gelébitene i, så du unngår at det knaser i sukker når du spiser gelégodteriet. 

♥ Hjemmelagde seigmenn har god holdbarhet. Jeg liker å oppbevares geléen i bokser i kjøleskapet, men de tåler nok også fint å stå i romtemperatur. 

Og de kan gjerne has i cellofanposer og fraktes eller sendes i posten, hvis du vil gi noen en liten oppmerksomhet. 

 

♥ 

 

 

KOS DEG MED JULEFORBEREDELSENE!  Smile chrome  

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Hjemmelagde seigmenn (Gelégodteri / Juleflesk)
Ingredienser

♥ 500 g sukker
♥ 1 dl vann
♥ 60 g gelatinpulver
♥ 1 dl kokende vann
♥ 12 gram sitronsyrepulver
♥ 10 dråper sitronessens (eller essens med annen smak)
♥ noen dråper gul konditorfarge (eller annen farge)

Pynt:
♥ 2 dl finkornet sukker (se tips)

Fremgangsmåte

Ha sukker og 1 dl vann i en kjele. Varm opp blandingen og la den koke i et par minutter slik at sukkeret løser seg opp helt. Ta kjelen av platen.

Rør ut gelatinpulveret i 1 dl kokende varmt vann. Ha gelatinen deretter straks i kjelen med sukkerlaken og rør så den blander seg godt. Bland deretter inn sitronsyrepulveret, og deretter sitronessens (eller essens med annen smak) og konditorfarge.

Hell geléblandingen i en firkantet form (20 x 20 cm) som er kledd med bakepapir. Avkjøl geléen i kjøleskapet, gjerne over natten, til geléen har stivnet helt.

Ha finkornet sukker i en skål. Løft geléen ut av formen ved å ta tak i bakepapiret. Del geléen deretter firkanter. Jeg synes det er lettest å bruke en god saks til dette. Vend de små gelébitene straks i finkornet sukker slik at de ikke blir klissete på utsiden. Det er et poeng at sukkeret er finkornet, slik at man unngår at det knaser for mye i sukker når man spiser godteriet.

Oppbevares kjølig i en tett boks eller glasskrukke.

Tips

♥ Ingrediensene kjøpes for det meste i vanlige matbutikker, men for å finne spesielle essenser og farger, må du nok gå til butikker som er spesialisert på kakeutstyr. 

♥ Husk at du bør bruke finkornet sukker til å vende de ferdige gelébitene i, så du unngår at det knaser i sukker når du spiser gelégodteriet. 

♥ Hjemmelagde seigmenn har god holdbarhet. Jeg liker å oppbevares geléen i bokser i kjøleskapet, men de tåler nok også fint å stå i romtemperatur. Og de kan gjerne has i cellofanposer og fraktes eller sendes i posten, hvis du vil gi noen en liten oppmerksomhet. 

22 kommentarer

Hei, skal det/må det være sitronsyre i uansett? Eller er den kun i sitronvarianten? Eg bur i Afrika og får ikkje tak i sitronsyre ;) mvh Astrid

Ja! Utan nokon form for syre, vert smaken på godteri ofte ganske tam. Får du tak i andre typar matsyre? Eplesyre, til dømes? Du får nesten prøve deg fram med det du får tak i.

Hei Får ikke tak i ananasessens i år . Hvor har du kjøpt ?

Hvordan får du gelen til å ikke sette fast i bakepapiret for laget den på samme måte som oppskriften men den er så klistra fast i bakearket….!!!

Dypp formen i varmt vann og hvelv ut geléen. Hvis den ikke løsner med en gang, kan du løsne litt i ene enden, strø på sukker og dra geléen ut av formen mens du sukrer etter hvert (sukringen underveis gjør at ikke alt klistrer seg sammen til en seigball).

Kan man bruke agar agar i stedet for gelatinpulver? Er litt greit å vite - kan da spises av/gies til mange flere, inkl. veganere 😊

Hei, jeg laget 3 posjoner og de er kjempegode. Da jeg rører gelatinen inn i sukkerblandingen blir det en klump rundt sleiva med en gang. Er det meningen at denne skal skrapes av og bli med i formen? Jeg har tatt den med, men da blir den delen litt hardere å spise. Er det noe jeg gjør feil?
Mvh. Anne

Vil appelsin oljen blande seg like godt som vanlig konsentrert essens, eller vil den oppføre seg som vanlig olje og vann:-)

Hei. Lurer på om det er riktig med så mye gelatinpulver som det står i oppskriften? Det høres så mye ut. Tenkte kanskje 6 g holdt? (25 g funker jo til ca 1 liter gelé…)

Hei, hadde vært fint om du kunne bekrefte om det er riktig mengde gelatinpulver i denne oppskriften? Lagde en porsjon og det gikk jo ikke an å skjær i en gang, var så stivt og seigt. Gikk rett i søpla. 60 gram er nesten en hel boks med Dr. Oetker pulver, dette kan ikke være riktig til en porsjon???

Lager disse for første gang i år, da jeg har mistet min gamle oppskrift som brukte gelatinplater. Brukte en hel boks gelatinpulver på 60 gram, og det var litt av en jobb å klippe opp, og enda hardere å tygge på. Her tror jeg det må være en feil? Skal lage disse i julegave, men det ser litt dårlig ut nå!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift